1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KUMSAL BASKINI’NDA ŞEHİT DÜŞENLER ANILDI
KUMSAL BASKINI’NDA ŞEHİT DÜŞENLER ANILDI

KUMSAL BASKINI’NDA ŞEHİT DÜŞENLER ANILDI

Rum ve Yunanlılar tarafından 24 Aralık 1963’te ...

A+A-

 

Rum ve Yunanlılar tarafından 24 Aralık 1963’te gerçekleştirilen Kumsal Baskını’nda şehit düşenler bugün Barbarlık Müzesi’ndeki Şehitler Anıtı’nda düzenlenen törenle anıldı.

Törene, Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı (KTBK) ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan (GKK) temsilciler, Lefkoşa Türk Belediyesi temsilcisi, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği ile diğer dernek, kurum, kuruluş ve okullardan temsilciler katıldı.

Törende, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ersin Tatar da hazır bulundu.

Anıta çelenk sunumuyla başlayan törende, saygı marşı eşliğinde saygı duruşu, saygı atışı yapıldı. İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekildi.

Şehit Ertuğrul İlkokulu’ndan Merve Yörükoğlu adlı öğrencinin “Kumsal” adlı şiiri okumasının ardından, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Muhabere Teğmeni İrfan Önk  günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

ÖNK

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Muhabere Teğmeni İrfan Önk konuşmasında, Rumların 11 yıllık baskın, zulüm ve katliamlarının sonucunda Türkiye ile uluslararası anlaşmalardan doğan garantörlük hakkını kullanıp Mutlu Barış Harekatını gerçekleştirdiğini dile getirerek, “unutulmamalıdır ki, bu hareket ile yalnız Türklerin değil Rumların da can ve mal güvenliği tesis edilmiştir” dedi.

Önk, Kıbrıs Türk halkının geleceğe umutla bakmak maksadıyla barışın hakim olduğu bir dünya arzulamakta ve bu nedenle samimiyetle masa başında Kıbrıs’ta var olan gerçeklerin dikkate alındığı bir çözüm için çaba sarf edildiğini dile getirdi.

Şehitlerin rahat uyumasını söyleyen Önk sözlerini şöyle tamamladı:

“Özgürlüğün sırrını sizlerden öğrenen ve en büyük gayesi vatanın ve yurduna sahip çıkmak olan biz Türkler, geçmişimizi asla unutmayacağız.”

ERSAN

Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Genel Başkanı Ertan Ersan da, yaşanan süreci anlatarak, 24 Aralık gecesi Kumsal bölgesine baskın yapan Rumların, bölgede kalan Binbaşı’nın  üç çocuğu ve eşinin öldürülmesini, “Rumların 1963 olaylarında işlemiş oldukları en barbar cinayetlerden biri” olarak niteledi.

Kıbrıs Türk halkının birçok şehit verdiğini örneklerle anlatan Ersan sözlerini şöyle tamamladı:

“Anavatanımız Türkiye’ye, Türk Silahlı Kuvvetlerimize şükranlarımızı yinelerken Mücahitlerimize ve Malül Gazilerimize de saygılarımı sunar, aziz şehitlerimizin hatıraları önünde saygıyla eğilirim.”

Ersan ayrıca konuşmasının sonunda günün anlamını belirten bir de şiir okudu.

Tören, Barbarlık Müzesi ziyaretinin ardından sonra erdi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.