1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. KÜÇÜK HAYVANLAR, DÜNYAYI AĞIR ÇEKİMDE GÖRÜYOR
KÜÇÜK HAYVANLAR, DÜNYAYI AĞIR ÇEKİMDE GÖRÜYOR

KÜÇÜK HAYVANLAR, DÜNYAYI AĞIR ÇEKİMDE GÖRÜYOR

Bilim insanları, bir hayvan ne kadar küçük ve metabolizma hızı ne kadar hızlıysa zaman algısının o kadar yavaş olduğunu ortaya çıkardı.

A+A-

BİLİM İNSANLARI BEDEN KÜÇÜLDÜKÇE ZAMAN ALGISININ YAVAŞLADIĞINI ORTAYA ÇIKARDI

Bilim insanları, bir hayvan ne kadar küçük ve metabolizma hızı ne kadar hızlıysa zaman algısının o kadar yavaş olduğunu ortaya çıkardı.

"Animal Behaviour" dergisinde yayımlanan çalışmaya göre zaman algısı, doğrudan bedenin büyüklüğüyle ilgili. Bu nedenle küçük hayvanlar, dünyayı ağır çekimde görüyor.

Araştırmayı yöneten Kevin Healy, böcekler ve kuşlar gibi küçük hayvanların, hareketi büyük hayvanlara oranla çok daha hassas bir zaman ölçeğinden gözlemlemeleri sayesinde yırtıcıların elinden kurtulabildiğini belirtti.

Hayvanların görme sistemlerini anlayabilmek için gözün ışığı algılayabildiği hızı ölçen "Hassas Titreşim Füzyon Frekansı" adlı tekniği kullandıklarını belirten Healy, "zamanı daha küçük ölçeklerde algılamak, yırtıcılar gibi hızlı hareket eden organizmalar ile avları arasındaki en önemli farklardan birini oluşturuyor" dedi.

Tekniği kemirgenler, kertenkeleler, yılanbalıkları, tavuklar, kediler, köpekler ve kaplumbağalar gibi 30'dan fazla tür üzerinde denediklerine işaret eden Healy, büyük hayvanların daha küçük yaratıkların kolayca ayırt edebildiği şeyleri kolayca gözden kaçırdığını söyledi.

Healy, bazı sinek türlerinin gözlerinin insan gözünden 4 kat daha hızlı tepki verdiğine dikkat çekti.

Hayvanlar dünyasında en hızlı görme sistemine, altın renkli yer sincabı, sığırcık kuşu ve güvercinlerin sahip olduğu biliniyor. Yılanbalıkları, deniz kaplumbağaları ve bazı köpekbalığı türlerinin görme sistemi çok daha yavaş. Yeryüzündeki en yavaş görme sistemine ise derin deniz canlıları sahip. Bu canlılar, ışığı saniyede 4 kez yanıp sönen bir şey olarak görebiliyor.

Görme sistemi, kimi zaman beden ile uyum sağlamakta güçlük çekiyor. Kaplan böceği, görme yeteneğinin uyum sağlayabileceğinden çok daha hızlı koşabiliyor. Hareket sırasında kör olan kaplan böceğinin çevreni görebilmek için sık sık durması gerekiyor.

İnsanlarda da benzeri bir süreç işliyor. Görsel bilgiyi en hızlı işleyenler arasında sporcular ilk sıralarda geliyor. Bir tenis oyuncusu ya da deneyimli bir kaleci, topun nereden geldiğini diğerlerine oranla çok daha çabuk görüyor.

Araştırmacılardan Andrew Jackson, insanların görsel bilgiyi işlemesinde yaşın da büyük bir önemi olduğunu belirtti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.