1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KÜMESLERİ VURDU
KÜMESLERİ VURDU

KÜMESLERİ VURDU

Yalancı veba hastalığı işletmeleri değil, evde beslenen kanatlı hayvanları etkisi altına aldı

A+A-

Çıkış noktası Güney Kıbrıs olan ve kanatlı hayvanlarda ölümlere neden olan ‘yalancı veba’ (New Castle) hastalığı kontrol altına alındı. Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, hastalığın ilk çıktığı dönemdeki gibi olmadığını, durağan döneme geçtiğini ifade etti. Ataben, “Risk azaldı, ancak tamamen ortadan kalkmadı. Bu nedenle işletmelerin canlı güvenliği kurallarını en üst seviyede uygulamaya devam etmeleri gerekiyor” dedi.Ticari işletmelerin kapalı devre sistemi ile çalıştığını, bu işletmelere giriş çıkışların kontrol altında olduğunu belirten Ataben, bu nedenle ticari işletmelerde yetiştirilen kanatlıların hastalığa yakalanmadığını söyledi. 

ÇOK HIZLI BULAŞIYOR 
Star Kıbrıs’a konuşan Ataben,hastalığın yoğun olarak Güzelyurt’ta görüldüğünü, bunu Lefkoşa ve Gazimağusa’nın takip ettiğini söyledi.Ataben,hastalığın ticari işletmeleri etkilemediğini, kümeslerde beslenen kanatlı hayvanlarda görüldüğünü açıkladı.Hastalığın hava yolu ile çok hızlı bir şekilde bulaştığını ve kısa sürede ölümlere yol açtığını ifade eden Ataben,sadece tavuk değil,güvercin,kumru gibi diğer kanatlı hayvanlarında hastalığa yakalandığını ve bu hayvanların açık alanlarda kümeslerde yetiştirilen kanatlılara bulaştırdığını ifade etti. 

İŞLETMELER ZARAR GÖRMEDİ 
Ticari işletmelerin kapalı devre sistemi ile çalıştığını, bu işletmelere giriş çıkışların kontrol altında olduğunu belirten Ataben,bu nedenle ticari işletmelerde yetiştirilen kanatlıların hastalığa yakalanmadığını söyledi. Hastalığın şuanda kontrol altına alındığını vurgulayan Ataben,yayılmada bir durağanlık dönemine girildiğini dile getirdi.Ataben, “Koruyucu önlemler en üst seviyede devam ediyor.İşletmelerde hastalığa rastlanmadı. Hastalık evlerde kümeslerde yetiştirilen kanatlı hayvanlarda görüldü” şeklinde konuştu. 

İNSANA BULAŞMIYOR 
Ataben,hastalığın yayılmasında barınma, çevre koşullarının etkili olduğunu belirterek, aşıolmayan, kümeslerde beslenen hayvanların hastalıkla burun buruna geldiğini ifade etti. Ataben,hastalığın sadece tavuk değil,tüm kanatlı hayvanları etkilediğini, ancak tavuk eti ve ya yumurtası ile insanlara bulaşmasının söz konusu olmadığını söyledi. 

RİSK AZALDI, AMA BİTMEDİ 
Hastalıkla ilgili alınan koruyucu önlemlerin insan sağlığı açısından tehdit unsuru olduğu için alınmadığını belirten Ataben,kanatlılarda çok hızlık yayılan ve ölüme sebep olan hastalığın ekonomiye zara verebilecek nitelikte olduğuna dikkatçekti. Hastalığın ilk çıktığı dönemdeki gibi olmadığını, durağan döneme geçtiğini ifade eden Ataben, “Risk azaldı, ancak tamamen ortadan kalkmadı. Bu nedenle işletmelerin canlı güvenliği kurallarını en üst seviyede uygulamaya devam etmeleri gerekiyor” dedi.

(STARKIBRIS)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.