1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. KÜÇÜK: "60 ENGELLİ İSTİHDAMI EDİLECEK"
KÜÇÜK: "60 ENGELLİ İSTİHDAMI EDİLECEK"

KÜÇÜK: "60 ENGELLİ İSTİHDAMI EDİLECEK"

BAŞBAKAN İRSEN KÜÇÜK, 60 ENGELLİNİN DEVLET KADROLARINA ALINABİLMESİ AMACIYLA YASA GEÇİRİLDİĞİNİ AÇIKLADI

A+A-

Başbakan İrsen Küçük, Bakanlar Kurulu’nun 60 engellinin devlet kadrolarına alınabilmesi amacıyla yasa geçirdiğini belirtti. Küçük, engelliler arasında çalışabilen ve üretebilen bireyler bulunduğunu, onlara çalışma imkanı yaratmak amacıyla çeşitli adımlar attıklarını kaydetti.

Başbakan İrsen Küçük himayelerinde “10-16 Mayıs Engelliler Haftası” dolayısıyla Hidden Garden’da engellilere yönelik yemek düzenlendi.

Yemeğe, Başbakan İrsen Küçük ve eşi Gülin Küçük, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu ve engelli dernekleri temsilcileri,  sponsor şirketlerin yetkilileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı 18 yaş üstü rehabilitasyon merkezine devam eden engelliler ile Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı özel eğitim kurumlarından eğitim alanlar katıldı.

Yemekte Başbakan Küçük, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ünverdi ve engelli federasyonları adında Sedat Hacımehmet birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Başbakan Küçük ve Bakan Ünverdi ile birlikte yemeğe sponsor olan KKTC Telsim Genel Müdürü Rasim Karas, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, Limasol Türk Kooperatif Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kemaler ve Hidden Garden Direktörü İsmet Ertaç’a teşekkür plaketi sundu.

Başbakan’ın eşi Gülin Küçük de “Yılın Annesi” ödülüne layık görülen engelli annesi Gülseren Özel’e hediye verdi.

KÜÇÜK: “HER ZAMAN ENGELLİLERİN YANINDAYIZ”

Hükümet ve toplumun her zaman engellilerin yanında olması gerektiğini düşündüğünü belirten Küçük, Kıbrıslı Türklerin yardımsever bir halk olduğunu söyledi. Küçük, engellilerin  iki yasanın Cumhuriyet Meclisi’nden geçirilmesi talebi bulunduğunu, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Küçük, engellilerin üç adet minibüse ihtiyaç duyduğunun ortaya çıkmasının ardından iki tanesinin sponsorlar tarafından alındığını, bir tanesinin alınması için de Bakanlar Kurulu’ndan karar çıktığını ifade etti.  

Engellilere çalışma imkanı sağlayabilmek adına hem hükümetin hem de özel sektörün çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Küçük, buna katkı koyan tüm özel kuruluşlara teşekkür etti.

1368189875.jpg

ÜNVERDİ: “İSTİHDAMA YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”

Engelliler Haftası’nda engelliler için fırsat eşitliği yaratılması konusunun öne çıkarılması gerektiğini söyleyen Ünverdi, engelli bireylerin toplumsal hayata tam katılımlarının sağlanması ve hayat standartlarının yükseltilmesinin, çağdaş toplum anlayışının bir parçası olduğunu kaydetti.

Bakanlığın, engellilere ve ailelerine hizmet vermeye devam ettiğini söyleyen Ünverdi, 3 bin 867 engellinin maddi yardım alarak ekonomik yönden desteklendiğini kaydetti.

Ünverdi, Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı 18 yaş üstü engelli merkezlerinde 70 engelli gencin hizmet aldığını anlattı.

Bakanlığın, engellilerin kamuda ve özel sektörde istihdam edilmesine yönelik çalışmaların sonuna geldiğini söyleyen Ünverdi, “Üç büyük kuruluşumuz; KKTC Turkcell, Telsim Vodafone ve Limasol Türk Kooperatif Bankası engelli kardeşlerimizin istihdam edilmesi konusunda destek sözü vermişlerdir” dedi.

Ünverdi, Limasol Türk Kooperatif Bankası’nın ayrıca engelli gençlerin ulaşım ihtiyacını karşılamak üzere bir minibüs bağışladığını kaydetti.

Ünverdi, “Engelliler Haftası” dolayısıyla 14 Mayıs Salı gün Mağusa’da hizmet veren İrfan Nadir 18 Yaş Üstü Rehabilitasyon Merkezi’nizde ülkedeki ilk ‘down kafe’nin açılışının yapılacağını söyledi.

Down Kafe’nin engelli gençlerin bağımlı olmadan gelir getiren bir işte çalışarak üretken olmalarının sağlanması ve sosyal yaşama dahil olarak özgüvenlerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirten Ünverdi, kafenin toplumun da engellilere bakış açısının değişmesinde önemli rol oynayacağını ifade etti.

Engelli ailelerinin kendilerinden sonra çocuklarına kimin bakacağı endişesini taşıdığını anımsatan Ünverdi, 24 saat kesintisiz hizmet verecek yaşam evlerini hizmete açmak için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Ünverdi, “Engelli olmak hayatı yaşamak için engel değildir, engelli olmak üretmek için engel değildir. Yeter ki, biz engelli kardeşlerimize eşit fırsatlar yaratalım” dedi.

HACIMEHMET: “HAK, HUKUK VE ADALET İSTİYORUZ”

Hacımehmet de, engellilerin sorunlarının devam ettiğini, bir türlü istenilen noktaya gelinemediğini söyledi. Ülkede yaklaşık 5 bin 500-6 bin engelli olduğunu belirten Hacımehmet, bu kişileri topluma kazandırmak, istihdam edilmelerini sağlamak, haklarını aramak konularında yaptıkları çalışmalarda bazen başarılı bazen başarısız olduklarını kaydetti.

Engellilerin haklarının günübirlik politikalarla ele alınması yerine kalıcı çözümler üretilerek değerlendirilesi gerektiğini söyleyen Hacımehmet, “Biz çok şey istemiyoruz. Hak, hukuk adalet istiyoruz” dedi.

Çalışan ve üreten bireyler olmak istediklerini belirten Hacımehmet, bu yönde atılacak adımlara destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

Özel Eğitim Yasası ve engellilerle ilgili yasaların meclisten geçirilmesini isteyen Hacımehmet,  yemeği düzenleyen herkese teşekkür etti.

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.