1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KUZEY KIBRIS 76. SIRADA
KUZEY KIBRIS 76. SIRADA

KUZEY KIBRIS 76. SIRADA

KKTC 180 ülke arasında 76. sırada yer aldı.

A+A-

KUZEY KIBRIS 76. SIRADA

FİNLANDİYA, NORVEÇ, DANİMARKA İLK ÜÇ SIRAYI PAYLAŞIRKEN, TÜRKİYE GEÇEN YILA GÖRE 5 BASAMAK İLERLEYEREK 149. SIRAYA YÜKSELDİ… GÜNEY KIBRIS İSE BİR BASAMAK İLERLEMEYLE 24. SIRADA

Kuzey Kıbrıs, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) “2015 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi”nde 180 ülke arasında 76. sırada yer aldı.

2014 yılında 83. sırada yer alan Kuzey Kıbrıs, bu yıl 7 basamak ilerledi ve 28.33 puanla 76. sıraya yerleşti.

2015 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ni yayınlayan Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, 180 ülkelik basın özgürlüğü listesinde Türkiye’yi ise 149’uncu sıraya yerleştirdi. Buna göre Türkiye listede 5 basamak tırmandı.

Güney Kıbrıs ise geçen yıla göre bir basamak ilerleyerek indeksin 24. sırasında yer aldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) yetkililerine göre, Türkiye’nin 5 basamak ilerlemesinde 2014 yılında cezaevindeki 40 kadar gazeteciyi koşullu olarak serbest bırakması etkili oldu.

AB Haber’e göre, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü yıllık Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ni, ülkelerdeki medya çoksesliliği ve bağımsızlığı, gazeteci güvenliği ve özgürlüğü, ayrıca medyanın çalıştığı yasama, kurumsal ve altyapısal ortamlar gibi kriterler bazında değerlendiriyor.

FİNLANDİYA, NORVEÇ VE DANİMARKA

180 ülkelik listenin tepesini önceki gibi Finlandiya, Norveç ve Danimarka gibi İskandinav ülkeleri oluşturuyor. Listenin sonunda ise Türkmenistan, Kuzey Kore ve Eritre bulunuyor. Listede örgüte ev sahipliği yapan Fransa 38, üç basamak aşağı düşen Amerika 49, dört basamak gerileyen Rusya 152, geçen yılki gibi aynı sırada kalan İran 173 ve bir basamak düşen Çin 176’ıncı sırada yer aldı. 2011 yılından bu yana iç savaş yaşanan Suriye ise, gazeteciler için en tehlikeli ülke olmaya devam ediyor.

RSF, Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ni yılda bir yayınlıyor. Liste hazırlanırken bağımsızlıktan çalışma koşullarına, kurumsal saydamlıktan üretim altyapısına 87 farklı kriter dikkate alınıyor.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.