1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KÜFLÜ BALYALARI EŞEKLERE VERECEKLER
KÜFLÜ BALYALARI EŞEKLERE VERECEKLER

KÜFLÜ BALYALARI EŞEKLERE VERECEKLER

Küflü balyaları eşeklere verecekler

A+A-

Ülkeye ekim ayında getirilen ve ıslak olduğu için girişine izin verilmeyen balyaların hayvan sağlığına zararlı olmasına rağmen, Karpaz bölgesindeki eşeklere yedirileceği öğrenildi

İsmail VOLKAN

Ülkeye geçtiğimiz ekim ayında getirilen ve ıslak olduğu gerekçesiyle girişine izin verilmeyen balyaların Karpaz bölgesinde bulunan eşeklere yedirileceği öğrenildi.

Islak balyalarda nemden dolayı küf oluştuğu ve hayvanları ölüme götürebilecek zararlı bakterilerin ürediği belirtilerek, samandan yiyecek olan eşeklerin yaşamının tehlikeye atılacağı ifade edildi.

Küflü balyalar nedeniyle birçok büyükbaş hayvanda geçtiğimiz yıllarda ölüm yaşandığı belirtilirken, eşeklerin hayatının riske atılmaması gerektiği kaydedildi.

Edinilen bilgiye göre Tarım Dairesi’nde, balyaların küflü olduğu, bu nedenle de ülkeye girişine izin verilmemesi yönünde karar üretildiği ayrıca, balyaların imha edilmesi konusunda görüş birliği sağlandı.

Ancak, “ülkeye sokulmasına izin verilmeyen” balyaların daha sonra ülkeye girip depolandığı öğrenildi.

Başbakanlık Müsteşarı Olgun Amcaoğlu, Gıda Güvenliği Risk Kurulu’nun iyi durumda olan balyaların seçilip test edilmesini sağladığı ve eşeklere yedirilmesi yönünde karar alındığını doğruladı.

Amcaoğlu: Balyalar sürekli kontrol edilecek

Balyaların et ve sütü kullanılmayan hayvanlara yedirilmesi konusunda sakınca olmadığı yönünde görüş aldıklarını ifade eden Amcaoğlu, görüş belirten makam konusunda açıklama yapmadı.

Olgun Amcaoğlu, balyaları Karpaz bölgesinde oluşturulacak iki kilometrelik bir alanda muhafaza edeceklerini söyleyerek, balyaları sürekli kontrol eden iki kişi olacağını, balyalar “kontrol edildikten sonra” eşeklere verileceğini kaydetti.

Amcaoğlu, 286 ton civarında balyanın imha edilmesi yerine, eşeklere yedirilmesinin daha doğru bulunduğunu işaret ederek, balyaların eşeklerin sağlığı açısından risk oluşturmayacağını ileri sürdü.

Naimoğulları: Eşeklerin ölmeyeceğini kimse garanti edemez

Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, nemli balyaların eşeklerin sağlığına zarar vereceği görüşünde olduğunu söyledi.

Ülkemize geçtiğimiz yıllarda da küflü balya getirildiğini ve büyükbaş hayvanlara yedirildiğini anlatan Naimoğulları, birçok hayvanın midesinde oluşan aşırı gaz nedeniyle öldüğünü kaydetti.

“Eşeklerin ölmeyeceğini kimse garanti edemez. Yarın bir eşek ölürse bunun hesabını kim verecek? Sonuçlarına katlanacaklarsa hayvanlara yedirsinler. Nem varsa kesin küf de oluşur” diyen Naimoğulları, balyaların canlılara yedirilmeden, mantarcılık gibi başka amaçlar için de kullanılabileceğini belirtti.

Eşeklerin ülkemiz ve bölge için önemine vurgu yapan Naimoğulları, ıslak balyaların neden imha edilmediğiyle ilgili yetkililerin açıklama yapmasını istedi.

Köroğlu: Kullanılma düşüncesi bile kabul edilemez

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu adına açıklama yapan Dt. Teksen Köroğlu, ülkemizin kültür mirası olan eşeklere sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.

Platformun açıklaması şu şekilde:

“Ülkeye girişine Tarım Dairesi tarafından izin verilmeyen ve Mağusa Limanı’nda bekletilen balyaların yeniden tahlil edilip ‘eşeklere yedirme’ düşüncesi ile çalışma başlatılmasına bir anlam veremedik!

Bir kültür mirasımız olan eşeklerimizin de bizler için çok değerli birer canlı olduğunu ve böyle bozuk kanserojen, genetik yapılarını etkileyici zehirlerin ve her türlü eti sütü yenmeyen hayvanlarımızda kullanılma düşüncesi bile kabul edilemez.”

Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.