1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KUMSAL BASKINI’NDA ŞEHİT DÜŞENLER TÖRENLE ANILDI
KUMSAL BASKINI’NDA ŞEHİT DÜŞENLER TÖRENLE ANILDI

KUMSAL BASKINI’NDA ŞEHİT DÜŞENLER TÖRENLE ANILDI

Kumsal Baskını’nda şehit düşenler bugün Barbarlık Müzesi’ndeki Şehitler Anıtı’nda düzenlenen törenle anıldı.

A+A-

Rum ve Yunanlılar tarafından 24 Aralık 1963’te gerçekleştirilen Kumsal Baskını’nda şehit düşenler bugün Barbarlık Müzesi’ndeki Şehitler Anıtı’nda düzenlenen törenle anıldı.

Törene, Lefkoşa Merkez Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı (KTBK) ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan (GKK) temsilciler, Lefkoşa Türk Belediyesi temsilcisi, Şehit Aileleri ve  Malul Gaziler Derneği ile diğer dernek, kurum, kuruluş ve okullardan temsilciler katıldı.

Törende, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ile Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ersin Tatar da hazır bulundu.

Anıta çelenk sunumuyla başlayan törende, saygı marşı eşliğinde saygı duruşu, saygı atışı yapıldı. İstiklal Marşıyla bayraklar göndere çekildi.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Alayı Komutanlığı’ndan Topçu Yüzbaşı Mevlüt Orhan Düzenli günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Şehit Ertuğrul İlkokulu’ndan Ilgın Minel Yiğit adlı öğrenci “Kumsal Baskını” adlı şiiri okudu.

DÜZENLİ

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Alayı Komutanlığı’ndan Topçu Yüzbaşı Mevlüt Orhan Düzenli konuşmasında, 21 Aralık tarihinin Enosis hayaliyle yaşayan Rum-Yunan ikilisinin masum insanları evinden yurtlarından göçe mecbur bıraktıkları, kadın-kız, yaşlı-çocuk demeden rastgele katlettikleri, gözyaşı ve acılarla dolu günlerin başladığı gün olduğunu kaydetti.

Rum tarafının bugün halen bakış açılarında hiç bir değişiklik olmadığının görüldüğüne dikkat çeken Düzenli, Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünün 1960 anlaşmalarında vurgulandığı gibi olası her türlü çözüm için kaçınılmaz ve son derece gerekli olduğunu vurguladı.

Kıbrıslı Rumların bugün “Kıbrıs’ın işgal altında olduğu” söylemlerini “pervasızca” toplumlar arası görüşmelerde gündeme getirerek dünya kamuoyunu etkilemeye çalıştığına dikkat çeken Düzenli, “kendi vatanında insanlık dışı uygulamalara, baskı ve zulme maruz kalan Kıbrıs Türk halkı, toplumun her kemsi ile bu sinsi gayretlere karşı yılmadan mücadelesine devam etmeli ve Rumların iç ve dünya kamuoyunu yalan yanlış bilgilere yönlendirilmesine müsade etmemelidir” ifadelerini kullandı. Düzenli sözlerini şöyle tamamladı:

“Hiç kimse Kıbrıs Türk halkının hoşgörüsünün sonsuz olduğunu sanmasın. Tarihi geçmişi kahramanlıklarla dolu bu halk, yeri ve zamanı geldiğinde aynı mücadeleyi fazlasıyla sürdürmeye daima hazırdır. Şehitlerimiz, bize yaşamak için ölmenin ne olduğunu öğrettiniz.”

TALU

Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği adına Ersoy Talu da konuşmasında, Kıbrıslı Türklere yıllarca yapılan baskınları anlatarak, “1960 yılında Rumlar en barbar cinayetleri işledi” dedi.

Anavatan ve bayraklarından asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Talu, Anavatan Türkiye ile birlikte yollarına yürümeye devam edeceklerini belirtti.

Tören, Barbarlık Müzesi ziyaretinin ardından sonra erdi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.