1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KTAMS, SAĞLIKTAKİ SORUNLARA ÇÖZÜM BEKLİYOR
KTAMS, SAĞLIKTAKİ SORUNLARA ÇÖZÜM BEKLİYOR

KTAMS, SAĞLIKTAKİ SORUNLARA ÇÖZÜM BEKLİYOR

KTAMS,sağlıktaki sorunlara çözüm bekliyor

A+A-

14 MADDELİK TALEP LİSTESİ HAZIRLAYAN SENDİKA, LİSTEYİ SAĞLIK BAKANI SUCUOĞLU’NA İLETTİ

“DÜNYADA BİR HEMŞİREYE ORTALAMA 5, ÜLKEDE 12 HASTA DÜŞÜYOR... ASIL VE SÜREKLİ KAMU HİZMETLERİNİ TAŞERON ŞİRKETLERİN İŞE ALDIĞI KİŞİLER YAPIYOR”

“SAĞLIK PERSONELİ ANGARYA EK MESAİ ÇALIŞTIRILMAYA DEVAM EDİYOR... ON-CALL TÜZÜĞÜ YILLARDIR YÜRÜRLÜĞE GİRMEDİ... KİŞİYE GÖRE NAKİL UYGULAMALARI SÜRÜYOR...”

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası’nın (KTAMS) kamuda görev yapan sağlık çalışanlarının sorunlarına yönelik 14 maddelik talep listesi hazırladığı, acil çözüm bekledikleri bu sorunları yazılı olarak Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’na da ilettiği açıklandı.

KTAMS’ın açıklamasına göre, sendikadan bir heyet geçtiğimiz cuma günü Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’nu ziyaret ederek acil çözüm bekledikleri sorunların listesini bakana iletti.

KTAMS, “Soruların çözümü için Sağlık Bakanlığı nezdinde yapmış olduğumuz tüm iyi niyetli girişimlerimize rağmen maalesef sorunlar devam ediyor” açıklamasında bulundu.

“DÜNYADA BİR HEMŞİREYE ORTALAMA 5 HASTA, ÜLKEDE 12 HASTA DÜŞÜYOR”

Genel Sekreter Güven Bengihan’ın imzasını taşıyan açıklamada, dünyada bir hemşireye ortalama 5 hasta, KKTC’de ise 12 hasta düştüğü ifade edildi.

Gerek teşkilat yasalarının tamamlanmaması gerekse var olan kadroların doldurulmaması nedeniyle sağlık alanında personel sıkıntısı yaşandığını belirten sendika, hastanelerde doktor, psikolog,  psikiyatri uzmanı, fizyoterapist, diyetisyen, laboratuar personeli, eczacı, teknisyen ve idari personel eksikliği olduğunu aktardı.

“ASIL VE SÜREKLİ KAMU HİZMETLERİNİ, TAŞERON ŞİRKETLERİN İŞE ALDIĞI KİŞİLER YAPIYOR”

Açıklamada, yaklaşık 10 yıldır bu alanlarda hiçbir münhal ilan edilmediği kaydedildi.

Öte yandan, KTAMS, Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerde ve bakanlıklarda muhasebe, arşiv, kayıt, tıbbi sekreter gibi asıl ve sürekli kamu hizmetlerini taşeron temizlik şirketi bünyesinde istihdam edilen kişilere yaptırdığını belirterek, bunun anayasal suç olduğunu kaydetti.

Sendika, bu alanlara münhal ilan edilmesini, asıl ve sürekli kadrolara istihdam yapılmasını istendi.

“KİŞİYE GÖRE NAKİL UYGULAMALARI DEVAM EDİYOR”

Açıklamada, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nda ön görülen çalışma saatleri ve Nakil Tüzüğü’nün yürürlüğe girmediği de belirterek, “Kişiye göre nakil uygulamaları devam ediyor” denildi.

KTAMS, ikamet yerinden farklı hastanelerde görev yapan sağlık personelinin buralara ulaşımının Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz servis hizmetiyle karşılanması için hiçbir çalışma yapılmadığını kaydetti, buna da çözüm istedi.

“ANGARYA EK MESAİ ÇALIŞTIRMALARI VAR...”

Sağlık çalışanlarının Anayasa ve yasalara aykırı şekilde angarya şekilde ek mesai çalıştırdığını belirten sendika, Kamu Görevlileri Yasası’na binaen On-Call Tüzüğü’nün yıllardır yürürlüğe girmediğini ekledi.

Hastane binalarının yenilenmediğini, 2011 yılından sonra 47/2010 sayılı yasayla işe giren kamu sağlık çalışanlarının “eşit işe eşit ücret alması” için hiçbir çalışma yapılmadığını kaydeden KTAMS, Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’nin (YTKD) güncellenmek üzere uzun süredir teknik kurulda görüşülen yasasının eksikliğinin mağduriyete neden olduğu aktardı.

“HASTANELERDEKİ TIBBİ MALZEME EKSİKLİKLERİNİN GİDERİLSİN...”

Sendika, Kamu Sağlık Çalışanlar Yasası’nın ilgili maddeleri çerçevesinde kadro fazlası olarak terfi alan kamu görevlilerine münhal ilan edilmesi halinde bu kadrolara başvuru hakkının sağlanmasını istedi.

KTAMS’ın Sağlık Bakanı’na ilettiği talepler listesinde ayrıca, her yıl sağlık çalışanlarına düzenli olarak yazlık ve kışlık üniforma verilmesinin sağlanması, hastanelerdeki tıbbi malzeme eksikliklerinin giderilmesi, sağlık ocaklarına SİSOFT bilgisayar programının kurulması” talepleri de yer aldı.

Sendika yazısında, Gazimağusa Devlet Hastanesi kadın doğum servisi ve çocuk hastalıkları servislerinin tek bir koridordan olmasının enfeksiyon riski taşıdığına da dikkat çekti.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.