1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. KÜÇÜK VE ATALAY BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
KÜÇÜK VE ATALAY BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

KÜÇÜK VE ATALAY BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Başbakan İrsen Küçük ve TC Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakanlık’ta basın toplantısı düzenlendi.

A+A-

KÜÇÜK: “HEYETLER ARASI GÖRÜŞMEDE KKTC İÇİN ÖNEMLİ DÖRT ANA KONUDA HAZIRLANAN ANALİZ RAPORLARINI ELE ALDIK… BU KONULARDA SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ VE ÜNİVERSİTELERİN KATKILARINA AÇIK BİR ÇALIŞMA YAPILACAK”

“ÇİFTÇİLER VE HAYVANCILAR İÇİN ‘BAŞAK’ KÜÇÜK ESNAF İÇİN DE ‘KOBİ’ KART SİSTEMİNE DAHİL OLMA TALEBİNDE BULUNDUK.. BU KONULARDA DA ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE OLUMLU GELİŞMELER OLACAĞINI UMUYORUZ”

ATALAY: “PROGRAMIN UYGULANMASINI TİTİZLİKLE TAKİP EDİYORUZ”

“KKTC HALKININ GÜÇLÜ ŞEKİLDE KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURDUĞUNU GÖRMEK MEMNUNİYET VERİCİ”

Başbakan İrsen Küçük ve TC Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakanlık’ta basın toplantısı düzenlendi.

Toplantı, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile esnaf örgütleri arasında imzalanan protokollerin ardından yapıldı.

Toplantıya TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi ile bazı bürokratlar katıldı.

KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük, TC Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın gelişlerinde mutlaka ekonomik konularda KKTC’deki uygulama ve sorunların masaya yatırılmakta olduğunu belirterek, katkıları nedeniyle kendisine teşekkür etti.

Küçük, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın ile ilgili kuruluşlarla kendi üyelerine destek verebilmeleri ve banka mevzuatlarını ortadan kaldırabilmeleri için krediye daha kolay ulaşma imkanı sağlayacak protokoller imzalandığına işaret etti.

Heyetler arası görüşmede KKTC’de dört konuda hazırlanan analiz raporlarının ele alındığını ifade eden Başbakan İrsen Küçük, KKTC ekonomisinin gelişmesi ve sorunların daha isabetli teşhis edilmesi ve ekonominin daha iyi konuma gelmesi için yapılan araştırma sonucunun sunumunun yapıldığını, önümüzdeki günlerde KKTC’deki ekonomik yaşamın kolaylaşması ve halkın kalkınması için bu tedbirlerin hayata geçeceğini belirtti.

Kamunun durumunun da  incelendiğini ve mevcut sistemlerin gözden geçirildiğini de kaydeden Küçük, bunlar için de yeni yapılanmaların gündeme gelmesi, daha kolay bir kamu düzeni kurulabilmesi ve halka daha kolay hizmet sunulması için çalışmaların süreceğine dikkat çekti.

Yüksek öğrenim konusunda da gelişmelerin incelendiğini anlatan Başbakan Küçük, 2013 yılı itibariyle öğrenci sayısının 55 bin 500’e ulaştığını söyledi.

Üniversitelerde kalite arttıkça öğrenci sayısının da  artacağını, amacın 60 bin öğrenciye ulaşmak olduğunu ifade eden Başbakan Küçük, gelişmelerin önümüzdeki yıllarda bu hedefe ulaşılabileceğini gösterdiğini kaydetti.

Gelen öğrencilerin ülke ekonomisine katkısı hesaplandığında bunun 1,8 milyar TL’ye çıktığının tespit edildiğini belirten Küçük, “Bu ekonomi için çok önemli bir rakam. Zaten eğitim ve turizm sektörü bizim için çok önemli. Ama yükseköğrenimin katkısı 2 milyon’a yanaştı” dedi.

Ticaret hayatının da gözden geçirildiğini, alınması gereken tedbirlerin incelendiğini belirten Küçük, çalışma yaşamı ve işgücü piyasası analizlerinin de yapıldığını raporların ele alınarak inceleneceğini ifade etti.

“Bu dört ana konu KKTC için çok önemli” diyen Başbakan Küçük, hükümet olarak bu konularda sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin katkılarına açık bir çalışma yapacaklarını ifade etti.

Çalışmalara toplumun geniş kesimlerinin katkı koymasının önemine işaret eden Küçük, TC Lefkoşa Büyükelçiliği ile hazırlanan programlar çerçevesinde bu konulara katılımın sağlanacağını kaydetti.

KKTC’YE GELECEK SU

Anavatandan gelecek 75 milyon metreküp suyun KKTC’ye önemli olanaklar sağlayacağını da vurgulayan Başbakan Küçük, “İlk kez istikrarlı bir suya ulaşacağız hem kullanım, içme hem de sulamada kullanabileceğiz. Musluklardan içilecek ve devamlılık arzeden bir su olacak” dedi.

28 belediyenin hiç birinde muslukların 24 saat akmadığını, TC’den gelen suyla bunun sağlanacağını ifade eden Küçük, 60 bin dönüm arazinin daha sulu tarıma başlayacağını kaydetti.

Proje çalışmalarının sürdüğünü,  iki büyük barajın biri Anamur’da biri de Geçitköy’de inşasının sürdüğünü ve planlanandan erken hizmete gireceğini belirten Küçük, projenin 2014 Mart ayında veya daha öncesinde tamamlanıp fonksiyonunu yerine getireceğini vurguladı.

ELEKTRİK KONUSU

KKTC olarak TC’de yaptıkları görüşmelerde Türkiye’den kabloyla 200 megavatlık elektrik talepleri olduğunu hatırlatan Başbakan Küçük, TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bu taleplerinin olumlu karşılandığını ve bu konunun enerji bakanlıkları arasında yürütülüp son aşamaya geldiğini anlattı.

Bu konuda da gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yapan Başbakan Küçük,
böylece istikrarlı ve kaliteli bir elektriğe kavuşulmasının yanı sıra enerjinin fiyatının makul seviyeye ineceğini hem de ülkede yatırımların artacağını söyledi.

BAŞAK VE KOBİ KART

Bugün TC hükümetinden yeni bir talepte bulunduklarını vurgulayan Başbakan İrsen Küçük, “Onlardan olumlu yanıtlar aldıkça taleplerimizi de artırıyoruz” dedi.

Türkiye’de başarılı olan “Başak” ve “Kobi” kart uygulamasının KKTC’de de başlatılmasını talep ettiklerini kaydeden  Küçük, esnaf ve tarımla uğraşan kesimlere bu uygulama ile yüzde dört faizli krediler verilebileceğini, TC’de başarılı olan bu sistemle ilgili önümüzdeki günlerde olumlu gelişmeler olacağını umduklarını kaydetti.

ATALAY

Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, konuşmasına KKTC’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

Atalay, bugün yapılan heyetler arası görüşmenin 2013- 2015 Ekonomik Kalkınma Programı’nın gözden geçirilmesi amacıyla yapılan ilk toplantı olduğunu ifade etti.

Temel olarak KKTC ekonomisinin nasıl kalkınacağı ve iki ülke arasında verimli şekilde devam eden işbirliğinin nasıl daha ileri götürülebileceğinin konuşulduğunu söyleyen Beşir Atalay, bugünkü toplantıda devam eden tüm projelerin gözden geçirildiğini ekledi.

“Önceliğimiz KKTC’nin sağlam ve sürdürebilir bir ekonomik yapıya ulaşması” diyen Atalay, ikinci üç yıllık program için uygulama kurullarının oluşturulduğunu ifade etti.

Atalay bu kapsamda Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Reel Sektör Danışma Kurulu ve Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu oluşturulduğunu anlattı.

Oluşturulan kurulların en erken zamanda faaliyete geçmesi için çalışmalara başlanmasına karar verildiğin aktaran Atalay, yapılacak çalışmalarla ilgili özel sektörün bilgi birikiminden de yararlanılacağını kaydetti.

“Programın uygulanmasını titizlikle takip ediyoruz” diye konuşan Atalay, programlar uygulandığında iyi sonuçlar alındığını söyleyerek, Türkiye’deki gelişmeleri örnek verdi.

Atalay, ilk program sayesinde KKTC’nin kriz yaşamadan yoluna devam ettiğini söyledi.

Esnaf odalarıyla imzalanan protokollere de değinen Atalay, temel amacın esnafa düşük maliyetli ve kolay şekilde kredi sağlanması olduğunu belirtti.

Atalay, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomi için büyük önemi olduğunu vurgulayarak, bu işletmelerin sadece kendi karları için üretim ya da ticaret yapmadıklarını istihdama da önemli katkı sağladıklarını ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin, son yıllarda KKTC’ye sağlanan desteğin reel sektöre yönlendirilmesi için önemli çaba harcadığına işaret eden Atalay, son imzalanan protokolle de esnafın rahatlatıldığını anlattı.

Atalay, imzalanan protokolle esnafa kredi ve teminat imkânı sağlandığının altını çizerek, toplantıyla atılan en somut adımın esnafa yönelik kolaylıklar olduğunu belirtti.
 
2010- 2012 Kalkınma Programı’nın 4 önemli araştırma projesi içerdiğine değinen Atalay, bugün yapılan toplantıda araştırma sonuçlarının da ilgili şirketler tarafından paylaşıldığı söyleyerek sonuçlarla ilgili bilgi verdi.

Atalay, kamu kuruluşlarıyla ilgili Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tarafından yapılan araştırmada kamu sektöründe hangi reformlara ihtiyaç duyulduğunun analiz edildiğini anlattı.

Yapılan araştırma kapsamında kamuoyu araştırmaları da gerçekleştirildiğini ifade eden Atalay, araştırmada “asli hizmetler için nasıl bir kamu idaresi düzenlenmeli” sorusuna cevap arandığını kaydetti.

Aynı dönemde ülkedeki eğitim sektörüyle ilgili bir araştırmanın da hayata geçirildiğini ifade eden Atalay, KKTC’deki eğitim sektörünün daha da gelişmesi için neler yapılabileceğinin incelendiğini aktardı.

Atalay, araştırma kapsamında öğrenciler ve esnafla da görüşmeler gerçekleştirildiğini anlatarak, sonuçta etkin yönetişim, sektörün rekabet gücünün artırılması, ürün hizmet çeşitliliği, sektörün etkin şekilde izlenip denetlenmesiyle ilgili önerilerde bulunulduğunu aktardı.

Beşir Atalay, yürütülen bir diğer araştırma çalışmasının da Yakın Doğu Üniversitesi ile bir araştırma şirketi tarafından yürütülen işgücü piyasası analizi olduğunu ifade etti.

Bu araştırmada KKTC’deki işgücü piyasasının kurumsal analizinin, eğitim istihdam ilişkisinin ve özel sektör istihdam gücünün ele alındığını aktaran Atalay, istihdamda verimlilik gibi konularda bu araştırmadan yararlanılabileceğini söyledi.

Atalay, dördüncü araştırmada da KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki ticaret kaymasını incelendiğini aktardı.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ile Lefke Avrupa Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği araştırmada Güney Kıbrıs’ın sanıldığı gibi ucuz olmadığının görüldüğünü belirten Atalay, Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs’ta yaptıkları alışveriş hacmiyle ilgili sonuçlar elde edildiğini ifade etti.

SU PROJESİ VATİNDE TAMAMLANACAK

Heyetler arası toplantıda su projesiyle ilgili son gelişmelerin de konuşulduğunu anlatan Atalay, projenin plana uygun şekilde devam ettiğini belirtti.

Atalay, Türkiye’den elektrik enerjisi getirilmesiyle ilgili ise TC ve KKTC enerji bakanlıklarının yoğun çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

Atalay toplantıda ‘Turizm Teşvik Kararnamesi’nin de üzerinde durulduğu bilgisini verdi.

“KKTC’NİN KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURDUĞUNU GÖRMEK MEMNUNİYET VERİCİ”

“KKTC halkının güçlü şekilde kendi ayakları üzerinde durduğunu görmek memnuniyet verici” diyen Atalay, KKTC ekonomisinin gelişmesi için her türlü katkıyı koyamaya hazır olduklarını ifade etti.

Kıbrıslı Türkler’in gelecekle ilgili hiçbir endişe duymasına gerek olmadığını sözlerine ekleyen Atalay, Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunu ve iki ülkenin beraberliğinin sürdüğünü kaydetti.

SORU

Toplantının sonunda Türkiye’den gelecek su için para alınıp alınmayacağına dair bir soru üzerine Başbakan İrsen Küçük, suyun dağıtılmasının mutlaka belirli bir maliyet getireceğini kaydetti.

Küçük, şu anda kullanılan su için de belirli bir meblağ ödendiğini hatırlatarak “Bu her halükarda makul bir fiyatlamayla yapılacak” dedi.

Türkiye’den gelecek suyun dağıtımı konusunda ihale aşamasına gelindiğini aktaran Küçük, bundan sonraki safhanın yap işlet devret olacağını söyledi.

Beşir Atalay ise soruya verdiği yanıtta barajların yapılması, deniz altına boru döşenmesi gibi maliyetlerin Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılandığını hatırlatarak, olası ücretlerin bununla ilgili olmayacağını kaydetti.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.