1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Kulağınızda bu belirtiler varsa ihmal etmeyin!
Kulağınızda bu belirtiler varsa ihmal etmeyin!

Kulağınızda bu belirtiler varsa ihmal etmeyin!

Kulağınızda bu belirtiler varsa ihmal etmeyin!

A+A-

Dış kulak iltihabı nedir? Dış kulak iltihabı nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Genellikle yaz aylarında görülmekle birlikte yılın her mevsiminde görülebilen dış kulak iltihabı hakkında merak edilenler tüm detaylar haberimizde... Dış kulak iltihabı nedir? Dış kulak iltihabı nedenleri, belirtileri ve tedavisi...

Kirli sularda yüzmek, kulağı kaşımak ve karıştırmak, kulak içinde yabancı cisim olması ve alerji gibi nedenlerle ortaya çıkan dış kulak iltihabı / enfeksiyonu nedir? Dış kulak iltihabı nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…

DIŞ KULAK İLTİHABI(ENFEKSİYONU) NEDİR?

Dış kulak enfeksiyonu kulağın dış kısmını kulak zarına bağlayan kulağın dış açıklığının ve kulak kanalının bir enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon türü tıbbi olarak otitis externa olarak bilinir. Yaygın olarak görülen bir otitis eksterna türü “yüzücü kulağı” olarak adlandırılır. Bu dış kulak enfeksiyonu genellikle neme maruz kalınmasından kaynaklanır.

DIŞ KULAK ENFEKSİYONU NEDENLERİ

Yüzmek, çok sık banyo yapmak veya çok duş almak dış kulak enfeksiyonuna neden olabilir. Kulak kanalının içinde kalan su bakteriler için üreme alanı haline gelebilir.

Kulak kanalını kaplayan ince deri tabakası yaralanırsa, enfeksiyon da oluşabilir. Kualğı sık sık kaşıma, kulaklık kullanma veya kulağınıza pamuklu temizleme çubukları sokmak deri tabakasına zarar verebilir.

Bu deri tabakasının hasar görmesi ve iltihaplanması, bakteriler için uygun ortam oluşmasına sebep olur. Kulak kiri kulağın enfeksiyona karşı doğal savunmasıdır, ancak neme ve çizilmeye sürekli maruz kalmak kulak kirini tüketerek kulağı enfeksiyonlara daha açık hale getirir.

DIŞ KULAK İLTİHABI BELİRTİLERİ

Otitis externa belirtileri şunlardır:

– Kulakta şişme
– Kızarıklık
– Sıcaklık
– Kulakta ağrı veya rahatsızlık
– İrin boşalması (sarı/yeşil renkli ve kötü kokulu olmaktadır)
– Kaşıntı
– Aşırı sıvı drenajı
– Boğuk veya azalan işitme
– Kulak derisinde pul pul dökülme

Yüz, baş veya boyundaki şiddetli ağrı, enfeksiyonun önemli ölçüde geliştiğini gösterebilir. Ateş veya şişmiş lenf bezlerinin eşlik ettiği semptomlar ayrıca ilerleyen enfeksiyonu gösterebilir. Bu semptomların herhangi birinde kulak ağrınız varsa, hemen doktorunuza görünün.

DIŞ KULAK İLTİHABI TEDAVİSİ

Dış kulak enfeksiyonları tedavi olmadan kendiliğinden iyileşebilir. Antibiyotikli kulak damlaları, kendi başına iyileşmemiş bir dış kulak enfeksiyonu için en yaygın tedavi yöntemidir. Doktorunuz tarafından reçete edilebilirler.

Doktorlar, kulak kanalında şişliği azaltmak için steroidlerle karıştırılmış antibiyotik damlaları da önerebilirler. Kulak damlaları tipik olarak 7 ila 10 gün boyunca günde birkaç kez kullanılır.

Dış kulak enfeksiyonunun nedeni bir mantar ise, doktorunuz mantar önleyici kulak damlaları yazacaktır. Bu tip enfeksiyon diyabet veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha yaygındır.

Semptomları azaltmak için, enfeksiyon iyileşirken kulakların sudan uzak tutulması önemlidir. Ağrıyı azaltmak için reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar ya da aşırı durumlarda, reçeteli ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.