1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LAPTA'YA 3 KM SAHİL YOLU
LAPTA'YA 3 KM SAHİL YOLU

LAPTA'YA 3 KM SAHİL YOLU

Lapta Belediyesi’nin Avrupa Birliği’nin katkılarıyla Lapta sahilinde başlattığı 3 km’lik yürüyüş yolu projesinin...

A+A-

Lapta Belediyesi’nin Avrupa Birliği’nin katkılarıyla Lapta sahilinde başlattığı 3 km’lik yürüyüş yolu projesinin ilk etabı bugün törenle hizmete girdi.

Yürüyüş yolunu Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve eski AB Koordinasyon Merkezi Başkanı Erhan Erçin, AB Kıbrıs Türk Toplumuna Yardım Merkezi Şefi Alessandra Viezzer ve Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy hizmete açtı.

Törene, Alsancak Belediye Başkanı Yücel Atakara, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Girne Kaymakamlığı yetkilileri, Lapta Belediyesi meclis üyeleri ve belediye bağlı köylerdeki muhtarlarla Laptalılar da katıldı.

Proje ve kontrolörlüğünü ADES Mimarlık ve Mühendislik Ofisi, inşasını ise AŞAN Grup Şirketi’nin  yaptığı 1.5 km uzunluğundaki ilk etap, yaklaşık 1 milyon TL’ye mal oldu. Maliyetin 285 bin TL’lik kısmı belediye, geriye kalan ise Avrupa Birliği Hibe Programı’ndan karşılandı.

950 metresi karadan, 550 metresi ise denizden geçecek 2’inci etabın da yaz sezonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Toplam 1.5 km uzunluğundaki bu etap yaklaşık 4 milyon TL’ye mal olacak. Bu miktarın 1 milyonu belediye bütçesinden, 3 milyonu ise Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından karşılanacak.

NAMSOY: HALK DENİZLE BULUŞUYOR

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy törende yaptığı konuşmada, yaklaşık 8 yıl önce hayalini kurdukları projenin bugün 1’inci etabını hayata geçirmekten duyduğu mutluluğu ifade ederek, projeyi halkı denizle buluşturma, onlara doğal ortamda sağlıklı yürüyüş ve spor yapacakları, dinlenebilecekleri  ortam yaratma ve sahillere sahip çıkarak koruma amaçlı yaptıklarını vurguladı.

Kuzey Kıbrıs’ta bir ilk olan böylesi devasa ve önemli bir projeyi hayata geçirme yönünde mücadele verirken bölgede çekim merkezi oluşturarak turizm ve ekonomiye katkı sağlamayı hedeflediklerini de belirten Namsoy, projenin hayata geçirilmesine katkılarda bulunan başta AB Kıbrıs Türk Toplumuna Yardım Merkezi Şefi Alessandra Viezzer ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı eski AB Koordinasyon Merkezi Başkanı Erhan Erçin olmak üzere herkese teşekkür etti.

Deniz ile karadan geçecek ve şu an yapımı süren 1.5 km uzunluğundaki 2’inci etabı ise, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği ile belediyenin katkılarıyla yapacaklarını belirten Namsoy,  tamamlandığında 3 km’lik bir sahil yoluna dönüşecek  projenin önemine vurgu yaptı.

Fuat Namsoy projenin devamı hakkında ise şunları söyledi:

“Yürüyüş yolu güzergahı boyunca yer alan altmış dönümlük hali araziyi kısa bir süre önce Bakanlar Kurulu kararı ile belediyemizin kullanımına almış bulunmaktayız. Şu an arazi üzerinde proje çalışmaları devam etmekte olup, yediden yetmişe herkesin kendinden bir parça bulabileceği bir kompleksi yaratmaya çalışıyoruz. Gençlik merkezi, spor ve oyun alanları, yeşil alan ve eğlence yerleri ile Kuzey Kıbrıs’a damgasını vuracak bir projeyi daha hayata geçirmeyi hedeflemekteyiz.”

VIEZZER

AB Kıbrıs Türk Toplumuna Yardım Merkezi Şefi Alessandra Viezzer de, yürüyüş yolunun ilk etabının AB’nin Köy İnisiyatifi Yoluyla Toplum Kalkınması Programı’nın katkılarıyla hayata geçtiğini belirterek,  yürüyüş yolunun tamamlanmasıyla Lapta,  bölge halkı ve turistlerin güzel bir alan kazandırıldığını söyledi.

Kuzey Kıbrıs’a 2006 yılında başlayan AB desteği kapsamında altyapı ve ekipmanlara katkı yaptıklarını belirten Viezzer, bu katkıların hayata geçmesinin işbirliği açısından önem taşıdığını kaydetti.

Viezzer, projenin hayata geçmesiyle engelli insanların da sahile  rahatça erişebileceklerini  vurguladı.

ERÇİN

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, eski AB Koordinasyon Merkezi Başkanı Erhan Erçin de, projenin hayata geçmesinden memnunluk duyduğunu belirterek,  Kuzey Kıbrıs’taki yerel yönetimlerin her geçen gün artmakta olan rollerinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

20 yıl önce merkezi hükümetlerin yaptığı bu tür projeleri bugün yerel yönetimlerin yapmasının  başarı olduğunu ifade eden Erçin, bunu sağlayan Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy’u kutladı.

Erçin, Lapta’nın ekonomik ve sosyal  kalkınması yanında, ülke turizmine de katkı yapacak olması açısından projenin önem taşıdığını kaydetti.

ÜSTEL

Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel de,  eskiden limon, narenciye ve turizm ile hatırlanan Lapta’nın bundan sonra sahil yürüyüş yoluyla da anılacak olmasının önemine işaret  etti.

“Bazı bölgelerde benzer yürüyüş yolları olmasına rağmen bu bir ilk... Çünkü sahil yürüyüş yolu, deniz,  dağ yan yana ve ortada Lapta… Çok güzel bir eser meydana geldi ” diyen Üstel, bölgeye kazandırılan proje için Lapta Belediyesi, AB ve katkı koyanlara teşekkür etti.

Ülkenin ilk turizm beldesi olan Lapta’da gelinen aşamada turizmde gerileme yaşanırken, Lapta Belediyesi’nde Fuat Namsoy’un göreve gelmesiyle yeniden turizmin altyapısına yatırımlar yapılmaya başlandığını ifade eden Üstel, turizmin bölgede  ivme kazanmaya başladığını vurguladı.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.