1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KURUCU CUMHURBAŞKANI DENKTAŞ, LAÜ’DE ANILDI
KURUCU CUMHURBAŞKANI DENKTAŞ, LAÜ’DE ANILDI

KURUCU CUMHURBAŞKANI DENKTAŞ, LAÜ’DE ANILDI

LAÜ, Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’nda, “Kıbrıs Türkü’nün Varoluş Mücadelesi’ne Adanan Bir Ömür: Denktaş” konulu panel düzenledi.

A+A-

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü bugün LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’nda, “Kıbrıs Türkü’nün Varoluş Mücadelesi’ne Adanan Bir Ömür: Denktaş” konulu panel düzenledi.

Panel öncesinde “Devlet Kuran Son Türk: Denktaş” fotoğraf sergisi de açıldı.

Fen - Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İhsan Tayani’nin yönettiği panelde, Dışişleri eski Bakanı Taner Etkin, Dışişleri eski Bakanı Vedat Çelik ve LAÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vehbi Zeki Serter birer konuşma yaptı.

Denktaş’ın kızı Değer Denktaş’ın da izlediği panelde, duygusal anlar yaşandı. LAÜ Rektörü Mehmet Ali Yükselen, katılımcılara katılım belgesi verildi.

YÜKSELEN: “LAÜ’YE ÇOK EMEK VERDİ”

Panelin başlangıcından önce kısa bir konuşma yapan LAÜ Rektörü Mehmet Ali Yükselen, Denktaş’ın LAÜ’nün kuruluşunda büyük emeği olduğunu vurguladı. Yükselen, “Emanetini en yükseğe çıkarmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

TAYANİ: “BÜYÜK LİDERLER KOLAY YETİŞMİYOR”

Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı İhsan Tayani, Rauf Denktaş ile Fazıl Küçük’ün farklı yıllarda Ocak ayında hayatlarını kaybettiklerini, onlar gibi büyük liderlerin kolay yetişmediğini söyledi.

Her iki liderin de mücahit olduğunu belirten Tayani, Denktaş’ın yazdığı bir şiiri okudu.

ÇELİK: “UNUTULMAZ KAHRAMAN”

Dışişleri eski bakanı, Denktaş’ın çalışma arkadaşı Vedat Çelik, “Denktaş Türk halkının unutulmaz kahramanıdır” dedi.

Denktaş’ın kendini dünyaya kabul ettirmiş bir lider olduğunu belirten Çelik, ondan çok şeyler öğrendiğini ifade etti.

Çelik, “Denktaş, Kıbrıs’ın tarihini ve coğrafyasını değiştirmiştir” diye konuştu. Rumların Denktaş’ı sevmediklerini ama takdir ettiklerini söyleyen Çelik, ölümü göze alan cesur bir lider olduğunu belirtti.

Denktaş ile 52 yıl geçirdiğini, çok fazla anısı bulunduğunu belirten Çelik, onu kısa bir zaman diliminde anlatmanın mümkün olmadığını söyledi.

ETKİN: “HER ZAMAN BİZİMLE”

Dışişleri eski bakanlarından Taner Etkin, Denktaş’ın özel kalem müdürlüğü ve müsteşarlığını yaptığını, onunla çok anısı olduğunu ifade etti. Etkin, Denktaş’ın kendi liderlik ekolünü yarattığını söyledi. Denktaş’ın halkının ve bağlı olduğu Türk ulusunun onayını alarak liderlik statüsüne ulaştığını kaydeden Etkin, verdiği mücadeleyi devletle taçlandırmasının onun yücelttiğini belirtti.

“Denktaş bu hayattan göçmüş olabilir. Ama her zaman bizimledir” diyen Etkin, Denktaş’ın her zaman halkın içinde ve arasında olduğunu ifade etti.

Denktaş’ın espritüel ve insancıl bir kişi olduğuna vurgu yapan Etkin, en gergin anlarda yaptığı esprilerle ortamı rahatlattığını, bu özelliğinin her zaman takdir topladığını belirtti.

Etkin, “KKTC’yi kuran Denktaş, her zaman ‘gücümüz ve dayanağımız devlettir’ derdi. Yaşamının son anına kadar bu görüşünü seslendirdi” dedi.

SERTER: “KENDİNİ HALKIN ÖZGÜRLÜĞÜNE ADADI”

LAÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vehbi Zeki Serter, Denktaş’ın ömrünü Türk ulusuna, Anavatan Türkiye’ye ve KKTC’ye adadığını belirtti.

Serter, Denktaş’ın varlığını her zaman içlerinde hissettiklerini, onu özlediklerini ifade etti. Denktaş’ın kendini halkın özgürlüğüne adadığını, eşsiz bir vatansever ve mücadele adamı olduğunu kaydeden Serter, hayat ve sürgün yıllarıyla ilgili bilgi verdi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.