1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LAÜ'DE 'SALT ÇOĞUNLUK' ŞART
LAÜ'DE 'SALT ÇOĞUNLUK' ŞART

LAÜ'DE 'SALT ÇOĞUNLUK' ŞART

LAÜ'de 'salt çoğunluk' şart

A+A-

LAÜ’de Mütevelli Heyet’in 26 Mart’ta atanmasının ardından, ‘başkan seçimi’ gündemiyle toplanan heyette Başkanlık için 2 aday çıkması, kimilerine göre durumu ‘hükümet krizine’ çevrildi. Mütevelli Heyeti Üyeleri’nden Türkay Tokel “Yönetim bizim” derken, bir diğer üye Vehit Nekipzade, “Demokratik hakkımı kullandım” diyor. LAÜ’nün ilgili tüzüğü ise, Başkanlık seçimi için ‘salt çoğunluk’a işaret ediyor…

Lefke Avrupa Üniversitesi’nde Mütevelli Heyeti Başkan seçiminde tartışma ve anlaşmazlık çıktı.
Mütevelli Heyet’in 26 Mart’ta atanmasının ardından, ‘Başkan seçimi’ gündemiyle toplanan Heyet’te Başkanlık için 2 aday çıkması sorun oldu.
Mütevelli Heyeti Üyelerinde Türkay Tokel  “Üniversitelerin Yönetimi koalisyon protokolüne göre bizim” derken, bir diğer üye Vehit Nekipzade, “Aday olmak demokratik bir hak, demokratik hakkımı kullandım” diyor.
Kıbrıs Bilim Vakfı’na ait Lefke Avrupa Üniversitesi’nde mütevelli heyet başkanı ilgili tüzüğe göre ise, ‘Mütevelli Heyeti’ni salt çoğunluğu’ ve Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’nin onayı ile seçilir.

2 kurucu üye... 6 ATAMA
Lefke Üniversitesi Mütevelli Heyeti’nin istifaları sonrasında, Mart ayında yeni Heyet Üyeleri atanmıştı.
Heyet, 2 kurucu üye Hasan Bağman ve Derviş Deniz’in yanı sıra, CTP-BG’den Vehit Nekipzade, Aziz Kaya ve Mehmet Şekerli DP-UG’den Türkay Tokel, Hüseyin Şener ve Enver Öztoprak’tan oluşmuştu.

Tüzük ne diyor?

VAKFIN ORGANLARI
1.MÜTEVELLİ HEYET
a) Mütevelli Heyet 9 kişiden oluşur
Şöyle ki;
1)Kurucu üyelerden Hasan Balman, Derviş Deniz, Ahmet Egmen Demirağ’dan veya onların atayacakları temsilcileri.
2) Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi Yönetim Kurulu’nda atanacak 6 kişi.

SALT ÇOĞUNLUKLA SEÇİLİR
f)Mütevelli Heyeti Başkanı, Mütevelli Heyeti’nin SALT ÇOĞUNLUĞU ve Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi Yönetim Kurulu’nun onayı ile seçilir.

LAÜ Mütevelli Heyeti Üyesi Vehit Nekipzâde: “Demokratik hakkımı kullandım”
LAÜ Mütevelli Heyeti Üyeleri’nden Vehit Nekipzade, toplantının kurucu üyelerden Hasan Balman tarafından açıldığını, Hasan Bey’in konuşmasından, başkanın genelde konsensüsle seçildiğine işaret ettiği ve bu kez de böyle bir konsensüs olup olmadığını yokladığını aktardı.
Bu konuşma üzerine kendisinin, ‘Bu kez konsensüs olduğunu sanmıyorum çünkü ben adayım ve anladığım kadarıyla bir aday daha var’ dediğini aktaran Nekipzade, bunun üzerine de Türkay Tokel’in söz alarak, ‘Koalisyon protokolünde Mütevelli Heyet Başkanı’nı DP-UG’den olması uzlaşısının olduğunu’ söylediği kaydetti.
Nekipzade, “Türkay Tokel, Eğitim Bakanlığı DP-UG’de olduğu için üniversitenin mütevelli heyeti başkanlığının da DP-UG’de olacağına ilişkin anlaşma olduğunu, hatta Başbakanla, Başbakan Yardımcısı’nın bu konuda görüştüğünü ve Serdar Denktaş’ın bu konunun Hükümeti de bozabileceğini dile getirdiğini ileri sürdüğünü belirtti.

‘Toplantıyı terk eden olmadı, karar alındı…’
“Bizim bu konuda bir bilgimiz yok” diyen Vehit Nekipzade, Türkay Tokel’in toplantıda ayrıca, ‘Başkanlık için seçim yapılırsa, terk ederiz’ dediğini de aktardı.
Daha sonra başkanlık seçiminin ertelenmesi için konsensüs sağlandığını aktaran Nekipzade, Üniversite’nin işleyişinin devam etmesi için başka iki konuda daha da karar üretildiğine işaret etti.

“Aday olma diyen olmadı…”
“Bize partiler arasında böyle bir anlaşma olduğu söylenmedi. Başbakanla, Başbakan yardımcısı arasında herhangi bir görüşme yapıldığı bilgisi de gelmedi” diyen Nekipzade, Genel Başkan ve Genel Sekreter’le görüşeceklerini belirtti.
“Bize kimse aday olma demedi, aday ol da demedi ama Mütevelli Heyeti Başkanı, üyelerin salt çoğunluğu ile seçilir” diyen Nekipzade, “Aday olmak demokratik bir haktır, ben de bu hakkımı kullandım” şeklinde konuştu.

LAÜ Mütevelli Heyeti Üyesi Türkay Tokel: “Üniversiteler bize bağlı…
Hükümet Protokolü görüşülürken, iki partinin ekiplerinin bakanlık ve bağlı kurumların kime bağlı olacağını karara başladığını savunan Türkay Tokel, bu karara bağlı olarak da banka yönetimlerinin CTP-BG’ye, üniversite yönetimlerininse DP-UG’de olacağını söyledi.
“Altı aydır bizde olacaktı, sizde olacaktı tartışmaları bizi 24 Mart’a kadar getirdi” diyen Tokel, Vakıflar Yönetim Kurulu’nca Mütevelli Heyet için atamalar yapıldığı zaman, sorunun da ortadan kalktığının da belirtildiğini ifade etti.

“Başkanımız Başbakan’la görüştü, Hükümet’in sonu olur dedi… Yine de oldu”
Tüm bunlara karşın, Mütevelli Heyeti Başkanlığı içi aday çıkacağı duyumları üzerine, sekreteryanın toplantı çağrısının ardından, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş’ı aradığını belirten Türkay Tokel, “Genel Başkanımıza niyetleri farklı, Başbakan’la görüşün dedim. O da Meclis’te hemen Başbakan’ın yanına gitti. Serdar Bey’in Başbakan’a şahitler huzurunda ‘Umarım Kalkınma Bankası’ndan yaşadığımızı yaşamayız, artık bu Hükümet’in de sonu olur’  dediğini biliyorum”  şeklinde konuştu.
Mütevelli Heyet toplantısını Hasan Balman’ın açtığını ve Hasan Bey, ‘gündemin ilk maddesi başkanlık seçimi’ der demez Vehit Nekipzade’nin ‘Ben adayım’ dediğini aktaran Tokel, kendisinin de bunun üzerine itiraz ettiğini belirtti.

“Bağladığımız bu değil…”
Tokel, “Hükümet görüşmeleri esnasında bağladığımız bu değil dedim” derken, Kooperatif Merkez Bankası’nda, Vakıflar Bankası’nda Yönetim Kurulu Başkanları’nın CTP’den seçildiğine ancak kendilerinin sorun yaratmadığına işaret etti.
Kalkınma’nın ‘DP-UG’ye bağlı’ olduğunu ifade eden ve orada da atamalarda sorun yaşandığını söyleyen Tokel, ertesi gün Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’la tekrar konuyu görüştüğünü belirtti.

“Bu Hükümet’in de devam etmesinin anlamı yoktur…”
Tokel, “Genel Başkanımızla sabah telefonda görüştüm. Yarın (bugün) Bakanlar Kurulu öncesi konunun görüşüleceğini belirtti. Biz kendi aramızda konu bağladık. Böyle birbirimizi kilitlemeye devam edersek, bu Hükümet’in de devam etmesinin anlamı yoktur. Zaten Hükümet’in varlığı ile yokluğu belli değil” dedi.


--------------------------------------------------

LAÜ resmen Başbakanlığa bağlı!

LAÜ’de Mütevelli Heyeti’nin 26 Mart’ta atanmasının ardından, yönetim kurulu başkanlığı seçimi gündemiyle toplanan heyette başkanlık için iki aday çıkması, kimi çevrelerce ‘hükümet krizi’ olarak yorumlandı. Türkay Tokel, üniversite yönetimlerinin DP-UG’ de olduğunu iddia etti. Ancak Bakanlar Kurulu’nun 6.9.2013 tarihli kararına göre, Lefke Avrupa Üniversitesi, Başbakanlığa bağlandı.

YD

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.