1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Laboratuvarda üretilen sığır eti 'görücüye' çıktı
Laboratuvarda üretilen sığır eti 'görücüye' çıktı

Laboratuvarda üretilen sığır eti 'görücüye' çıktı

Hollandalı bilim insanları çiftlikte yetişmemiş, laboratuvarda üretilmiş etten yapılan hamburgeri dün tanıttı, pişirdi ve yedi. İlk tespit: sığır etinin genelde sahip olduğu yoğun çeşniye sahip olmasa da benzer bir dokuda.

A+A-

Hollandalı bilim insanları çiftlikte yetişmemiş, laboratuvarda üretilmiş etten yapılan hamburgeri dün tanıttı, pişirdi ve Batı Londra sanat ve televizyon stüdyosunda yedi.

The Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, ‘laboratuvar hamburgeri’ çiğ dana kıymasına benziyordu ama pembe rengi kırmızı pancar şerbeti ve safran kullanılarak verilmişti. Ekmek kırıntıları ve eti bir arada tutması için bağlayıcı madde de içeren hamburger köftesi ayçiçek yağında kızartıldı ve yaklaşık 200 katılımcının bulunduğu basın toplantısında, araştırmada yer almayan bir yemek yazarı ve yemek bilimci tarafından test edildi.

Tadına bakanlar laboratuvarda üretilen köftenin, sığır etinin genelde sahip olduğu yoğun çeşniye sahip olmasa da benzer bir doku ve sulu yapıda olduğunu belirtti. Bu kişiler etin çeşnilendirilmesi gerektiğini belirttiler. Muhabirlere ise eti tatma fırsatı verilmedi, etkinliğin organizatörü herkes için yeterli et bulunmadığını açıkladı.

Birkaç yıldır devam eden ve 250 bin Euro’nun üzerine çıkan maliyetiyle yalnızca tek bir köfte üretilen proje Google'ın kurucu ortağı Sergey Brin tarafından finanse edildi.

Laboratuvarda et üretme fikri sürdürülebilirlik ve ahlaki kurallar nedeniyle yıllardan bu yana bilim adamları ve çevre uzmanlarını cezp ediyor. Birleşmiş Milletler'in yaptığı bir çalışma tarım alanlarının yüzde 70'inin besi hayvanlarının yetiştirilmesine ayrıldığı tahmininde bulundu. Hayvandan alınan tek bir hücre ise laboratuvarda 40 milyar hücreye bölünebiliyor. Ancak laboratuvarda kültür eti üretme çabası şu ana kadar pahalı olurken gerçek etin dokusunu ve tadını kopyalamak ise oldukça zor.

Araştırmaya öncülük eden Hollanda Maastricht Üniversitesi'nden fizyoloji profesörü Mark Post, Pazartesi günü yapılan tanıtımın kavramı kanıtlama amacı taşıdığını belirtti. Dr. Post, marketlerde laboratuvar üretimi et görmemize daha on ya da yirmi yıl olabileceğini söyledi.

Kas hücrelerinden meydana gelen kültür eti, ineğin kas dokusundan alınan hücrelerin laboratuvarda çoğaltılmasıyla elde edildi. Doku ardından küçük parçalara bölünerek yağ ve kas hücrelerine ayrıldı. Bunun ardından kas yapmak için özelleşmiş kök hücreleri halka şekli alarak büyüdü ve şeritler meydana getirmek üzere kesildi. Bu iplik telleri etin kıvamını almasını sağlayan doku tabakaları oluşturmak üzere katmanlara ayrıldı.

Dr. Post, eti oluşturan kas hücrelerini oluşturmanın görece kolay olduğunu ifade etti. Uygun ortamda büyümeleri ve bir tendon gibi başlangıç ucu sağlanması halinde bölünerek kendi içlerinde düzenlenebiliyor. Dr. Post ve küçük ekibinin hücre büyümesini sağlamak için ne tür bir besin solüsyonu ve ne tür bir dayanak noktası kullanılması gerektiğini bulması gerekti.

Hayvanlardan elde edilen ette yağ ve tendonlar da bulunuyor. Bilim adamları şimdi etin belirgin tadını yakalamak için yağ hücreleri de üretmeye çalışıyor. Dr. Post, "Tat oldukça karışık bir konu," diyor.

Laboratuvarda üretilen sığır eti genetik olarak modifiye edilmiş gıda olarak sayılmıyor çünkü etteki hücreler ineklerde kas hücresi yapan kök hücrelerle aynı kökene sahip. Dr. Post laboratuvarda üretilen etin de normal et kadar güvenli olması gerektiğini ancak insanlar üzerindeki etkisini anlamanın yıllar alabileceğini belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.