1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 'LEDRA PALACE KUMARHANE OLACAKSA TAŞINIRIZ'
'LEDRA PALACE KUMARHANE OLACAKSA TAŞINIRIZ'

'LEDRA PALACE KUMARHANE OLACAKSA TAŞINIRIZ'

'Ledra Palace kumarhane olacaksa taşınırız'

A+A-

 

'Ledra Palace kumarhane olacaksa taşınırız'

Kıbrıs’a atanması ile BM Barış Gücü’nün ilk kadın komutanı olan Tümgeneral Kristin Lund, adanın hem kuzeyi hem de güneyine eşit oranda gitmeye çalışarak tarafsızlığını gösterme arzusunda olduğunu söyledi

BM Barış Gücü’nün ilk kadın komutanı;

Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü komutanlığına atanması ile BM’nin ilk kadın komutanı olan Tümgeneral Kristin Lund, göreve gelmesinden beş hafta sonra ilk röportajını Milliyet’e verdi. BM’de çalışan herkesin Ada’ya çözüm gelmesini istediğini belirten Lund, “Özellikle bu ofisteki herkes çözüm gününün gelmesini istiyor” dedi.

Kıbrıslı Türkler ve Rumlara “ileriye bakmaları” çağrısı yapan Lund, “Geçmişi değiştiremezsiniz, o sebeple ileriye bakın diyebilirim. Söyleyebileceğim; insanlar çözüm bulmak isterlerse çözüm bulurlar” diye konuştu. Kıbrıs’ta bir çatışma endişesinin olmadığını kaydeden Lund, Ada’da görev yapan generallerle görüştüğünü ve generallerin tam bir sorumlulukla hareket ettiğini söyledi.

Kumarhane olacaksa taşınırız

Lund, Kıbrıs’ta olmaktan çok mutlu olduğunu, Kıbrıslıların kendisini çok iyi karşıladığını söyledi.

“Kıbrıs’ta görev yapan BM yetkililerinin Rumlara ayrıcalıklı davrandığı” yönünde yapılan eleştirileri hatırlattığımızda ise Lund, şu yanıtı verdi:

“Evet, zaman zaman bu tür algının oluştuğu göreve başladığım zaman kulağıma geldi. Ben bu sebepten dolayı hem kuzeye hem güneye eşit oranda gitmeye çalışıyorum. İlk geldiğim gün en kuzeye Karpaz’a kadar gittik. Ertesi gün de en batıya gittim. Ben 5 haftadır buradayım, taraf değilim. Burada her iki tarafın da katkı koyması gereken birçok konu var. Herhangi bir olayın iki tarafı olmakla birlikte, her şey siyah-beyaz kadar keskin değildir, bunun araları da vardır.”

Ara bölgede BM askerlerinin kullandığı Ledra Otel’in boşaltılıp yerine otel ve kumarhane yapılacağı yönünde Rum medyasında çıkan haberlere yönelik olarak ise Lund, “Bizim burada ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’yle asker bulundurma anlaşmamız var. Kullandığımız binalardan birisi onlara aitse ve bizim başka bir yer bulmamız istenirse, başka bir yer buluruz” ifadesinde bulundu.

İlk kadın komutan olması hakındaki düşüncelerini sorduğumuzda ise “Kıbrıs’taki görevimi en iyi şekilde yapmakla mükellefim. Ümit ederim ki diğer kadınlar beni burada görerek, bu mevkilere gelmenin mümkün olabileceğini anlarlar” dedi.

KİMDİR?

Norveç Silahlı Kuvvetleri Komutanlığı Komutan Yardımcısı görevinde bulunan Lund, tümgeneral rütbesini alan ilk kadın komutan. Norveç İç Güvenlik Kurmay Başkanlığı görevi de yapan Lund, Çöl Fırtınası Operasyonu’nda Suudi arabistan’da görev yaptı. Lund, BM Koruma Gücü UNPROFOR ve BM’nin Lübnan’daki geçici gücü UNIFIL ile NATO’nun Afganistan’daki gücü ISAF’ın Genel Merkezi’nde de hizmette bulundu. BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide de Norveçli.

 

Milliyet

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.