1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KUTLAY ERK'TEN ÇARPICI AÇIKLAMA!
KUTLAY ERK'TEN ÇARPICI AÇIKLAMA!

KUTLAY ERK'TEN ÇARPICI AÇIKLAMA!

''Ruhani lider Eroğlu ve Türkiye'den müdahale''

A+A-

 

CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, önceki gün yapılan parti meclisi toplantısını, parti içi gelişmeleri ve yerel seçim sonuçlarını değerlendirdi

Yerel seçim sonrası iç tartışmalarla gündeme gelen Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’in (CTP-BG) Genel Sekreteri Kutlay Erk, üç büyük belediyenin kaybedilmesiyle ilişkili olarak ortaya atılan “ihanet” iddialarını değerlendirdi ve ani karar almanın doğru olmayacağını söyledi. Kişilerin partiden ihracının kolay alınacak bir karar olmadığını belirten Kutlay Erk, parti eski genel başkanı merhum Özker Özgür’ün partiden ihraç kararı sürecini hatırlattı. Erk, “Aynı hatayı yeniden yapma lüksümüz yok. Bu nedenle tüm iddiaları iyice araştıracağız. Ortaya çıkacak veriler ışığında hareket edeceğiz” dedi.

CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, Ali Baturay’ın sorularını cevaplandırdı. Kutlay Erk, önceki gün yapılan PM toplantısını, parti içi gelişmeleri ve yerel seçim sonuçlarını değerlendirdi.

 

“Kazandıklarımız kaybedilen üç belediyenin acısını örtmez”

Kutlay Erk, önceki gün gerçekleşen parti meclisi toplantısında, genel değerlendirmeler yapıldığını ve veriler ışığında konuların tartışıldığını dile getirdi. Erk, 28 beldede seçim sonuçlarına bakarak, parti konuşlanmasının, rakip partilerin oy oranlarının, 2013 ara yerel seçim sonuçlarının değerlendirildiğini, karşılaştırmalar yapıldığını kaydetti. Toplantıda bilimsel yaklaşım sergilediklerini dile getiren Erk, “nasıl ilerleme yapılabileceğinin” konuşulduğunu ifade etti. Kutlay Erk, özellikle seçim kaybedilen yerlerdeki oy dağılımlarına bakıldığını da vurguladı ve kazanılan bölgelerde ise farkın nerede yaratıldığının gözden geçirildiğini söyledi.

Erk, “Elbette kaybettiklerimizi daha çok konuştuk. Dokuz eski belediye başkanın aday olduğu seçimde beşi kazandı. 17 beldede doğrudan adayla yarıştık, 9’u kazandı. Bu iyi bir sonuç gibi görünür, ancak üç büyükleri kaybettik ve bu ciddidir. Kazandıklarımız ne yazık ki bunları acısını örtmez” diye konuştu.

 

“Tansiyon beklediğimiz kadar yükselmedi

Kutlay Erk, parti meclisi toplantının 10 saat sürdüğünü belirtti ve oldukça “üretken” geçtiğini dile getirdi. Erk, tatmin edici görüşme ve konuşmalar yapılan toplantının “etik” geçtiğini de söyledi. Toplantıda zaman zaman tansiyonun yükseldiğine işaret eden Erk, şöyle dedi:

“Açıkçası daha yüksek bir tansiyon bekliyorduk. Ancak herkes dikkatliydi. Toplantı gayet iyi geçti. Tartışma içinde kaldı. Kaybeden belediye başkanları da geldi. Bakanlar da katıldı. 30 konuşmacı oldu. 33 hitap gerçekleşti. Herkes konuşabildi. Bu toplantıyı yaptığımızda çok çetin geçer diye içimizde bir endişe vardı ama bunu yaşamadık. Bu nedenle herkese buradan da teşekkür ediyorum.”

 

“Ruhani lider Eroğlu ve Türkiye’den müdahale”

Programda kaybedilen belediyelerle ilgili soruları da yanıtlayan Kutlay Erk, seçimlerdeki iç ve dış faktörlere dikkat çekti. Yerel seçimlere görünmez otoritenin müdahalesi olduğunu belirten Erk, “Özel plakalı araçlar dolaştı. Bazı özel ziyaretler yapıldı. Bazı özel insanların birilerini toplayıp yönlendirme yaptığı bir dönem yaşandı” dedi.

Erk, özellikle Mağusa’ya bağlı Maraş bölgesinde müdahalelerin yaşandığını ifade ederek, şu söylemlerde bulundu:

“Bu coğrafyanın dışından, yurt dışından telefonlarla oylar yönlendirdi. Türkiye’den müdahale oldu. TC’den gelen göçmenlerin üzerinde etki yapıldı. Dış etkenler de vardı, diğer partilerin dağılan toparlanan ittifakları da… Bakarsanız, Mağusa ve Lefkoşa’da belediye başkanı seçilen arkadaşlarla, meclis üyeleri arasındaki farkları görürsünüz. Kaydırmalar net olarak görülür. TDP’nin en iyi aldığı oy yüzde 15’ken aniden bu yükseldi. Sağdan eksilen kadar oy artışı var. Bu müdahaleleri kimler yaptı diye sorarsanız, cevap diğer iki sağ partinin ruhani lideri Derviş Eroğlu’dur. Kendi seçimine yönelik bir çalışma organize etti.”

 

“Bazı arkadaşlar adayımızı benimsemedi”

Kutlay Erk, öte yandan seçim kaybedilen yerlerde iç faktörlere bakıldığı zaman, performansın etkili olduğunu belirtti. Erk, eski başkanların uzun süre görev yaptıkları için yıpranma yaşadıklarını da dile getirdi ve “Buna ek olarak, parti içindeki bazı arkadaşların belediye başkanıyla çekişmesi de etkiledi. Bazı arkadaşlar kampanyaya etkili olarak katılmadı. Bunlarla ilgili iddialar vardır. Kurduğumuz ekip çalışacak ve sonuçlara ulaşacağız. Bir realite vardır ki; mevcut belediye başkanlarını parti adayı olarak benimsemeyen arkadaşlar vardı. Bu arkadaşların motive olmaması da eksiklikti. Bunların da etkisiyle kaybettiğimiz yerler var” diye konuştu.

 

“Maraş’ı verelim kampanyası da etkiledi”

Kutlay Erk, Mağusa’da “Maraş’ı verelim” kampanyasında, CTP’nin bazı sembol isimlerinin yer almasının da seçimin kaybedilmesinde rol oynadığını söyledi. Özellikle o bölgede yaşayan vatandaşların, belirsizlik içine düştüklerine dikkat çeken Erk, “İnsanlar durumlarının ne olacağını tartışmaya başladı. ‘Liman açılsın Rumlar Maraş’a gelsin’ söylemlerinin etkisi oldu. Oradaki yerleşik insanları ürkütenler oldu...”

 

“İddialar kanıtlanırsa, gereği ihraçtır”

Kutlay Erk, partinin adayı beğenilse de beğenilmese de tüzük gereği desteklenmek zorunda olunduğuna da işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Hangi konumda olursanız olun adayı desteklemek durumundasınız. Bu, tüzük gereğidir. Siz adayı sevmeyebilirsiniz, ancak ona oy vermeniz gerekir. Parti üyelik bağı bunu emreder. ‘Başka tarafa oy vereceğim’ dediğinizde yanlış yere üye olursunuz. Bunun yanında pasif kalmak da doğru değil. Gidip oy kullanacaksınız... Yönetim kademelerinde yer alıyorsanız süreçlerde aktif yer almak durumundasınız. Düz üyeyseniz, aktivitelerde yer almanız ve oy vermeniz gerekir. Şimdi eğer ortaya atılan iddialarla ilgili sosyal medyada yazılan bir şeyler varsa, elde resim veya doğrudan bağ olduğunu gösteren bir kanıt varsa, ilçe disiplin kurulu bunu yapan her kimse onu ihraç eder. Bunu tartışmaya gerek yok. ‘Duydum, gördüm’ler ile ilgili ise daha ciddi araştırmalar gerekir.”

 

“Bütün verileri değerlendireceğiz”

Kutlay Erk, iddialarla ilgili çeşitli görüşmeler yaptıklarını da kaydetti ve benzer bir sorunun 2010 yerel seçimlerinde de yaşandığını anımsattı. O dönem iki grup arasında bilimsel bir uzlaşı çalışması yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu sefer o zamanki durum yoktu. Geçmiş dönemde Mağusa ve Girne’de yine çatışmalar vardı. Bunun arkasının gelmemesi gerekirdi. Seçimden sonra uzlaşı sürmedi ve taraflar kopup eskiye döndü. Biz de ‘çatışmayacağınız zemin yaratacağız’ dedik ve örneğin Sonay Adem arkadaşımızı İskele ve Karpaz bölgesindeki itibarı, seviliyor olması nedeniyle oraya görevlendirdik. Orada partiye büyük bir katkısı oldu. Şimdi Mağusa seçimlerinde adayımızın başarısızlığında etkisi oldu iddiaları var. Böyle bir iddia ne kadar doğrudur, ortaya çıkan verilerle göreceğiz. Aynı olaylar Girne’den de yaşandı. ‘Girne’de çalışmadı’ denilen arkadaşlar, Esentepe ve Alsancak’ta görev aldı. Elimize gelen tüm verileri değerlendireceğiz. Bizim beklentimiz, yapılacak çalışmaların gerçekçi olması ve sonunda doğru karar verilmesidir.”

 

“Özker Hoca dönemi gibi olmamalı”

Partiye ihanet ettiği gerekçesiyle, geçmişte partiden ihraç edilen, daha sonra bu karardan dönülen eski parti başkanı merhum Özker Özgür ile ilgili yaşanan döneme de atıfta bulunan Erk, “Geçmişte bize, hissi değil mantıki alınan bir karar gibi gelen bu durumla ilgili sıkıntılar yaşadı. Sonra özür dileyerek iade-i itibar yaptık. Ya ilişkiyi kesmek yanlıştı ya da yapılan doğru iseydi verilen iade yanlıştı. Şimdi bu hatanın bir daha işlenmemesi gerekir. Bu nedenle soğukkanlı olacağız. Önemli olan ötekileştirmek değil, barış içinde yaşamaktır” ifadelerini kullandı.

 

“Yeni yüzlere yönelim var, bu iyi okunmalı”

Kutlay Erk, şimdi seçim sonuçlarının iyi okunması ve buna göre hareket edilmesi gerektiğin işaret ederek, yeni yüzlere olan eğilime işaret etti. “Bunu iyi okumak lazım... Seçmende ‘yeni’ ve ‘genç yeni’ yüz eğilimi var” diyen Erk, başarılı olunsa bile yüzlerin eskidiğine dikkat çekti.

 

“Parti yeniden yapılanacak”

Kutlay Erk, parti meclis toplantısından çıkan tüzük kurultayına da değinerek, 2011 kurultayına giderken tüzük kurultayının istendiğini ancak bunun yapılamadığını, parti tezlerinin hazırlandığını belirtti. Tüzük kurultayının kurultay sonrası yeni yönetime bırakıldığını ancak bunun gerçekleştirilmediğini de kaydeden Erk, bununla ilgili tartışmalar yapıldığını ancak parti içinde uzlaşı sağlanamadığını dile getirdi. Erk, şimdi tüzük kurultayıyla yeniden yapılanmanın gündemde olduğunu ifade etti.

Erk, şunları söyledi:

“Yönetim ekibinin yapılanması var... Tüzükte en diken konu o. Bildiğiniz gibi parti başkanı, genel sekter, 9 MYK üyesi var. 11 kişilik bir yönetim kadrosu... Ancak parti büyüdü, konu kapsamları gelişti. Yıllar önce bu şekil tamamdı. Artık yenilenmenin, gençleşmenin önünü açmamız lazım. Umarım bu sefer başarırız. ”

 

Karizmatik ve ekip ruhu olan bir cumhurbaşkanı adayı

Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Kutlay Erk, bunun hemen önlerindeki ödev olduğunu vurguladı.

Erk, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde önceliğin “kim” olduğu değil, “nasıl bir cumhurbaşkanı istiyoruz?” sorusuna cevap vermek olduğunu kaydetti. “Tüzük kurultayı ve cumhurbaşkanlığı seçimi paralel çalışacak” da diyen Erk, ekip ruhuyla çalışabilecek, karizmatik bir adayla yola çıkılması gerektiğini belirtti. 

 

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.