1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KURARKEN ÖLMEYİ BECERDİK, AYAKTA TUTMAYI BECEREMEDİK
KURARKEN ÖLMEYİ BECERDİK, AYAKTA TUTMAYI BECEREMEDİK

KURARKEN ÖLMEYİ BECERDİK, AYAKTA TUTMAYI BECEREMEDİK

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, ''O toprakları vatan yapabilmek için beraber ölmeyi becerdik, o topraklarda kurulan devleti ayakta tutmayı beceremedik'' dedi.

A+A-

DENKTAŞ: ''O TOPRAKLARI VATAN YAPABİLMEK İÇİN BERABER ÖLMEYİ BECERDİK, O TOPRAKLARDA KURULAN DEVLETİ AYAKTA TUTMAYI BECEREMEDİK''

''TÜRKİYE VE KKTC ARASINDA ÇOK GELİŞMİŞ ANLAŞMALAR OLMASINA RAĞMEN EKONOMİK KALKINMANIN ÖNÜNÜ AÇACAK ÇİFTE VERGİLENDİRME GİBİ KKTC'NİN TÜRKİYE'NİN BİR SERBEST BÖLGESİ OLMASI GİBİ GİRİŞİMLER HENÜZ YOK, YENİ BAŞLAYACAK''

Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, ''O toprakları vatan yapabilmek için beraber ölmeyi becerdik, o topraklarda kurulan devleti ayakta tutmayı beceremedik'' dedi.

Denktaş, Anadolu Kalkınma ve İşbirliği Derneği'nin (AKİDER) davetlisi olarak geldiği Kütahya'da, bir otelde yemekli toplantıya katıldı.

Birçok davetlinin yer aldığı toplantıda konuşan Denktaş, gelecek ekim ayı içinde Kıbrıs'ta yeniden çözüm görüşmelerinin başlayacağını söyledi.

Denktaş, yarım asra yakın bir süredir çözüm meselesini konuştuklarını ve bir yere varamadıklarını belirterek, ''Bu kez varacakmışız diyorlar, göreceğiz. Rum tarafının bu kez bizimle bir şey paylaşıp paylaşmayacağını hep beraber göreceğiz. Artık bir başkasının keyfini bekleyecek noktada olmamalıyız. Rum bizimle paylaşmak ister mi, istemez mi çok umurumuzda olmamalı'' diye konuştu.

Denktaş, artık ülkelerin koyduğu ambargonun kalkıp veya kalkmamasının öneminin olmadığı bir dönemden geçildiğini dile getirdi.

KKTC'nin 40 mil ötesinde Avrupa'nın en dinamik ekonomik yapısına sahip 75 milyonluk devasa bir Türkiye'nin olduğunu ifade eden Denktaş, şöyle konuştu:

''Bize ambargo uyguluyorlar. Biz de kendi ayaklarımızın üzerinde duramayacak mıyız. Bir tek yol var, bunu artık anlayalım. Yıllardır 'aman Birleşmiş Milletler'i kırmayalım aman Avrupa Birliği bize bir laf etmesin', diye diye bizlerle anlaşmayı kabul etmeyen Rumlarla görüşmeyi devam ettirdik. Öte yandan 1996'dan beri Türkiye ile ekonomik entegrasyonu bir türlü oluşturamadık. O toprakları vatan yapabilmek için beraber ölmeyi becerdik, o topraklarda kurulan devleti ayakta tutmayı beceremedik. Bunu da artık kabul edelim. Bu yanlışımızı, ambargoların arkasına saklanmak gayretimizi ortadan kaldırarak, kabullenmeliyiz. Kurtuluş Savaşı sonrası bağımsızlığını kazanan Türkiye Cumhuriyeti, yine aynı şekilde kurtuluş mücadelesi sonrasında kurulan ikinci Türk devleti KKTC'dir. Birbirine sarılıp entegrasyonu sağlayarak, dünyaya 'siz karar verdiğinizde bize seslenin biz sizinle de entegre olmaya hazırız' diyebilmeli.''

Denktaş, Türkiye'nin önderliğinde Türk devletleri ve Türk toplulukları arasında kurulacak ilişkilerin kültürel, ekonomik ve siyasi açıdan Kıbrıslı Türkleri ihya edeceğini kaydetti.

Atılacak adımın ve konulacak hedefin bu olması gerektiğini vurgulayan Denktaş, şöyle devam etti:

''Dünya siyaseten tanımasa bile Türk ülkelerinin mevcut potansiyeli, önümüzdeki 10 yıl içinde, bugünkünden çok daha farklı bir noktaya gelecektir. Türkiye ve KKTC arasında çok gelişmiş anlaşmalar olmasına rağmen ekonomik kalkınmanın önünü açacak çifte vergilendirme gibi KKTC'nin Türkiye'nin bir serbest bölgesi olması gibi girişimler henüz yok, yeni başlayacak. Bunlar önümüzdeki iki üç yıl içinde meyvesini verecek ve o zaman belki Türkiye'nin de kayıt dışı ekonomisinin bir kısmı vergisiz bir şekilde KKTC'de kullanılmak suretiyle yeni bir kalkınma dönemine gireceğiz. Bu hem bizim için hem de Türkiye'deki yeni girişimciler için önemli bir destinasyon haline gelecektir.''

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.