1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. KRONİK BÖBREK HASTALIĞI VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR SEMİNERİ
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR SEMİNERİ

KRONİK BÖBREK HASTALIĞI VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR SEMİNERİ

KRONİK BÖBREK HASTALIĞI VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR SEMİNERİ

A+A-

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde “Kronik Böbrek Hastalığı ve Güncel Yaklaşımlar” semineri ile gerçekleştirildi.

YDÜ Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre; YDÜ Hastanesi’nin Organ Nakli Haftası etkinlikleri kapsamında halkın bilinçlendirilmesi ve ülkedeki farkındalığın artmasına katkıda bulunmak amacıyla “Kronik Böbrek Hastalığı ve Güncel Yaklaşımlar” seminerini “Bilinçlenmek hayatı kolaylaştırır” teması ile gerçekleştirildi.

Kronik Böbrek Hastalığı, Hücre Nakli Yasası ve Organ Bağışı konularının ayrıntılı olarak işlendiği seminere, YDÜ Hastanesi Başhekimi Dr. Sevim Erkmen, Böbrek ve Diyaliz Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Zerrin Akalın, Nefrolog Prof. Dr. Hasan Kayabaşı, Nefrolog Prof. Dr. Dede Şit ve Genel Cerrah Prof. Dr. Alp Gürkan katıldı.

ERKMEN

Seminer YDÜ Hastanesi Başhekimi Dr. Sevim Erkmen’in “Kronik Böbrek Yetmezliğiyle Yaşayabilmek” temalı açılış konuşması ile başladı.

Erkmen Devlet Hastanelerinin toplum için önemli unsurlar olduğunu dile getirdiği konuşmasında “Devlet hastaneleri bizlerin gözbebeklerimiz ve toplum sağlığı açısından da olmazsa olmazımızdır dedi.

Erkmen, YDÜ Hastanesi’nin organ nakilleri konusunda öncü olacağını ve ülkede nakil bekleyen hastalara şifa vermek için insiyatif üstleneceğini kaydetti.

AKALIN

Hemodiyaliz Hastaları Dernek Başkanı Dr. Zerrin Akalın, dernek çalışmaları hakkında bilgiler verirken, okul çağından itibaren çocukların yeme-içme alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Her türlü hastalığın baş düşmanının kötü beslenme olduğunu söyleyen Akalın; “İçinde katkı maddesi olan yiyecekler tercih edilmemeli ve bunun sağlık için önemi çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren aşılanmalıdır. Bu konuda bizim de Eğitim Bakanlığı’yla temaslarımız devam ediyor. Çünkü bu konunun eğitim müfredatında yer alması gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

KAYABAŞI

Nefrolog Doç. Dr. Hasan Kayabaşı böbrekler için ciddi zarar oluşturan alışkanlıklara değindi.

Gereksiz tuz ve ilaç kullanımı konusunda, halk sağlığı için ciddi bir bilinçlendirme yapılması gerektiğini kaydeden Kayabaşı, beslenmemize ve düzenli egzersiz yapmaya dikkat ederek kilo kontrolünü belli bir formda tutmanın böbrek hastalıkları ve diyabet risklerini azaltacağını söyledi.

ŞİT

Nefrolog Prof. Dr. Dede Şit, kronik böbrek hastalığı, önemi, tanı ve tedavisi ile ilgili bilgiler vererek, toplumda her 6-7 kişiden birinin bu hastalıkla karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Şit, tedavi edilmezse çoğu zaman ölümcül olabilecek bu hastalığın bilinçlendirmeyi gerektirdiğine vurgu yaparak “Ne kadar erken tanı, o kadar erken tedavi. Bu, hastalığın önlenmesi için en önemli kuraldır” dedi.

GÜRKAN

Genel Cerrah Prof. Dr. Alp Gürkan Türkiye’de de otuz bin kişinin organ beklediğine işaret ederek, bunların 28 bininin böbrek nakli bekleyen hastalardan oluştuğunu açıkladı.

Organ bulamadığı için yılda yaklaşık 8 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirten Gürkan, “Ne kadar erken böbrek nakli yapılırsa, hastanın uzun yaşamasının o kadar mümkün. Tanı ne kadar erken konulursa, böbrek nakilleri o kadar artış gösteriyor” şeklinde konuştu.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.