1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KRİZ DERİNLEŞTİ
KRİZ DERİNLEŞTİ

KRİZ DERİNLEŞTİ

Bazı partililer başka adayları mı destekledi?

A+A-

 

Geçtiğimiz Pazar günü yapılan yerel seçimlerde Gazimağusa, Girne ve Lefkoşa belediye başkanlıklarını kaybeden Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde (CTP) kriz giderek derinleşiyor.Gazimağusa’da aralarında eski milletvekillerinden Ali Gulle’nin de bulunduğu bazı partililere sözlü saldırılarda bulunulduğu, bazılarının ise tartaklandığı bildirildi.

Tartaklananlar arasında oldukları iddia edilen İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın kayınbiraderi Mustafa Tom ile Alper Barkınay, Diyalog’a yaptıkları açıkmada olayı doğruladı. Tom “hem fırçalandık, hem iteklendik, hem de parti binasından kovulduk” dedi.
Barkınay ise “koluma vurulan tekmenin izleri duruyor” diyerek, parti ile ilişkisini kesmeyeceğini söyledi.
 
Kayalp’in fotoğrafı asıldı
 
Gazimağusa ilçe yönetiminin dün gerçekleştirdiği toplantıda seçim sonuçları değerlendirilirken, saatlerce toplantının bitmesini bekleyen basın mensuplarına önemli bir haber sızdırıldı. Buna göre, eski Başbakanlardan Ferdi Sabit Soyer’in fotoğrafının indirildiği, yerine Oktay Kayalp’in fotoğrafının asıldığı iddia edildi. Ancak toplantı sonrasında gazeteciler ilçe binasına alınarak, Soyer’in fotoğrafının duvarda asıllı olduğu gösterildi. Buna karşın duvarda Kayalp’in fotoğrafı da vardı.
 
Erkut Şahali, bazı partililere yönelik darp girişimi ve sözlü hakaret iddialarının doğru olmadığını söyledi. Şahali, bazı basın mensuplarının tamamen ısmarlama haberlerle spekülasyon yarattığını savundu. Şahali “bu haberleri birileri servis ediyor. Söylenen yalandır, burada gazetelerde yer aldığı gibi sorunlar yaşanmadı” dedi. 
 
Sonay Adem, Ferdi Sabit Soyer ve Arif Albayrak’la görüşüp görüşmediği sorusuna ise Şahali, “ben ilçe başkanıyım ve şu anda olmam gereken yerdeyim, İlçe Başkanı olarak benim değil onların beni araması gerekir” yanıtını verdi.
 
MYK’dan farklı açıklama 
 
Erkut Şahali, CTP içinde yaşananları ‘Spekülasyon’ ve ‘Asılsız iddialar’ olarak nitelendirirken, Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada “kimi partililerimizin başka adayları desteklemiş oldukları yönündeki yorumları dikkate değer buluyoruz. Araştırmalarımızı sürdürüyoruz” denildi.
 
MYK açıklamasında, büyük belediyelerin neden kaybedildiği konusunda bir çalışma başlatıldığı belirtilerek şöyle dendi:
 
“Bu çerçevede parti yönetimi, Genel Sekreter Kutlay Erk ve Örgütlenme Sekreteri Niyazi Düzgün’ün de katılımıyla, yerelde doğrudan görüşmeler gerçekleştirmektedir.  Uzun süre görev yapmış olan belediye başkanlarının seçimi kaybetmesinin ardından bazı partililerimizin duygu yüklü yaklaşımlar sergileyebileceğinin de bilinciyle, kimi partililerimizin seçimlerde parti adayı dışında başka adayları desteklemiş oldukları yönündeki yorumları dikkate değer bulmakta ve hassasiyetle doğru sonuçlara ulaşmak için araştırmalarımızı sürdürmekteyiz.
CTP-BG, 44 yıllık tecrübesiyle, insanımıza her alanda nitelikli hizmet sunma, değişim ve dönüşüm ihtiyacı doğrultusunda toplumsal süreçlere öncülük etme ve en temelde barış, demokrasi, insan hakları ve sosyal adalet için birlik ve bütünlük içerisinde ülke siyasetine katkı yapmaya devam edecektir.”
ctps.jpg
 
Alper Barkınay: Partimiz İşgal Edildi
 
CTP Gazimağusa ilçe binasından atıldığı iddia edilen Alper Barkınay, Diyalog’a şu açıklamayı yaptı:
 
“Partide sorun olmadığı iddiaları yalandır. İlçede bir sorun yoktur diyen Erkut Şahali bey olup bitenler yaşanırken kendisi de oradaydı. Ben her sabah çocuğu bıraktıktan sonra ilçe binasına giderim ve kahvemi içer orada arkadaşlarla sohbet ederiz. Pazartesi de bunu yaptım. Ayrıca ilçenin eski yöneticilerindenim. Sabah 09.30-10.00 arası oldu olanlar ilk olarak ilçe binasındaki Oktay Kayalp taraftarları beni sözlü tahrik etti. Bana “Oktay bey için çalışmadın ne geldin oy vermeyenlerin ne işi var partide çık git burdan” diye bağırdılar. Beni üst kattan aşağıya doğru ittiler merdivenlerden yuvarlanmak üzereydim kolumla duvarı tuttum ve tam karşımdan bana doğru gelen bir tekme gördüm kolumun üzerinde ayakabısının izi kaldı.
 
Aşağıya indiğimde Ali Gulle arkadaşımı gördüm ‘dedim ki ne oluyor nedir bu rezilik?’ Bana ‘beni de kovdular ne deyim’ dedi. Arka tarafta incir ağacı vardı orda durdum. Önce 3-4 kişi birden saldırdılar daha sonra 30-40 kişi geldiler ve beni yaka paça sürükleyerek İlçe binasından attılar. Partimiz resmen işgal altındadır. Ama biz partiliyiz polise gitmedim kendi partimi polise mi vereyim.” 
 
Mustafa Tom: Bu parti bizimdir 
 
Saldırıya uğradığı belirtilen Mehmet Ali Talat’ın eşinin kardeşi Mustafa Tom ise yaşananları şöyle aktardı: 
 
“Oldu bir şeyler doğrudur. Bunları da görecektik, bunları da yaşayacaktık. Bizi Oktay beyin eşi fırçaladı diyelim. Biraz iteklendim kovuldum. Genel Sekreterimiz geldi sağolsun bize nasihat etti. Normaldir ne diyebilirim. Bu davranışlarının sebebi ben Oktay bey için çalışmamışım. 1975 yılında bu partiye üyeliğimi yazdırdım ben. 1975 yılından beridir CTP’liyim  biz bu partiye geldiğimizde daha bunlar yoktu. Bu parti bizimdir bırakmayacağız.”
 
Zaman zaman hararetli tartışmalar yaşandı
CTP Gazimağusa İlçe yönetiminin dünkü toplantısında tartışmaların doruk noktasına ulaştığı, bazı kişilerin ihracı yönündeki taleplerin dile getirildiği öğrenildi.
 
İlçe yönetiminin, partiye ihanet edenlerin saptanması halinde, ihraç talebi ile disipline verilmeleri yönünde bir karar aldığı iddia edildi.
 
Oktay Kayalp aleyhinde çalıştığı iddia edilen eski milletvekillerinden Ali Gulle  dün saat 13.30’ da parti binasına geldi. Yaklaşık bir saat süreyle kaldıktan sonra binadan ayrılan Ali Gülle bundan sonraki toplantıların Lefkoşa’da devam edeceğini, henüz ne olacağının bilinmediğini söyledi.

 

Tüm dikkatler Kayalp’te
Elde edinilen bilgilere göre; Gazimağusa Belediye Başkanlığı seçimlerini kaybeden ve pazardan beri suskunluğunu koruyan Oktay Kayalp, görevini yarın yeni Belediye Başkanı İsmail Arter’e teslim ettikten sonra oldukça önemli açıklamalarda bulunacak.
 
Yeni belediye başkanlarının yarın mazbatalarını alacaklarını, sonra da göreve başlayacaklarını söyleyen bir CTP yetkilisi, devir teslim sonrasında Kayalp’in önemli açıklamalarda bulunabileceğini ifade etti.
 
Kayalp’in, seçim günü kendisine ihanet eden partililer konusunda somut bilgiler vermesi bekleniyor.
 
Erkut Şahali: Tansiyon yüksek
 
İlçe binası önüne çıkarak basın mensuplarına kısa bir açıklamada bulunan Gazimağusa İlçe Başkanı Erkut Şahali, bir değişim olmasından dolayı ilçe binasında tansiyonun yükseldiğini, bazı iddiaların olduğunu, iddialarda isimleri geçen kişilerin partinin simge isimleri olduğunu söyledi. 
 
İddiaların değerlendirileceğini söyleyen Erkut Şahali, doğruluğunun tespiti halinde konu isimlerin ihraç edilip edilmemesi konusunda parti tüzüğünün yol gösterici olacağını ifade etti.
 
Kesinlikle tartaklanma söz konusu değil.
Erkut Şahali bazı internet sitelerinde çıkan tartaklanma ve Ferdi Sabit Soyer’in resminin indirildiği yönündeki haberlerin asla gerçeği yansıtmadığını, konu haberlerde isimleri geçen şahısların parti binasına dahi gelmediğini söyledi. Yüksek tansiyon nedeni ile yaşanan tartışmalar esnasında kendisinin iki defa Ali Gülle’yi ortamı yumuşatmak amacı ile dışarı çıkardığını söyleyen Erkut Şahali, internet ortamında bir sürü senaryonun uydurulup yazıldığını söyleyerek, “sadece radikar bir değişimdem kaynaklanan yüksek tansiyon mevcuttur, abartılacak bir durum ortada yoktur” diyerek sözlerini tamamladı.
 
Kutlay Erk: Sorunlarımızı tartışarak çözeriz
 
Erkut Şahali’nin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk parti içerisinde yaşananların abartıldığını söyledi.  
 
“Biz tartışan bir partiyiz, bütün sorunlarımızı tartışarak çözeriz” diyen Kutlay Erk, diğer partilerin kendileri gibi olmadığını söyleyerek, “Diğer partilerde baştaki kişi ne diyorsa diğerleri onu uyguluyor” şeklinde konuştu.
 
Yaşananları insanların duygularının yoğun olmasına bağlayan Kutlay Erk, “ 20 yıl görev yapan bir belediye başkanı seçilemedi, tabiki bu kolay bir durum değildir, tansiyonun bu derece yüksek olmasının nedeni budur, abartmamak gerekir” şeklinde konuştu. Kutlay Erk tepkilere neden olan kaynakların da olduğunu ve bunları değerlendireceklerini sözlerine ekledi.
 
Girne’de ilçe yönetiminin istifası isteniyor
Seçimlerin ardından CTP Girne ilçesi de karıştı. Dün Girne’de bazı partililer, ilçe yönetiminin gerekli çalışmayı yapmadığı gerekçesi ile tepkilerini dile getirdi. 
 
Girne Bölgesindeki CTP’liler belediye başkanlığı seçiminin kaybedilmesinden sorumlu tuttukları CTP Girne İlçe Örgüt yönetiminin istifasını isteyen partililer, bu düşüncelerini Genel Başkan Özkan Yorgancıoğlu’na da aktardıklarını söylediler.
 
Diyalog
 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.