1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KTHY'NİN ÖDEMESİ GEREKEN TAZMİNATI ÖDEYECEK
KTHY'NİN ÖDEMESİ GEREKEN TAZMİNATI ÖDEYECEK

KTHY'NİN ÖDEMESİ GEREKEN TAZMİNATI ÖDEYECEK

İngiltere Yüksek Mahkemesi, Atlasjet’e 3 Temmuz’a kadar süre tanıdı.

A+A-

İngiltere Yüksek Mahkemesi, Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) battıktan sonra ortada kalan biletli yolcuları uçurduklarını iddia ederek, daha önceki mahkeme kararına itirazda bulunan Atlas Havacılık Anonim Şirketi ile ilgili kararını verdi. Üst mahkeme, KTHY mağduru yolcuların ücretlerinin Atlasjet tarafından ödenmesini kararlaştırdı.

Atlasjet, yolcuların bir kısmını uçurduğu halde, mahkemeye konu olan 669 yolcunun mağduriyetinden kendilerinin sorumlu olmadığını ileri sürerek davaya itiraz etmişti.

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nin girişimiyle, KTHY ve Atlas Havacılık Anonim Şirketi'ne açılan dava yeni bir boyut kazandı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, 19 Haziran'da görülen davada Atlas Havacılık Anonim Şirketi'nin mahkemeye bu yolcuları uçurduğuna dair bir kanıt sunamadığını söyleyerek “Mahkeme başkanı, 'Siz kimseyi uçurmadınız, onun için bu kazanılan 840 bin pound'u 3 Temmuz'a kadar Mahkememize yatırmak zorundasınız' dedi. Ama bir şart koydu, uçurduğunuza dair bir kanıtınız olursa o paradan düşüreceğiz. Aksi akdirde bu paranının kayıtsız şartsız mahkmeye yatırılması gerekiyor” şeklindeki kararı kamuoyuna duyuran Erbil, paranın mahkemeye yatırılmaması halinde davanının uluslararası bir boyut kazanacağını ve Atlasjet'in Avrup'da veya Türkiye'de mallarına el konulabileceğini sözlerine ekledi.

İsrafil Erbil, geride kalan 3 bin 500 yolucunun daha bulunduğunu ve bu yolcuların da bu davayı emsal gösterip mağduriyetlerininin giderilmesini talep edebileceklerini kaydederek, “Cemevi olarak onları bu çatı altında toplamaya bu davayı takip etmeye devam edeceğiz. Cemevi, tüm mağdurların sorunları giderilene kadar çalışmalarını büyük bir titizlik içinde sürdürecek ve bu davanın peşini de bırakmayacak” dedi.

KTHY iflasının ardından mağdur olan İngiltere’deki yolcular adına Goldsworth Avukatlık firması tarafından açılan dava, 2 Kasım 2012 tarihinde uçamayan yolcuların lehinde sonuçlanmış, mağduriyetten sorumlu tutulan Atlasjet ise karara itiraz etmişti.

“Mali Porte” sıkıntısı

Bu arada Hukukun Üstünlüğü Hareketi, KTHY’nin batması sonrası oluşturulan Tasfiye Kurulu’ndan bugüne kadar yapılan çalışmalar ve ortaya çıkan mali çizelge (Mali Porte)  hakkında açıklama yapmasını istedi.

Geçtiğimiz gün yapılan açıklamada, aradan uzun zaman geçmiş olmasına rağmen kurulun çalışmalarını tamamlamadığına işaret etti. Hukuki gereklilik nedeniyle bu kurulun mali porteyi tamamlayıp, alacaklıları kurulacak masaya çağırması gerektiğine vurgu yapan hareket, eski KTHY çalışanlarının halen bu çağrıyı almadığını belirtti.

Hukukun Üstünlüğü Hareketi, bugüne kadar yapılan çalışmalar ve ortaya çıkan mali porte hakkında Tasfiye Kurulu’nu şeffaflık gereği açıklama yapmasının şart olduğunu vurguladı. Açıklamada “Bir ülke düşünün ki, devletin kötü idaresi nedeniyle sahip olduğu tek uçak şirketi batacak, çalışanlar perişan edilecek ve aradan yıllar geçmesine rağmen insanların hakları halen ödenmeyecektir” denildi.

Açıklama, şöyle devam etti:

“Eski KTHY Çalışanlarının hala daha doğmuş olan yasal tazminatları ödenmedi, Toplu İş Sözleşmesi’nden doğan alacaklarını almadılar, banka borcu için işveren tarafından aylıklardan kesilen paralar gasbedildi, aylıklarından yasa dışı bir başka kesinti yapıldı, İhtiyat Fonu’ndan olan alacaklarının ancak urubunu alabildiler. Tüm yapılan hukuksuzluklar ve işlenen suçlar karşısında büyük bir dosya hazırlayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilgili birimine şikayette bulunduk. Ancak bu şikayete bağlı olarak hiçbir idareci hakkında soruşturma dahi yapılmadığını ve Başsavcılığa yargılanmak üzere kimsenin gönderilmediğini öğrendik. Şimdiki hükümetin bu konudaki tavrını ise merakla beklemekteyiz. İşveren tarafından gasbedilen ücret kesintileri hakkında polise yapılan şikayetlerin de herhangi bir sonuca varmadığını biliyoruz. Peki bu manzara karşısında burada hukuk devletinden bahsetmek mümkün müdür? Hak yiyenden, suç işleyenden ve kötü yönetim neticesinde kamu malını yok edenlerden hesap soramayan bir sistemi biz ne yapalım?”

 

Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.