1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LEDRA RUM SINIR KAPISINDA EYLEM YAPAN KIBRISLI TÜRKLER
LEDRA RUM SINIR KAPISINDA EYLEM YAPAN KIBRISLI TÜRKLER

LEDRA RUM SINIR KAPISINDA EYLEM YAPAN KIBRISLI TÜRKLER

Lefkoşa’nın Ledra Rum sınır kapısında eylem yapan bazı Kıbrıslı Türkler, çevik kuvvetin müdahalesiyle karşılaştı;

A+A-

Kıbrıs’ta dün ‘komedi tiyatrosuna’ konu teşkil edecek bir olay yaşandı. Rumlar, üyesi oldukları Avrupa’nın parlamentosu için seçim yaptılar. Propaganda amacıyla Kıbrıslı Türklerin de bu seçimlerde aday olabileceklerini ve oy kullanabileceklerini açıklayan Rum Yönetimi, diğer yandan bunu engelleyici önlemler aldı. Buna göre kimlik kartlarında adres bulunmadığı gerekçesiyle Kıbrıslı Türklerin oy kullanmasına engel oldu.

Rum tarafının bu tutumunu protesto amacıyla dün Lefkoşa’nın Ledra Rum sınır kapısında eylem yapan bazı Kıbrıslı Türkler, çevik kuvvetin müdahalesiyle karşılaştı. Seçimlere katılan Kıbrıslı Türk adaylar ve oy kullanamayanlar da bu durumu protesto etti. Ancak Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, eleştirilere kulak asmadı. Hasikos, adres şartının daha önce bir açıklama ile duyurulduğunu iddia ederek, Kıbrıslı Türklerin tepkisini haksız buldu.

 

“Sizin kendi partileriniz var...”

   Olay yerinde değerlendirmede bulunan bir Rum gazeteci “bu seçimlerde Kıbrıs Rum partilerinin adayları vardır. Kıbrıslı Türklerin neden oy kukllanmak istediklerini anlamış değilim. Sizin kendi partileriniz ve adaylarınız vardır. Oyunuzu onlar için kullanmalısınız” dedi.

   Rum gazeteci, Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığının bahane edilerek bu tür oyunlara gelmesinin, iki bölgeli, iki toplumlu federal devlet iddiasını zayıflattığını söyledi.

   “Yani Kıbrıslı Türkler, yıllardır reddettikleri Kıbrıs Cumhuriyetine dönüş yapmak mı istiyorlar?. Bu oy kullanma meselesi bizim hükümetimizin, dışa karşı bir taktiğidir. Sizinkiler de buna alet oldular ve böylesi bir durumla karşılaştılar” diyen Rum gazeteci, dünkü olayları tek kelime ile özetledi:Masgaraliki!. Yani maskaralık...

 

5 Kıbrıslı Türk aday katıldı

AP seçimlerinde milletvekili adayı beş Kıbrıslı Türk yarıştı. İki toplumlu “Drasi/Eylem” grubundan Deniz Birinci ve Alev Tuğberk (Hatice Alev Necdet); Kıbrıs Sosyalist Parti’den Mehmet Birinci ve Osman Zorba ile bağımsız aday Şener Levent, seçime katılan isimler oldu.

Adaylar dün Rum İçişleri Bakanlığı Şehir Planlama Dairesi’nde kurulan Seçim Merkezi’nde yaptıkları açıklamalarda, Kıbrıslı Türklerin oy kullanma hakkının gasp edildiğini belirterek, yaşananları protesto ettiler. Kıbrıslı Türk adaylar,  “sembolik” bir sandık kurarak oy attılar.

 

 

 

Elcil ve Varoğlu resmi yazı istedi

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Başkanı Güven Varoğlu, Genel Sekreter Şener Elcil ve bazı üyeler de Seçim Merkezi’ne giderek, oy kullanmak istedi. Oy kullanamayacaklarını öğrenen ve kullanmakta direnen sendika yetkilileri, sandık görevlilerinden ‘oy kullanamama gerekçelerini’ anlatan resmi bir yazı talep etti.

 

Çevik kuvvet geldi...

Sendika yetkililerinin, sandık başından ayrılmayarak, oy kullanmakta direnmesi üzerine Rum Çevik Kuvvet Birliği, olaya müdahale etmek istedi. Başta, Drasi/Eylem” grubundan milletvekili adayı olan Dinos Ayiomamitis olmak üzere sandık başında bekleyenlerin tepki göstermesi ve dışarıda bekleyenler tarafından “yuhalanmaları” üzerine, Çevik Kuvvet Birliği dışarı çıktı.

 

Bakan Hasikos açıklama yaptı...

Bu arada yaşanan olaylar üzerine Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, Seçim Merkezi’ne giderek, Kıbrıslı Türk milletvekili adayları ile görüştü. Hasikos, Kıbrıslı Türk seçmenlerin oy kullanamaması sorununun nereden kaynaklandığı konusunda bilgi verdi. Bu sırada, adaylarla Hasikos arasında gerginlik yaşandı. Gerginlik, salon dışında da sürdü. Salon dışında basına kısa bir açıklama yapan Hasikos, Avrupa Parlamentosu seçiminde oy kullanacak olan bir seçmenin nerede ikamet ettiğinin her koşulda araştırıldığını; Kıbrıslı Türklerin bir kısmının oy kullanamayışının da, “adreslerde yaşanan problemlerden” kaynaklandığını savundu.

 

Varoğlu: Rum polisi bizi binadan atmak istedi

Rum İçişleri Bakanı’nın merkezden ayrılmasından kısa bir süre sonra, yaklaşık iki buçuk saat sandık başında bekleyen KTÖS yetkilileri, oy kullanamama gerekçelerini anlatan resmi bir yazı talep etti. KTÖS yetkilileri Seçim Merkezi’nden ancak resmi yazıyı almalarının ardından ayrıldı.

Basına burada açıklama yapan KTÖS Başkanı Güven Varoğlu, “Biz burada oy hakkımızı gasp edenlere karşı bir mücadele verdik” dedi.

Varoğlu, Rum Polisi’nin kendilerini binadan atmak istediğini söyleyerek, ancak bunu başaramadıklarını kaydetti.

 

Elcil: Verilen utanç belgesidir

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de, sandık başındaki mücadelelerine destek olan Türk ve Rumlara teşekkür etti. “Kıbrıslı Türk ve Rumların birbirini koruması gerektiğini” söyleyen Elcil, “Bunu yapmadığımız için bugün bu hale geldik” dedi.

Elcil, “Bize verilen bu belge bir devlete yakışmayan, utanç belgesidir” diye konuştu. Elcil, mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

 

İzcan: Demokratik haklar gasp edildi

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, Kıbrıslı Türklerin “demokratik haklarının gaspedildiği” gerekçesiyle AP seçimlerinin iptal edilip tekrarlanmasını talep etti; Avrupa Birliği’ni göreve çağırdı.

İzcan, BKP Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan ve parti yetkililerinden oluşan bir heyet, dün gerçekleşen Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılarak oy kullandı.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, oy verme işleminin ardından yaptığı açıklamada, AP seçimlerinde seçme ve seçilme hakkının Kıbrıslı Türklerin demokratik hakkı olduğunu, bu demokratik hak çerçevesinde oy kullandıklarını belirterek,” Kıbrıslı Türklerin AP seçimlerine katılımını engellemek için her iki taraftaki statükocu kesimler ellerinden geleni yaptı” dedi.

 

Eroğlu: Güney’in seçimidir

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, dün Güney Kıbrıs’ta yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin Rum Yönetimi’nin seçimleri olduğunu, kendilerini bağlamadığını, ama AP’deki iki sandalyenin işgal edilmesinden dolayı üzgün olduklarını belirterek, “Bizim beklentimiz; Kıbrıs’ta bir anlaşma olması ve AP’ye, Kıbrıslı Türklerin hak ettiği şekilde, alacakları sandalyelere oturmalarını gerçekleştirecek bir seçimin olmasıdır” dedi.

 

Katılım oranı % 42.37’de kaldı

Güney Kıbrıs’ta dün yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine halk yeterli ilgiyi göstermedi. Seçime katılım oranı % 42.37’de kaldı. Rum haber kaynakları, bu sonuca göre seçimi % 57.63 oranıyla Rum halkının boykot ettiğine işaret etti.

Seçime katılım oranını değerlendiren Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, boykotun Avrupa Birliği liderleri ve siyasi güçlerini düşündürmesi gerektiğini belirtti.

Bu arada oyların % 65’inin sayıldığı ve buna göre DİSİ’nin seçimi % 37. 7’lik oranla önde götürdüğü bildirildi. Öte yandan seçimlerde bin 869 Kıbrıslı Türkün oy verdiği öğrenildi.

 

 

Oy kullanamayanlar tepkili

AP seçimlerinde oy kullanmak isteyen ve kendilerine engel çıkarılan vatandaşlar da yaşadıklarına tepki gösterdi. Vatandaşlar yaşanılanları üzücü olarak değerlendirdi.

 

Vatandaşlar ne dedi?

 

Yeşim Özgencil

Sıkıntı yaşayacağımızı bile bile buraya geldik ve oy kullanmaya çalıştık. Ben yıllardan beridir ayni evde oturuyorum ama malesef sadece eşim oy kullanabildi. Ben ve çocuklarım isimlerimiz listede yok diye oy kullanamadık. Bunların amacı Kıbrıslı Türklere engel olmaktır. Engel olmaya çalışıyorlar çünkü eğer AP’ye herhangi bir Kıbrıs Türkü giderse doğruları anlatıp bir şeyleri çözmesinden korkuyorlar. Bu olayı ben şiddetle protesto ediyorum, gerekli şikayetimizi de yaptık ama malesef bir sonuç alacağımızı da ummuyorum.

 

Ömer Özgencil

Buraya eşim ve çocuklarla geldik ancak sadece ben oy kullanabildim. Halbuki biz aile olarak hep ayni evde oturduk, yani bir evden sadece bir kişinin oy kullanabilmesi kabul edilir bir durum değil. Bunun mantıklı hiçbir açıklaması da olamaz, Rum tarafı bence mantıklı düşünerek bu sorunu çözmelidir yoksa bu sorun daha da büyüyecektir.

 

Ergün Vehbi

Türklerin oy kullanmasını engellemekle hakimiyet olmaz, böyle mi barış yapacaklar. Rum hükümeti 1963 yılından beridir yaptığı gibi Türkleri görmezden gelerek tam alaturka bir davranış sergiledi. Ben oy vermeye geldim ama listede ismim yok, peki sen beni önceden uyardın mı, gel itirazını yap ve oy hakkını elde et diye ikaz ettin mi? Hayır etmedin. Avrupa eğer Avrupa ise bu seçimleri geçerli saymaz, bu ülkede yaşayan insanlara çifte standart uyguluyorlar ve Türkler hep bir kenara itiliyor. AB ne zaman Türklerin bir şikayeti olsa hep görmezden geliyor, ama bilsinler ki bu Kıbrıs Türkü eskiden olduğu gibi adasına yine sahip çıkacak ve haklarını da sonuna kadar arayacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AP Seçim notları

 

*Güney’de yapılan Avrupa Parlamentosu seçimleri için çok sayıda Kıbrıslı Türk de oy kullanmak üzere sabahın erken saatlerinden itibaren Güney’e geçiş yaptı.

*Birçok Kıbrıslı Türkün oy kullanacaklar listesinde isimlerinin olmaması nedeniyle, AP seçimlerinde aday olan Kıbrıs’lı Türk adaylar ile KTÖS yetkilileri, özellikle Ledra Palas kapısı yanındaki sandıkta görevlilerle tartıştı.

*Ayni evde ikamet eden karı koca ve çocuklardan sadece koca oy kullanabildi, sebebi sorulduğunda görevliler sebep olarak ikametgah farklılığını gösterdiler.

*KTÖS genel sekreteri Şener Elcil’in oy verme işlemini engellemesinin ardından İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos buraya gelerek şikayetleri dinledi.

*Bu arada sandıkta gerilimin artması üzerine buraya önce polis ardından da çevik kuvvet ekipleri getirildi.

*Deniz Birinci ile Alev Tuğberk oy kullanılan, Şehir Planlama Dairesinin içerisine aday olduklarına dair kartlarını göstermelerine rağmen öğle arası bahane edilerek alınmadı.

*Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, kendisine yöneltilen hiçbir soruya cevap vermedi ve sadece sigara içerek söylenenleri dinledi.

*Deniz Birinci ve Alev Tuğberk, Hasikos’un kendilerine hakaret ettiğini iddia ederek istifa etmesi gerektiğini söylediler.

*KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, büyük uğraşlar sonucunda el yazısı ile yazılan ve oy kullanamadığını belirten bir belge aldı. Elcil belgeyi göstererek bununla yasal haklarını sonuna kadar arayacağını söyledi.

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.