1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KTÖS, MALİYE BAKANLIĞI ÖNÜNDE EYLEM YAPTI
KTÖS, MALİYE BAKANLIĞI ÖNÜNDE EYLEM YAPTI

KTÖS, MALİYE BAKANLIĞI ÖNÜNDE EYLEM YAPTI

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), okullardaki öğretmen eksikliğine dikkat çekmek amacıyla bugün, Maliye Bakanlığı önünde eylem yaptı.

A+A-

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), okullardaki öğretmen eksikliğine dikkat çekmek amacıyla bugün, Maliye Bakanlığı önünde eylem yaptı.

KTÖS’ün eylemine, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Kıbrıs Türk Ammem memurları sendikası (KTAMS) ile Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (Çağ-Sen)  destek verdi.

KTÖS ve KTÖS’e destek veren diğer sendikalarla saat 11.30’da ellerinde, “Geleceğe değil gericiliğe yatırım”,  “200 camiye 480 imam öğretmen fuzuli”, “Eğitimde ve sağlıkta tasarruf olmaz”, “Okullara para yok camilere para çok” yazılı pankartlarla Maliye Bakanlığı önüne geldiler.

Maliye Bakanlı önündeki eylemde, KTÖS Genel Başkanı Güven Varoğlu, Genel Sekreter Şener Elcil, KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, Polatpaşa İlkokulu Müdürü Mehmet Erbil Taşer ve Doğan Ahmet İlkokulu Müdürü Ahmet Miralay birer konuşma yaptı.

VAROĞLU

KTÖS Genel Başkanı Güven Varoğlu konuşmasında, tasarruf diye diye okulları öğretmensiz bırakan anlayışa karşı olduklarını; bugün de ekstra haklar talep etmek için değil, sadece öğrencilerin hakkı olan öğretmen eksikliğini vurgulamak için eylem yaptıklarını söyledi.

Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın temaslar yapmak üzere Türkiye’de olduğunu anlatan Varoğlu, “Bakan daha fazla tedbir talimatı almak için gitmiştir” dedi.

Öğretmensiz okulun kabul edilemeyeceğini belirten Varoğlu, Bakan’ın masa başında öğretmen ataması yaptığını; Hükümet’in ülkeyi bu şekilde yönetmeye çalıştığını iddia etti.

Varoğlu, çeşitli alanlarda kurulu düzenin bozulduğunu yeni göreve başlayan öğretmenlerin ‘göç yasası’ nedeniyle önceden kazanılmış hakları alamadığını anlatarak, farklı maaş ödenekleriyle çalışma barışının bozulduğunu ileri sürdü.

Sorunların toplumun tamamını ilgilendirdiğini, eğitim yılı başladığından beri uyarı yaptıklarını, 2 ay sabrettiklerini anlatan Varoğlu, “Biz sorumlu davranarak 2 ay tolerans gösterdik grev için, biz bu sorumluluğu gösterirken Hükümet’in hiç sorumluluk aldığı yok” dedi.

Güven Varoğlu, kime soru sorsalar sorumluluğu başkasının üzerine attığını ancak Hükümet’in bir bütün olduğunu belirterek, çok şey değil sadece okullara öğretmen istediklerini söyledi.

“Hükümet okullara öğretmen atayamazken nasıl devlet yöneteceksiniz” diyen Varoğlu, gerekirse 10 defa daha Maliye Bakanlığı önüne gelebileceklerini hatta ülkeyi kilitleyecek kalabalıklarla eylem yapabileceklerini belirtti.

Varoğlu, Hükümet’in kaynak yaratmak için öğretmen ve doktorda tedbir alacağına vergi vermeyenlerin peşine düşmesini önerdi. Varoğlu, “Maliye bakanı Mungan paradan anlayabilir ancak eğitimden bir şey anladığı yok belli ki” dedi.

ELCİL

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, şuan 7 okulda grev sürdüğünü, grevin tek talebinin öğretmen eksikliğinin giderilmesi olduğunu söyledi.

Elcil, Hükümet’in, “öğretmen doğuramaz, hasta olamaz, emekli olamaz” dediğini ifade ederek, eğitimin para hesabıyla verilemeyeceğini belirtti.
KKTC’de 202 cami 480 imam olduğunu dile getiren Elcil, hükümetin 63 okul için 11 milyon TL veremediğini fakat 24 milyon dolara külliye yapımına giriştiğini söyledi. Elcil, Camilerin misyonerlik mantığıyla yapıldığını ve son olarak Din İşleri Dairesi’nin TC yardım heyetiyle birlikte spor etkinliği düzenlediğini anlattı.

Maliye Bakanı Mungan’ın TC talimatlarıyla öğretmen düşmanlığı yaptığını savunan Elcil, “Türkiye’yi kara çarşafa bürüyen mantık anlayış, bizde de hakim olmaya çalışıyor” dedi. Şener Elcil, öğretmenin toplumun aydınlık yüzü; ülkenin konuşan sorgulayan sesi olduğunu ifade ederek,  “Biz susarsak, toplum yok olacak. Öğretmen ve doktor devletin birincil hedefidir, mücadelemiz bitmeyecek” dedi.

KAPTAN

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan ise, “İktidar değişti sendikaların kaderi değişmedi” diyerek, buraya hak talep etmek için değil, olması gerekenleri bir kez daha hatırlatmak için geldiklerini söyledi.

Eğitim ve sağlık alanında yaşanan sıkıntıların devleti temelden sarstığını belirten Kaptan, “ülkenin nüfusunu bile bilmeyenlerin masa başında verdikleri kararların sonucu böyle olur” dedi. Kaptan, “Eyleminiz eyleminizdir direnciniz direncimizdir” ifadesini kullandı.

GÖKÇEBEL

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, toplumun her kademesinde öğretmenin harcı olduğunu belirterek, “Dün beynimizde postallarla dolaşmaya çalışıyorlardı, bugün demokrasiyi geliştirdik siyerek beynimize takunyalarıyla girmeye çalışıyorlar. Buna müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Hükümet’in kaynak değil,  tercih sorunu olduğunu söyleyen Gökçebel, doktoru olmayan hastanenin, öğretmeni olmayan okulun bütün yükünü halkın omuzlarında olduğunu söyledi.

TAŞER

Polatpaşa İlkokulu Müdürü Mehmet Erbil Taşer ise öğretmenlerin eyleme verdiği desteğin ülkeye bağlılıklarının göstergesi olduğunu belirterek, öğretmenlerin bu adada hep toplumun önünde yürüdüğünü söyledi.

“Geleceğimiz olan çocukların eğitimi ihmal edilemez” diyerek eğitimin çağdaş seviyelerin altına düşürülmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Taşer, gereken eğitimi verememeleri halinde 50 yıl sonra Kıbrıs’tan ve Kıbrıslıdan bahsetmenin mümkün olmayacağını kaydetti.

MİRALAY

Doğan Ahmet İlkokulu Müdürü Ahmet Miralay ise konuşmasında, okullarında emekli olanın yerine 2 aydır birinin gönderilmediğini görevden alınan öğretmenlerin de habersiz gönderildiğini söyledi.

Okulunda yaşanan öğretmen sıkıntılarına örnekler veren Miralay, uygulamaların kabul edilemez olduğunu belirtti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.