1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “KTHY ÇALIŞANLARININ ALACAKLARI 2014’TE ÖDENEBİLECEK”
“KTHY ÇALIŞANLARININ ALACAKLARI 2014’TE ÖDENEBİLECEK”

“KTHY ÇALIŞANLARININ ALACAKLARI 2014’TE ÖDENEBİLECEK”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, çalışma hayatındaki sorunların, 2014 yılında hayata geçirmeyi planladıkları; “İş Mahkemeleri ile İş Uyuşmazlıkları Çözüm Yasası” ile çözülebileceğini açıkladı.

A+A-

“KTHY ÇALIŞANLARININ İHTİYAT SANDIĞI ALACAKLARI 2014’TE ÖDENEBİLECEK”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, çalışma hayatındaki sorunların, 2014 yılında hayata geçirmeyi planladıkları; “İş Mahkemeleri ile İş Uyuşmazlıkları Çözüm Yasası” ile çözülebileceğini açıkladı.

 

Türk-Sen’in Dome Otel’de, bugün düzenlediği eğitim seminerine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar,  yaptığı konuşmada, iş hayatında yaşanmakta olan sıkıntıların geçmişten gelen bir sürecin devamı olduğunu belirterek, bakanlığın özellikle havayolları çalışanlarının kıdem tazminatı ile ihtiyat sandığından kaynaklanan sorunlarının çözümü üzerinde de çalıştığını kaydetti.

Bakan Gürpınar, eski KTHY çalışanlarının özellikle ihtiyat sandığı alacaklarının 2014 yılı içerisinde ödenebileceğini  de söyledi.

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRK-SEN),  Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC), Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ve Pan Avrupa Bölgesel Konseyi (PERC) ile Türk-Sen üyesi sendika yönetici ve üyelerine yönelik eğitim semineri düzenledi.

Dome Otel’de, Saat 09.00’da başlayan seminere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Türk-Sen,  EL-Sen, Tel-Sen ve Hava -Sen başkan ve temsilcileri katıldı.

Seminer, sırasıyla, Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar’ın yaptığı açılış konuşmalarıyla başladı.

Seminerde; Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı; “Türk-Sen’in Mücadele Tarihi”; Doç. Dr. Erdal Güryay “KKTC’de Özelleştirme”; Hasan Sarıca “Örgütlenmenin Gereklilik ve Niteliği” ile  “Örgütlenme Sürecinde Sendikalar ve Sendikaların Rolü” konularında sunum yapacak.

Seminer, katılımcılara sertifika verilmesiyle sona erecek.

BIÇAKLI: “ÇALIŞANLAR ÜLKEYİ YÖNETENLERİN YASALARA UYMALARI İÇİN GREV YAPAR HALE GELDİ”

Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı seminerin açılışında yaptığı konuşmada, bugün Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Uluslararsı Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ve  Pan Avrupa Bölgesel Konseyi (PERC) ile düzenledikleri ortak  eğitim seminerinin, uzun bir aradan sonra ilk defa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar’ın katılımıyla açılmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Geçmişte düzenledikleri toplantılara, hükümet ile bakanların katılmadıklarını ve bunun doğru olmadığını belirten Bıçaklı, “işçi, işveren ve devlet”ten oluşan çalışma hayatında eksik tarafın olamayacağını, olduğu takdirde mekanizmayı oluşturan dişlinin eksik kalacağını kaydetti.

“Ülkedeki sıkıntılar varsa ki var bunları birlikte dile getireceğiz ve çözümlerini birlikte arayacağız” diyen Arslan Bıçaklı, ülkenin sadece yönetenler ve sermaye değil herkese ait olduğunu belirtti.

Eğitim seminerlerine önem vermelerinin;  eğitimli olarak çalışacak işçilerin mücadeleyi daha bilinçli yürütebilmeleriyle ilgili olduğunu ifade eden Bıçaklı, çalışma hayatı devam ettiği sürece sorunların da devam edeceğini söyledi.

“Özellikle son dönemde sorunlar ayyuka çıktı. Çalışanlar ülkeyi yönetenlerin yasalara uyması için grev yapar hale geldi. Maalesef acı bir gerçek ama bu noktadayız. Dolayısıyla bu hakları koruma ya da sağlama adına elbette ki çalışanlar veya temsilcileri birinci derecede görüşme yoluyla bunları çözmeye çalışırlar ama ulaşma sağlanamazsa elbette anayasal ve yasal grev haklarını kullanabilirler ve kullanırlar da. Ama son zamanlarda buna bile daha grev başlamadan yasak koyan zihniyetler günü geldi cevabını da aldı” diyen Arslan Bıçaklı, ülkede  “battı” denilerek yasal haklarını almak için eylem yapmak zorunda kalan KTHY çalışanları konusunda yetkililere; “ne yapalım yani şimdi çıkıp biz de artık yarından itibaren ülkedeki hiçbir yasaya uymayacağız, ta ki siz yasalara uyasınız? Böyle mi yapalım?” diye soru yöneltti.

Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı,  gelinen aşamada artık çalışanlar ile toplumun farklılık istediğini ve çalışanların yasalara uyulmasını  talep eden eylem yapmak istemediklerini  dile getirerek, bunları sağlayacak olanın iktidara gelen hükümetler olduğunu vurguladı.

Ülke varlıklarının satılmasını, özelleştirilmesini istemediklerini belirten Bıçaklı, Hükümet programında da bulunduğu gibi belirli kuruluşların özerk bir yapıya kavuşturulmasını istedi.

Bıçaklı, yeni dönemde özel sektör çalışanlarının da sendikalaşabileceği, toplu iş şözleşmeleri yapılabileceği bir yasal düzen kurulmasının arzu ettiklerini de kaydetti.

GÜRPINAR: “ÇALIŞMA HAYATINDA EN BÜYÜK SIKINTI, HAK ARAMA MEKANİZMALARINDAN KAYNAKLANIYOR”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar ise, ülkede büyük sıkıntı bulunduğunun bir gerçek olduğunu ifade ederek, sıkıntıların yapılacak işbirliğiyle aşılabileceğini söyledi.

Sorunların aşılmasına ivme kazandırmanın mümkün olduğunu ve bakanlık olarak çabalarının bu yönde olduğunu ifade eden Bakan Gürpınar, çalışma hayatında ciddi zorluklar yaşanmakta olduğunu belirtti.

Mevcut sıkıntıların geçmişten gelen bir sürecin devamı olarak karşıların çıktığını da belirten Bakan Gürpınar, havayolları çalışanların kıdem tazminatı ile ihtiyat sandığıyla ilgili alacaklarının farkında olduklarını; özellikle ihtiyat sandığı alacaklarının 2014 yılı içerisinde ödenebilmesi için çalışma içinde olduklarını kaydetti.

Çalışma hayatında en büyük sıkıntının hak arama mekanizmalarının tıkalı olmasından kaynaklandığına işaret eden Bakan Aziz Gürpınar, yasal mevzuat; İş Yasası, Toplu Sözleşme, Grev ve Referandum Yasası’na bakıldığında hükümlerinin bir takım eksiklikleri olmasına rağmen son derece ileri düzeyde, çağdaş, AB normlarına da uygun olduğunu, ancak problemin uygulamasında ciddi problemleri bulunduğunu söyledi.

“Bu problemleri ikiye ayırabiliriz. Birincisi denetimlerin yetersiz olması, ikincisi de haksızlığa uğrayan insanların hak arama mekanizmalarının yeterince kullanılamıyor olmasıdır. Şu an itibarıyla çalışma hayatında bir iş uyuşmazlığı veya haksızlık durumunda çalışanımız Çalışma Dairesi’ne müracaat ediyor daire müfettişleri tahkikat yapıyor ve sonuçta yasanın açık ve net olarak ifade ettiği gibi bir takım hükümler; ne kadar ücret alacağı, ihbar tazminatı, izin alacağı? Gibi matematiksel olarak hesaplanabilen net hükümler çözülebiliyor ancak bunun gerçekleşmesi aşamasında bu tür şikayetler genellikle işten durdurulma olayından sonra ortaya çıkıyor. Dolayısıyla işten durdurulma gerekçeleri, haklı olup olmadığı sorunu ortada. Bugünkü yasal mevzuatımız bunu yargıya havale etmiş durumdadır.  Yargının da bunu kullanabilmesi oldukça zor,  pahalı ve uzun süre almaktadır. Çalışma Dairesi’ndeki hukuk bürosunda bu konuda çok sayıda dosya var” diyen Bakan Aziz Gürpınar, bunu aşmak için iki mekanizma üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Bakan Gürpınar 2014 yılında hayata geçirmeyi planladıkları bu mekanizmalardan bir tanesinin  çalışma hayatındaki sorun ve uyuşmazlıklara bakacak ve seri şekilde karar üretecek iş mahkemeleri diğerinin ise iş uyuşmazlıkları  çözümü yasası olduğunu ve bu yasayı da kısa sürede sendikalarla olgunlaştırmaya gideceklerini söyledi. Bakan,  İş uyuşmazlıkları üzerine oluşturulacak bağımsız bir  komisyonun 2 ay gibi kısa sürede karar alacağını, mahkemeye ise ancak tarafların memnun kalmadığı durumda gidileceğini  söyledi.

Bakan Gürpınar çalışma hayatındaki sorunları, büyük ölçüde söz konusu mekanizmaları hayata geçirdikten ve etkin denetim sağladıktan sonra  2014 yılında önemli oranda çözebileceklerine inanç belirterek, bakanlığın sendikalaşmayı teşvik için de, bazı teşvik programları düşündüğünü belirtti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.