1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ‘LACOMBİ’ MİDE İLACI PİYASADAN ÇEKİLDİ
‘LACOMBİ’ MİDE İLACI PİYASADAN ÇEKİLDİ

‘LACOMBİ’ MİDE İLACI PİYASADAN ÇEKİLDİ

Türkiye Sağlık Bakanlığı, mide rahatsızlıklarında kullanılan 15 ilacı, uzun süreli kullanımda kalp rahatsızlıklarına yol açtığı gerekçesiyle geri çekti.

A+A-

Mustafa ÖZYAĞCI

Türkiye Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, mide rahatsızlıklarında kullanılan “domperidon” etkin maddeli 15 ilacı piyasadan geri çekti.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun internet sitesinden yapılan duyuruda, bilimsel çalışmalar sonucunda, mide rahatsızlıklarında kullanılan “domperidon” etkin maddeli bu ilaçların, yüksek dozda ve uzun süreli kullanımda kalp rahatsızlıklarına yol açabileceği gerekçesiyle, söz konusu ilaçları geri çekme kararı alındığı ifade edildi.

Türkiye’de 15 ilaç için yayınlanan genelge, KKTC’deki İlaç ve Eczacılık Dairesi’ne de iletildi. Daire Müdürü Mertdoğan Soyalan, söz konusu 15 ilaçtan ülkemizde sadece “Lacombı 15/10 MG, Lacombi 30/10 MG” isimli ilacın bulunduğunu söyledi.

Soyalan, kendilerinin hazırladığı genelgeyle geri çekilen 15 ilacın listesini eczanelere bildirdiklerini belirtti.

Avrupa İlaç Ajansı ilaçları inceledi

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu duyurusunda, söz konusu ilaçların Avrupa İlaç Ajansı (European Medicines Agency-EMA) tarafından bir süre önce incelemeye alındığı, kardiyovasküler yan etkileri nedeniyle ilaçların kullanım süresinde, dozunda ve hangi rahatsızlıklarda kullanılacağı konusunda kısıtlamaya gidildiği belirtildi.

Uygun olmayan dozda ve ambalaj boyutunda olan ürünlerle bu etkin maddenin içerisinde yer aldığı kombinasyon halindeki ürünlerin ruhsatının askıya alındığı kaydedilen duyuruda, halihazırda piyasada olan ürünlerin ise birinci sınıf B seviyesinde (nihai kullanıcıya ürün sağlayan tüm yerler) geri çekilmesine karar verildiği bildirildi.

Duyuruda ayrıca, bu kapsam dışında kalan "domperidon" etkin maddeli ürünlerin piyasada bulunmasında bir sakınca olmadığına da yer verildi.

Soyalan: Piyasadan çekilen ilaçlar listesini eczanelere gönderdik

İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Mertdoğan Soyalan,  piyasadan geri çekilen ilaçların listesinin Türkiye Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Eczacılar Birliği tarafından kendilerine de iletildiğini söyledi.

Soyalan, geri çekilen “domperidon” etkin maddeli 15 ilaç arasından KKTC’de sadece “Lacombi 15/10 MG, Lacombi 30/10 MG” isimli ilacın bulunduğunu belirtti.

Soyalan, piyasadan geri çekilen ilaçlarla ilgili hazırlanan genelgeyi, eczacılara gönderdiklerini ifade etti.

Süzal: O ilaçlar raflardan kaldırıldı

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Cevher Cem Süzal, genelgenin kendilerine ulaştığını belirterek listede yer alan ilaçların prosedür gereği eczanelere bildirilerek raflardan kaldırıldığını söyledi.

Bu 15 ilacın yasaklanmasının söz konusu olmadığını belirten Süzal, ilaçlardaki dozajın kalp krizini tetiklediğinden dolayı piyasadan geri çekilme kararı alındığını kaydetti.

Süzal, birliğe ulaşan ilaç listesini resmi olarak tüm eczanelere gönderdiklerini belirterek, ancak  bu ilaçları zorunlu olarak kullanan vatandaşların mağdur edilmeyeceğini, gereken özeni göstereceklerini vurguladı.

Piyasadan geri çekilen ilaçlar

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun piyasadan çekildiğini duyurduğu ilaçlar şöyle:

"DELOX 30MG SR PELLET içeren kapsül,  DEXGARD 30/30MG MR kapsül, DEXRİDON MR 30/10 MG

kapsül, DOPROKİN-S ORAL süspansiyon, DUEDOM 30/10MG,  DUEDOM 60/10MG,  DUOLANS 15/10MG, DUOLANS 15/30MG SR, DUOLANS 30/30MG SR, LACOMBI 15/10 MG, LACOMBİ 30/10 MG, RABECOMB 20/10MG,  RABECOMB 20/30MG MR, RABELIS PLUS 20/10 MG,  RABELIS PLUS 20/30 MG MR."

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.