1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KRİZE OYNUYORLAR
KRİZE OYNUYORLAR

KRİZE OYNUYORLAR

Krize oynuyorlar

A+A-

Türkiye ile ilişkilerin gerilmesini fırsat bilen Rumlar, Rusya’ya askeri kolaylık sağlanmasını ve yabancıların kuzeye geçişinin durdurulmasını istiyor. 

Türkiye ile ilişkileri gerilen Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un, KKTC’ye geçmeyi reddetmesi Rum siyasi partileri tarafından coşkuyla karşılandı. Hızını alamayan sözde sosyalist EDEK Partisi, Fransa gibi Rusya’ya askeri kolaylıklar sağlanmasını önerdi.
Fanatik DIKO ise yabancı ülke yetkilileri ile örgütlerin Kuzey Kıbrıs’a geçişlerinin önlenmesi için Rum lideri Nikos Anastasiadis’e “taktik değiştirme’ çağrısında bulundu.
   Açıklamasında “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin varlığını erozyona uğratma yaklaşımlarının olduğu bir dönemde Lavrov’un kararı çok cesaret verici gelişmedir” diyen DİKO, özetle şunları öne sürdü:
   “Hükümetten ve DİSİ’den Rusya’nın kararını kutlamalarını ve yabancı ülke yetkililerinin ve örgütlerinin işgal böglelerine geçişine olanak sağlayan taktiklerini terk etmelerini bekliyoruz. Hükümetin ve Kıbrıs sorunu politikasına destek veren DİSİ ve AKEL partilerinin, Akıncı’nın yabancı yetkililerle işgal bölgelerindeki sözde cumhurbaşkanlığında Kıbrıs müzakerelerinin özüne hizmet etmek için değil sahte devleti yükseltmek için görüştüğünü anlamalarını diliyoruz.”

Hükümet uyansın

   Ekologlar ve Çevreciler Hareketi, Lavrov’un kararını kutladığı açıklamasında görüşünü “Maalesef hükümetlerimiz bu tezi benimsemiyor, ‘iyi ortamı koruma’ bahanesiyle sahte devletin tanınmasına neredeyse yardım eli uzatıyor” sözüyle ortaya koydu.
   Vatandaşlar İttifakı ise Rusya’nın Kıbrıs sorununda “bir kez daha ilkeli davrandığını” savunarak “Lavrov’un tavrının Başkan Anastasiadis’i uyandırmasını ve yabancı veya Avrupalı yetkililerin sahte devleti ziyaretini cesaretlendiren veya müsamaha gösteren zararlı tavrını gözden geçirmeye yöneltmesini diliyoruz” iddiasında bulundu.
   İttifak “Akıncı’nın Lavrov’la ara bölgede görüşmeyi reddetmesi Akıncı ve Ankara’nın asıl istediğinin, yabancı yetkililerle Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili görüş alış verişinde bulunmak değil sahte devleti siyasi açıdan yükseltmek ve meşru Kıbrıs Hükümeti ile eşitlemek olduğunu gösteriyor.”    

Telefonda görüştüler

Simerini “Partiler Lavrov’un ‘Niet’inden Memnun…

EDEK Başkanı Rusya’ya Askeri Kolaylıklar Sağlanması Çağrısı Yaptı” başlıklı haberinde DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Stanislav Osatchiy ile Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle taziyelerini ilettiği bir telefon görüşmesi yaptığını yazdı.
Habere göre parti tarafından yapılan açıklamada, Neofitu-Osatchiy görüşmesinde pazartesi günü bir araya gelerek bölgede şekillenen durumu ve uluslararası toplumun IŞİD terörüyle mücadele koordinasyonunu baş başa görüşmeye karar verdikleri açıklandı.
Neofitu’nun, Lavrov ve Kerry’nin Ada’ya gelecek olmasının Kıbrıs sorununa uluslararası ilgiyi gösterdiği görüşüne yer verilen açıklamada “Türkiye’ye gerek Ortadoğu’daki sorunlarla gerekse sürdürülebilir bir çözüm bulabilmemiz için Kıbrıs sorunuyla ilgili net mesajlar vereceklerine inanıyoruz. Çünkü karışık bölgede bir istikrar kapısına ihtiyaç var, bu da Kıbrıs’tan başkası olamaz” sözü de aktarıldı.

Neofitu ayrıca “Rusya tarafından, Kıbrıs Türk toplumu olduğu ancak devlet veya uluslararasında tanınmış varlık olarak gösterilemeyeceği mesajı verildi” iddiasında bulundu ve Kıbrıslı Türklere şu mesajı verdi:
“Kıbrıslı Türk vatandaşlarımız basit bir şeyi anlamalıdır: Ancak yabancı askerler ve garantiler olmadan, birleşmiş bir Kıbrıs ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin federal devlete dönüşmesi üzerinden gidersek bütün Kıbrıs vatandaşları olarak birlikte, daha iyi bir Kıbrıs’ta yaşayabiliriz.”

Rusya’ya övgüler

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, Atina’ya hareketi öncesinde Larnaka Havaalanı’nda yaptığı açıklamada, Rum yönetimini Rusya’nın Doğu Akdeniz’deki gelişmelere müdahiliyetini en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

“Hükümet, Fransa’ya olduğu gibi Rusya Federasyonu’na da askeri kolaylıklar sağlamayı ciddiyetle düşünmelidir” görüşünü dile getiren Sizopulos, özetle şunları ekledi:

“Vurgulamamız gereken, Rusya Federasyonu’nun Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’daki gelişmelere karışmasının cesaret verici gelişme olduğudur. Bu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin en iyi şekilde değerlendirmesi gereken olumlu bir gelişmedir. Başta ABD olmak üzere NATO çevrelerinden dostlarımız Doğu Akdeniz, Orta Doğu ve Kıbrıs sorunundaki bütün prosedürlerde olumludan başka her şey denilebilecek tavır sergiliyor.”

Krasnodar’a Başkonsolosluk

Simerini gazetesi, Güney Kıbrıs’ın Rusya’nın Krasnodar kentinde başkonsolosluk açtığını, 19 Kasım Perşembe günü yapılan açılışa katılan Güney Kıbrıs’ın Rusya’daki büyükelçisi Yeorgios Kasulidis’in 1990 başlarında başlayan Güney Kıbrıs- Rusya Federasyonu ilişkilerinin daha da güçlenmekte olduğuna işaret ettiğini yazdı.

Simerini ayrıca, Rum yönetiminin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Ada’ya yapacağı ziyaretler için olağanüstü güvenlik önlemleri alacağını haber verdi.

Gazetenin “Kıbrıs ‘İstakos’” başlıklı haberine göre Rum polisi, Lavrov ve Kerry’nin gelişi, kalışı ve ayrılışını kapsayacak güvenlik önlemleri çerçevesinde geçiş yapacakları merkezi noktalarda polis devriyeleri artırılacak ve ulaşımlarına çok sayıda motosikletli polis eşlik edecek. Terörle mücadele kapsamında bir süredir Avrupa düzeyinde harcanan çabalar çerçevesinde Larnaka Havaalanı’nda alınan güvenlik önlemleri daha da artırılacak.

dialog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.