1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KTKC'DE ORTALIK KALKTI OTURDU...
KTKC'DE ORTALIK KALKTI OTURDU...

KTKC'DE ORTALIK KALKTI OTURDU...

Eylemler yapıldı... Korkular yaşandı... Şimdi ise hükümetin boynunun borcudur deniliyor ve;

A+A-

 

Ekmek nöbeti denildi.. Eylemler yapıldı... Korkular yaşandı... Şimdi ise hükümetin boynunun borcudur deniliyor ve kapatılmayacağı öne sürülüyor...

“CAS kapatılmayacak”

*“CAS’ın kapatılması diye bir seçenek gündemimizde yoktur” diyen Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, HAVAŞ’a ait yüzde 50 hissenin önce KKTC tarafı olarak devralınması için çalıştıklarını açıkladı. *CAS çalışanlarının KTHY’den atılarak buraya yarım maaşla istihdam eden çalışanlar olduğuna işaret ederek, “Bir insanı kaç kere öldüreceksiniz” diye sordu ve CAS’ın KKTC tarafından yaşatılabileceğini belirtti. * Bıçaklı: “CAS bir devlet kurumudur ve onu devam ettirmek hükümetin boynunun borcudur”.

Kartal Harman’ın hazırlayıp sunduğu ve Genç TV’de yayınlanan Gündem Özel programında (Cyprus Airport Services-Kıbrıs Havaalanı Servisleri) CAS sorunu masaya yatırılıp tüm yönleriyle ele alınıp tartışıldı.

Programın konukları, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRK-SEN) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı ve Kıbrıs Türk Kamu Çalışanları ve Hava Taşıyıcıları Sendikası (HAVA-SEN) Başkanı Buran Atakan olurken, çok sayıda CAS çalışanı da izleyici olarak katıldı ve hem sıkıntı ve endişelerini dile getirdi, hem de konuşmacılara sorular yöneltti.

Programda konuşan Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş “CAS’ın kapatılması” diye opsiyonlarının olmadığını söyledi. Öncelikli hedefleri hakkında bilgi veren Serdar Denktaş, ilk hedefin HAVAŞ’a ait olan hisselerin KKTC tarafı olarak devralınması olduğunu belirtti. CAS’ın yaşatılması konusunda kararlılık gerektiğini dile getiren Denktaş, tüm personelin CAS’taki işlerinde tutulup tutulamayacağını bu aşamada bilemeyeceğini ifade ederek, ne yapılabileceğinin hep birlikte araştırılması gerektiğini söyledi.

Buran Atakan: “KKTC yaşatabilir”

Sendika olarak hedeflerinin CAS’ı yaşatmak olduğunu dile getiren Buran Atakan ise, CAS’ın kuruluşu ve hisse yapısı hakkında bilgi verdi. CAS’ın yüzde 50 hissesinin Türkiye’de faaliyet gösteren HAVAŞ şirketine ait olduğunu, diğer yüzde 50 hissenin ise KKTC’ye ait olduğunu anlatan Atakan. CAS’ın bugünkü konumuna gelmesinde HAVAŞ’ın Kıbrıs’ta iş yapma hedefinin kalmamasına bağlayan Atakan, “Ortağının çekiliyor olması, şirketin kapanmasını gerektirmez. CAS pek ala KKTC tarafından yaşatılabilir” dedi.

Yaşatma karalılığı varsa, işten çıkarma ihbarlarının niye yapıldığını soran Atakan, CAS işçilerinin önce KTHY’den atıldıklarını ve yarı maaşla buraya alındıklarını hatırlatarak, “Bir insanı kaç defa öldüreceksiniz” diye sordu.

Arslan Bıçaklı

Ülkede gelişen sorunlar ve özellikle çalışma yaşamıyla ilgili sorunlarla nedeniyle televizyon programlarında uzun zamandan beridir hükümet yetkilileriyle birlikte olma fırsatı bulamadığını belirten Türk Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, programa katılan Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’a gösterdiği medeni cesaret nedeniyle teşekkür etmek istediğini söyledi.

CAS’ın bir devlet kurumu olduğunu belirten Arslan Bıçaklı, bir yabancı şirket olan ortağın ortaklıktan çekilmek istemesinin normal bir şey olduğunu söyledi. Bıçaklı, CAS’ı devam ettirmenin hükümetin boynunun borcu olduğunu söyledi.


Serdar Denktaş

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, programda özetle şunları söyledi:

“CAS’ın kapatılması diye bir seçenek hükümetin gündeminde yoktur. Nasıl yaşatabiliriz bunun yollarını araştırıyoruz. Bugün önümüzdeki konu, HAVAŞ hisselerinin nasıl KKTC’ye geçeceğinin yolunu belirlemektir.

Bu birinci konudur. Bunun aslında geçen hafta bitmesi gerekirdi. Hisselerin erken devralınması konusuna önem veriyorum. Bunun nedeni açıktır. Bir takım önlemler alınıp şirketin durumunda düzelme başlayınca hisselerin fiyatı da yükselebilir.

O nedenle önce hisseler alınmalı, arkasından talipliler varsa onlarla görüşülür. Anlaşılır veya anlaşılmaz bakılır. Anlaşılmazsa ve satılmazsa devlet malı olarak devam eder.

Ancak şunlar artık tam olarak anlaşılmalıdır. Bu bir şirkettir ve karlılık esası üzerinden çalıştırılması zorunluluktur. CAS’ın bu personel sayısıyla devam etmesi pek mümkün görünmüyor. Ancak bunun anlamı ille de personel durdurulması gerekmeyebilir.”

Soru üzerine CAS’ın batmadığını ancak büyük zararda olduğunu belirten Denktaş, neden bu noktaya geldiği hususunda bilgiler de verdi. Denktaş, CAS’ın kuruluş sözleşmesinde müdürün yönetim kurulunun üzerinde yetkilere sahip olduğunu ve HAVAŞ tarafından atanıp yine HAVAŞ tarafından görevden alınabildiğini söyledi.

CAS’ın kuruluş sözleşmesinin KTHY adına kim tarafından imzalandığı yönündeki bir soruyu da yanıtlayan Denktaş, sözleşmenin zamanın KTHY Genel Müdürü Ahmet Derya zamanında imzalandığını belirtti.

CAS müdürünün dirayetsizliği nedeniyle müşterisi konumundaki Türk Hava Yollarını kaybetmekle karşı karşıya kaldığını söyleyen Denktaş, şirketin bir ay sonraki maaşları nasıl ödeyeceği şeklinde ciddi sorunu olduğunu söyledi.

“Haklarımız çerçevesinde çözüm”

Başbakan Yorgancıoğlu, “Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliği gözetilerek, Rumların hakları kadar, Türklerin de hakkı olacağı bir çözüme erken zamanda ulaşılması için çabalıyoruz” dedi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde KKTC’de bulunan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nu kabul etti.

Bostanoğlu’na, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş eşlik etti.

Koramiral Bostanoğlu

Kabulde ilk sözü alan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Barış Harekâtı’nın 40. yılı dolayısıyla KKTC’de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, bu yılki törenlerin 40. yıla yakışır bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi.

Adada kalıcı bir barışın tesis edilmesi temennisinde bulunan Bostanoğlu, barışın adanın gerçekleri göz önde bulundurularak yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Adaya en son 10 sene önce geldiğini anlatan Bostanoğlu, bu süre içinde KKTC’nin ekonomisindeki gelişmenin sevindirici olduğuna değindi. Bostanoğlu, Türkiye’den gelecek içme suyunun KKTC ekonomisini daha da geliştireceğine inanç belirtti.

Adanın güvenliğinin sağlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Bostanoğlu, Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi, bundan sonra da KKTC’yi her alanda desteklemeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

Başbakan Yorgancıoğlu

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, Bostanoğlu’nun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Barış Harekâtı’ndan bu yana yaklaşık 40 yıl geçtiğini ifade eden Yorgancıoğlu, bu 40 yıllık dönemde Kıbrıs Türklerinin toplumsal güvenliği açısından herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını söyledi.

Çözümsüzlük nedeniyle Kıbrıs Türklerinin uluslararası hukukun dışında tutulduğuna dikkat çeken Başbakan Yorgancıoğlu, bunun hem Türkiye, hem de Kıbrıs Türk halkına bazı sıkıntılar yarattığını söyledi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu devam eden müzakerelere dikkat çekerek, Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliği gözetilerek, Rumların hakları kadar, Türklerin de hakkı olacağı bir çözüme erken zamanda ulaşılması için çabaladıklarını kaydetti.

Bu süreçte Türkiye’nin verdiği destek ve Kıbrıslı Türk iş insanlarının ortaya koyduğu üretim kapasitesinin ülke ekonomisinin gelişmesi için itici bir güç oluşturduğunu ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, dünyayla ekonomik bir entegrasyona sahip olunmadığı için, bazı sıkıntılar yaşandığını belirtti.

Bu bağlamda çözümün öneminin daha da arttığını söyleyen Başbakan Yorgancıoğlu, müzakerelerin en kısa zamanda sonuçlanması temennisini yineledi.

Konuşmalar sonunda karşılıklı plaket ve hediye takdimi gerçekleştirildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.