1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KURBAN BAYRAMI UYARILARI
KURBAN BAYRAMI UYARILARI

KURBAN BAYRAMI UYARILARI

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği kurban bayramına yönelik açıklama yaptı...

A+A-

 

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği yaptığı açıklama ile kurban bayramı ile ilgili uyarılarda bulundu. Açıklama şöyle:

İslam Âleminin önemli günlerinden biri olan Kurban Bayramı önümüzdeki günlerde kutlanacak. Öncelikle, kurban ibadetinin kamuoyunda hayvan katliamı gibi gösterilmesinin önlenmesi, halkımızın, ibadetini kolay ve rahat yapabilmelerinin temini, kurban bayramının kurban ruhuna uygun şekilde kutlanması, Kurban bayramında insan sağlığı, hayvan sağlığını korumak ve hayvanların hayvan refahı ve hijyenik şartlara uygun olarak kesilmesini ve çevre kirliliğinin önlenmesini sağlamak veteriner hekimler olarak görevimizdir.

İnsanlara hasta hayvanlardan elde edilen besinlerle veya doğrudan temasla geçebilen zoonoz hastalıkların görülme sıklığı, kurban bayramlarında artar. Kurban bayramı ile ilişkili olabilecek bazı zoonoz hastalıklar şunlardır; Tüberküloz, Brusellosis, Toksoplazmoz, Tenyazis, Kist Hidatid. Zoonozların azaltılması veya önlenmesi için kasaplık hayvanların asgari teknik ve sağlık şartlarına sahip mezbahalarda veteriner hekim kontrolünde kesilmesi ve tüketiciye sağlıklı bir şekilde ulaştırılması gerekir.

Kurbanlık hayvan nakledilirken ve kesimi yapılırken, hayvan refah kurallarının gözetilmesi ve hayvana eziyet edilmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle; gebe veya yeni doğum yapmış olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, kılları karışık ve mat halde olan, burun ve göz akıntısı bulunan, ishali olan, zayıf, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak hayvanın doğuştan, boynuzsuz, şaşı, topal olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez. Gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kurban olarak kesilmemesi, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan da öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanların tercih edilmesi gereklidir.

Kurban kesim yerleri; kolay temizlenebilir beton, beton asfalt ve benzeri sızdırmaz malzemeden yapılmış olan, zemininde su biriktirmeyen, yeterli miktarda tazyikli su, ışıklandırma ve havalandırması bulunan, sağlık ve temizlik şartlarına uygun mekânlardan seçilmelidir. Kurbanlık hayvanlar mezbahalarda veya kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesilmelidir. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yapılmamalıdır. Kurbanlık hayvanlar, gereksiz yere acı veya ıstırap çekmeyecekleri şekilde, usulüne uygun olarak, kasaplar veya bu konuda ehil kişilerce kesilmelidir. Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınmalı; hastalıklı organlar ve kesim sırasında oluşan artıkların kedi ve köpekler tarafından çıkarılmayacak derinlikte çukurlara gömülerek imhası sağlanmalı veya belediye tarafından düzenli olarak bertaraf edilmek üzere alınmalıdır.

Kesim ve yüzme işlemini sırasında hiçbir aşamada derinin dış yüzü, et ile temas etmemelidir. Gıda olarak tüketilmeyen boynuz, deri, kuyruk gibi ürünler ilk fırsatta tam olarak ayrılmalıdır. İşkembe ve bağırsaklar açılmamalı, kesim yeri zeminine işkembe ve bağırsak içeriği kesinlikle dökülmemelidir. Yüzme işlemin sonra, gövdenin iç ve dış yüzü su kullanılarak yıkanmalı, karkas ve iç organlar veteriner hekime muayene ettirilmelidir.

Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenip, daha sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya büyük parçalar halinde konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede bozulma ve kokuşma görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemelidir. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir.

Vet.Hek. Burak TOKSOY

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler

Birliği Yönetim Kurulu (a)

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.