1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KURAKLIKTA SON NOKTA!
KURAKLIKTA SON NOKTA!

KURAKLIKTA SON NOKTA!

Çiftçiler ve vatandaşlar, kuraklığın ülkenin yaşadığı en büyük sorunlar arasında olduğunu söylüyor.

A+A-

Küresel ısınmanın her geçen gün arttığı dünyada, su kayıplarındaki oranda, her gün düşüyor. Uzun yıllardır su sorunu yaşan Kuzey Kıbrıs için ise bu durum, neredeyse tüm hayatı etkiliyor. Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere, azalan yağmurlar; ekinlerin azalmasına ve dolayısı ile birçok sektörün zarar görmesine sebep oluyor.


Ülkede, geçmiş yıllara nazaran, daha az yağışın olması, ülkenin tüm kesimlerin ortak sorunu halini aldı. Yağışların az olması ile birlikte ekinlerin yeterli büyümemesi ve sıcakların biran da gelmesiyle sararması, bu yılki çiftçilik konusunda sıkıntı yarattığı gibi, hayvancıların ise hayvanlarına verecek yem bulmaması gibi bir sorun doğurdu.


Vatandaşlar, durumun doğal bir durum olduğu yorumunda bulunurken; yine de hükümetin bazı önlemler alabileceğinden bahsetti.

 

İbrahim Ersoy
Ülkede yaşanılan kuraklık, yalnızca çiftçi ve hayvancının sorunu değildir. Bütün memleketin problemidir. Çiftçi ve hayvancının geliri, yalnızca onlara kalmaz. Bir şekilde döner ve halkın da payına düşer. Bu nedenle kuraklık, herkesin zarar gördüğü bir unsurdur. Bu noktada devletin, kalıcı çözümler üretmesi elzemdir. Buda yapılmazsa, hem üretici, hem de ekonomi yok olur.
 

İzzet Vuruşan
Yağmurların ülkeye, yeterli şekilde düşmemesinden kaynaklı kuraklık, tarım ve hayvancının yanı sıra, birçok sektörü vurdu. Örneğin ben lastikçiyim. Geçtiğimiz yıl, yağışların daha fazla oluşu sebebi ile 15’e yakın traktör lastiği sattım. Bu yıl bu rakam ise sıfırdır. Bu da, kuraklığın tüm ülkeye zarar verdiğinin göstergesidir.
 

Mehmet Behlül
Kuraklıkla gelen zarar, ölçülemeyecek derecededir. Eğer hükümet, bu konuda bir destek planı ortaya koyar ve uygularsa, bir nebze de olsa, rahatlama yaşanabilir. Ekilen dönümlerce tarladan alınan ürün, hem yetersiz, hem de yeterli kalitede de değil. Durum böyle devam ederse, ülkede tarım ve hayvancılık sektörü son bulur.

YD

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.