1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KÜLTÜREL MİRAS İÇİN 2 MİLYON EURO
KÜLTÜREL MİRAS İÇİN 2 MİLYON EURO

KÜLTÜREL MİRAS İÇİN 2 MİLYON EURO

AB Komisyonu, geçtiğimiz yıl Kıbrıs’ta kültürel miras eserlerinin korunması için verdiği 2 milyon Euro’ya, bu yıl da kaynak ayırdı

A+A-

BEŞ AYRI YERDE KULLANILACAK… AB Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği, komisyonun, Kıbrıs’ta kültürel mirasın korunması için 2 milyon Euro katkı sağladığını açıkladı. Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafından kullanılacak olan yardım, beş ayrı bölgede koruma ve acil güçlendirme çalışmaları, 10 adet küçük projenin etkinlikleri ve kültürel mirasın korunması ile ilgili farkındalığı artırmak için kullanılacak.
   Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Kıbrıs’ta kültürel mirasın korunması için verdiği katkılara 2 milyon Euro daha ekledi. İki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmalarını desteklemek için verilecek olan hibeyle ilgili protokolün geçtiğimiz günlerde imzalandığı belirtildi.
   AB Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, komite tarafından belirlenen öncelikli yapıların finanse edileceği, bunun da beş ayrı yerde koruma ve acil güçlendirme çalışmalarını kapsadığı ifade edildi. Bunlara ek olarak sağlanan katkının 10 adet küçük projede yer alan etkinlikler ve kültürel mirasın gelecek nesiller için korunması ile ilgili Kıbrıs’ta farkındalığın artırılması için kullanılacağı kaydedildi.

Füle: Uzlaşı ve adanın birleşmesine katkı
   Konu ile ilgili bir açıklama yapan AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, “Adanın zengin kültürel mirasını korumak için alınmış olan başarılı önlemler, iki toplum birlikte çalıştığı zaman başarılı olabileceğinin açıkça gösteriyor” dedi.
   Füle, adadaki iki tarafın ortak kültürel miraslarının korunması için birlikte çalışmaya devam etmelerinin çok önemli olduğunu, uzlaşı ve adanın yeniden birleşmesine bu sayede katkı sağlanacağını belirtti.

Vasiliu girişime destek verdi
   AB Komisyonu’nun Eğitim, Kültür, Çok Dillilik, Spor, Medya ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Kıbrıslı Rum Andrulla Vasiliu ise Kıbrıs’ta kültürel miras alanlarından pek çoğunun kötü duruma düşmesine izin verildiğini, bu yerlerin acil ilgiye ihtiyacı olduğunu vurguladı. Vasiliu, “Ortak kültürümüzü gelecek nesiller için koruyan, bölgesel kalınma ve istihdam için yapılan iki toplumlu girişimleri destekliyorum” dedi.
   Kültürel miras alanları ile ilgili yapılacak çalışmalar, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı-Gelecek için Ortaklık (UNDP-PFF) tarafından, Kültürel Miras Teknik Komitesi Danışma Kurulu ile işbirliği içerisinde uygulanıyor.

Tuncay: Önceliği olan 40 eser tespit edildi
   Kültürel Miras Teknik Komite üyesi Ali Tuncay, 2008’de kurulan teknik komitenin uzmanlar eşliğinde birçok saha çalışması gerçekleştirdiğini, bu çalışmalar çerçevesinde hem kuzeyde hem güneyde, korunmada önceliği olan 40 eser tespit ettiğini anlattı.
   AB Komisyonu’nun bu yıl sağladığı katkı ile öncelikli eserler için sağlamlaştırma çalışmaları yapılacağını kaydetti.
   Geçtiğimiz yıl yine komisyon tarafından sağlanan 2 milyon Euro ile 6-7 eserde çalışmalar başlatıldığını, ilk dilim finansman ile ihaleye çıkılacak projeler de olduğunu belirtti.
   “Kültürel miras restorasyonu çok yüksek maliyeti olan çalışmalardır. Şu anda yapılanlar genelde restorasyon değil, muhafaza için güçlendirme çalışmalarıdır” diyen Tuncay, Kıbrıs adasında korunması gereken yüzlerce kültürel miras eseri olduğunu, öncelik verilen 40 eserden 15-16’sının kuzeyde yer aldığını ifade etti. 

Toplam 4 milyon Euro katkı
   AB Komisyonu, Kıbrıs’ta kültürel mirasın korunması kapsamında, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmalarına 2012’den bugüne kadar 4 milyon Euro katkı sağladı. 
   Son iki yıl içerisinde Mağusa’daki Otello Kalesi, Kıbrıs’ın kuzeyinde iki Ortodoks kilisesi ve güneyde ise iki İslam eseri için acil koruma ve/veya muhafaza çalışmaları AB’nin sağladığı finansman sayesinde gerçekleşti.  
   AB Komisyonu’nun Kıbrıs Temsilciliği’nin yaptığı açıklamaya göre, yeni hibenin kullanılacağı yerler aşağıdaki listeden seçilecek:
   “Mağusa’daki Venedik Surları’nın Otello Kulesi civarında olan kısmı; Girne Kalesi’ndeki “Batık Gemi” sergileme salonu; kuzeydeki Aya Pantelimonas Manastırı ve güneyde bulunan bir değirmen ile su kemeri.
   Liste, aynı zamanda Aziz George Maronit Kilisesi’ni de içeriyor.

KIBRIS

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.