1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. KÜRTAJ KARMAŞASI
KÜRTAJ KARMAŞASI

KÜRTAJ KARMAŞASI

Kürtaj karmaşası

A+A-

Türkiye Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan "Kürtaj gizlice yasaklandı" açıklaması yankı uyandırdı, son yıllarda tartışılan kürtaj konusu yeniden gündeme geldi. Bunun üzerine Sağlık Bakanı bir açıklama yaparak bunun "yalan" olduğunu belirtmişti. Bu açıklamaya da yanıt gecikmedi ve TJOD söylediklerinde hiçbir yalan olmadığını ve asıl çelişkinin Sağlık Bakanı ile Sağlık Bakanlığı açıklamaları arasında olduğunu belirtti.

TJOD tarafından yapılan yazılı açıklamada şu sözlere yer verildi:

Sizlerle paylaştığımız “Kürtaj gizlice yasaklandı” başlıklı haberimiz üzerine sağlık bakanlığı bir yazılı basın açıklaması yapmıştır. Bu açıklamadan çok kısa bir süre sonra ise Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun, Isparta’nın Yalvaç ilçesinde ilginç bir açıklamada bulunduğunu öğrendik.

Yalvaç Seçim Koordinasyon Merkezinin açılışında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Müezzinoğlu, bir gazetecinin, Türkiye'de hastanelerde kürtajın yasaklandığına dair iddiaların basına yansıdığı, bu konunun doğru olup olmadığını sorması üzerine aşağıdaki açıklamayı yapmıştır:

“Türkiye'de ne yazık ki yalan söylemek son dönemde meşrulaştı. Böyle bir şey yok. Herhangi biri bu anlamda bir belge getiriyorsa görelim. Sağlık Bakanlığı olarak yasal koşullarda 10 haftaya kadar gebeliklerde anne ve babanın beyanı ile gerekli müdahaleler yapılmakta. 5 yıl önceki durum ne ise 10 yıl önceki durum neyse bugünkü durumda o ama birileri konuşuyor, çok rahat yalan söylüyor. Çok rahat yalanla kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Biz sağlık açısından doğru olan neyse bunları yapıyoruz. Yasal zeminde herkes hizmeti alabiliyor."

KAMU HASTANELERİNDE ÜCRETSİZ YAPILMASI GEREKEN KÜRTAJ İŞLEMİ YAPILAMIYOR

Değerli basın mensubu aşağıda yer alan Sağlık Bakanlığı açıklamasında da çok net ifade edildiği gibi şu anda kamu hastanelerinde yasal sınırlar içinde dahi olsa (10 haftaya kadar) ücretsiz yapılması gereken kürtaj işlemi yapılamıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın 12.03.2014 tarihli açıklamasında aynen şu ifadelere başvuruluyor:
“Bakanlığımıza bağlı hastanelerde, 31.03.2003 tarihli Genelgemiz ile hekimin uygun gördüğü vakalar için, hastaların ücretini kendilerinin karşılaması kaydıyla isteğe bağlı kürtaj işlemi yapılmakta idi.
2007 yılında yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile gebeliği 10 haftanın altında olanlara yapılabilen isteğe bağlı kürtaj işlemleri ödeme kapsamından çıkarılmış ve SGK tarafından sadece tedavi amaçlı yapılan rahim tahliyelerinin geri ödemesi karşılanmaya başlanmıştır.

KÜRTAJ İŞLEMLERİ SUT KAPSAMINDA

Bakanlığımız Sosyal Güvenlik Kurumu’na “isteğe bağlı rahim tahliyesi”, işleminin SUT’ta yer alması için talepte bulunmuştur. SGK ile yapılan görüşme sonrası isteğe bağlı kürtaj işlemleri yeniden SUT kapsamına alınmış olup, Resmi Gazetede yayımlanması beklenmektedir. “

Görüldüğü gibi Sayın Müezzinoğlu’nun iddia ettiği gibi ortada tarafımızca söylenmiş ne bir yalan ne de iftira mevcuttur. Sayın Sağlık Bakanı kendi bakanlığı ile çelişiyor yalan söyleyen biz değiliz ama kendisi mevzuatı ve Bakanlığın icraatını sanırız iyi bilmiyor. Ortada hem hastaları hem de kadın doğum uzmanlarını mağdur eden bir sorun mevcuttur ve bunun bir an önce çözülmesini beklemekteyiz. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği olarak konuyla ilgili gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.