1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. LATİN AMERİKA ÜLKELERİNDE SEL 12 CAN ALDI
LATİN AMERİKA ÜLKELERİNDE SEL 12 CAN ALDI

LATİN AMERİKA ÜLKELERİNDE SEL 12 CAN ALDI

Felaketten etkilenen bölgelerde yaşayan halkın tahliye işleminin sürdüğü ve ...

A+A-

 

Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay gibi Latin Amerika ülkelerini etkili olan sel nedeniyle 12 kişi hayatını kaybetti.

El Nino olarak adlandırılan hava olayı nedeniyle Paraguay'da 6, Brezilya'da 4, Arjantin'de ise 2 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Felaketten etkilenen bölgelerde yaşayan halkın tahliye işleminin sürdüğü ve şu ana kadar 160 binden fazla kişinin sel bölgelerinden tahliye edildiği ifade ediliyor.

Yerel medyaya göre felaketten en çok etkilenen Paraguay'da taşkınların yaşandığı bölgelerden tahliye edilenlerin sayısının 100 bini bulduğu vurgulanıyor.

Paraguay Devlet Başkanı Horacio Cartes acil yardım faaliyetleri için 3.5 milyon dolar ayrıldığını duyururken, Arjantin federal hükümeti felaket sonrası yeniden inşa süreci ve sel önleyici altyapı çalışmaları için 1.4 milyon dolar ayrıldığını açıkladı.

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace'ten yapılan açıklamada felaketin nedeni olarak artan yağışlar ve yağmur suyunu emecek ağaçlı arazileri tahrip eden ormansızlaştırma politikalarının olduğu belirtildi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) de geçen ay yaptığı açıklamada son 15 yılın en güçlü, son 50 yılın ise en güçlü üçüncü El Nino doğa olayından birinin yaşandığını açıklamıştı.

Örgütün açıklamasında, aşırı hava olaylarına neden olan bu küresel okyanus ve atmosfer olayının yıl sonunda etkisini artırması bekleniyordu.

Deniz yüzeyi sıcaklığı ortalamasının orta ve doğu tropikal Pasifik Okyanusu'nda iki derecenin üzerinde olacağı belirtilen açıklamada, mart ayında başlayan El Nino'nun son 15 yılın en güçlüsü ve son 50 yılın en güçlü üç doğa olayından biri olduğu ifade edildi.

DMÖ'ye göre El Nino, genelde ekim ve ocak ayları arasında etkisini artırıyor, yılın ilk çeyreğinde etkili olmaya devam ediyor ve daha sonra etkisi giderek azalıyor.

El Nino, yarattığı ısıtıcı etki nedeniyle kasırgalara, şiddetli yağışlara, taşkınlara, kuraklıklara, yangınlara ve tarımsal ürün kayıplarına yol açıyor, bütün bunların sonucu olarak da salgın hastalıklar artabiliyor ve çok sayıda ölüm yaşanabiliyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.