1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KRİTİK ZİRVE..
KRİTİK ZİRVE..

KRİTİK ZİRVE..

'Başka Bahar' uyarısı

A+A-

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis ile üçlü görüşme gerçekleştirdi.

Birleşmiş Milletler merkezindeki Kıbrıs zirvesi 45 dakika olarak planlanmıştı ancak kritik toplantı 1 buçuk saat sürdü. Genel Sekreter başkanlığındaki zirvede liderler ve müzakere heyetleri de yer aldı. Toplantı sonrası Akıncı ve Anastasiadis ile birlikte gazetecilere açıklama yapan Ban, "Kıbrıs için önümüzdeki süreç çok kritiktir. Zaman çok önemlidir. BM ve ben, sürecin başarıyla sonuçlanması için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

"SİYASİ BOYUT ORTAYA ÇIKMAZSA ÇÖZÜM BAŞKA BAHARA KALIR"
Görüşmeyle ilgili en çarpıcı açıklama Mustafa Akıncı’dan geldi. Akıncı içerde konuşulanların ve mutabık kalınanların Genel Sekreter’in açıklama metnine yansımadığını söyledi. Ekim ayında yoğunlaştırılmış müzakerelere devam ederek 4 başlıktaki görüş ayrılıklarını asgariye indirmeye çalışacaklarını kaydeden Akıncı, bu sürecin ardından Genel Sekreter’le temasa geçerek Toprak konusu başta olmak üzere farklı bir formata geçileceğini açıkladı.

Akıncı’nın zirvede mutabakata varıldığını açıkladığı yol haritası, Ekim ayındaki yoğunlaştırılmış müzakerelerin ardından Toprak konusunun Camp David tipi kapalı müzakerelerde görüşülüp uzlaşmaya bağlanmasını öngörüyor. Bunun ardından gerek Toprak gerekse Güvenlik ve Garantiler başlıklarının, 3 garantör Türkiye, Yunanistan, İngiltere ile Kıbrıslı tarafların hazır bulunacağı 5’li konferansta nihai çözüme kavuşturulması hedefleniyor. 5’li konferansta varılacak kapsamlı anlaşmanın eşzamanlı referandumlarla iki halkın onayına sunulması planlanıyor.

Kıbrıs’taki çözüm çabalarında doğal bir takvimin işlediğine dikkat çeken Akıncı, Genel Sekreter’in görev süresinin sona ereceği yıl sonuna kadar çözüm hedeflendiğini hatırlattı.

Tüm tarafların takvimin bilincinde olduğunu belirterek umutsuz ya da karamsar olmayı gerektirecek bir durum olmadığını söyleyen Akıncı, "2016 bu şekilde geçer, çözümün siyasi boyutları ortaya çıkmazsa, çözüm başka bahara kalır, o baharda da başka şeyler konuşulur" uyarısında da bulundu.

"KARARLILIKLA DEVAM EDECEĞİZ"
Nikos Anastasiades ise New York’ta yapılan üçlü görüşmeden memnuniyetini ifade ederek, görüşmede ne takvim, ne de hakemlik sunulduğunu ve sürecin Kıbrıs’a ait bir süreç olduğunu söyledi.

Görüşmenin müzakerelerde şu ana kadar sağlanan ilerleme hakkında bilgilenmesi için bir fırsat olduğunu ve aynı zamanda farklılıkların da ifade edildiğini söyleyen Anastasiades, görüşme sırasında ayrıca, sağlanan önemli yakınlaşmalara önem verildiğini ve önemli başlıklardaki farkılıkların da açıklandığını söyledi.

2016 yılında bir çözüm bulunması amacıyla her iki liderin adaya vardıktan sonra daha yoğun bir süreçle uğraşacağını ifade eden Nikos Anastasiades, çağdaş bir Avrupa, yaşayabilir ve çalışabilir bir devlete yol açacak, ülkeyi ve kurumları yeniden birleştirecek ve refah dolu bir ülke için prespektifler yaratılacak bir çözüm bulunması gerektiğine işaret etti.

Anastasiades, her hangi bir takvim sunulmadığını ve Kıbrıs’a ait bir süreç olmaya devam ettiğini söyledi.

Kıbrıs sorununa yaşayabilir, kalıcı ve her iki toplumun endişelerini karşılayan bir çözüm bulunması amacıyla yorgun bir şekilde çalışmaya kararlıyız diyen Rum lider, bulunacak çözümün tüm Kıbrıslıların haklarına saygı gösteren bir çözüm olması gerektiğine işaret etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.