1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “LEFKE 50 YILA YAKINDIR ‘ÇIKMAZ SOKAK’ OLMUŞTUR”
“LEFKE 50 YILA YAKINDIR ‘ÇIKMAZ SOKAK’ OLMUŞTUR”

“LEFKE 50 YILA YAKINDIR ‘ÇIKMAZ SOKAK’ OLMUŞTUR”

Lefke Platformu Lefke-Kalabanayot kapısının açılması talebini yineleyerek uğraş ve eylemlerin kapı açılana değin süreceğini bildirdi.

A+A-

Lefke Platformu Lefke-Kalabanayot kapısının açılması talebini yineleyerek uğraş ve eylemlerin kapı açılana değin süreceğini bildirdi.

Lefke Vakfı, Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Lefke Toplum Merkezi Derneği, Denizli-Gemikonağı Kalkındırma Derneği, Bağlıköy Eko Turizm Gönüllüleri Derneği, Lefke Kadınlar Konseyi ve Lefke Turizm Derneği’nden oluşan Lefke Platformu, bugün, konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Platform adına konuşan Lefke Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Vehit Nekipzade Lefke Kapısı’nın açılmasının eski dostlukların tekrar canlanması, yeni dostlukların oluşması ve ekonomik ilişkilerin başlaması için önemli olduğunu söyledi.

İlk kapının açılmasından bu yana onbuçuk, Yeşilırmak-Pirgo kapısının açılmasından bu yana yaklaşık üç yıl geçtiğini hatırlatan Nekipzade, 14 Ekim 2010 tarihinde Yeşilırmak kapısının açılmasıyla Lefke Aplıç kapısının açılması talebini yeniden gündeme getirdiklerini ve bunun Cumhurbaşkanı Eroğlu tarafından da olumlu karşılandığını anlattı.

Zamanın Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas’la konuyu görüştüklerini ve Lefke-Aplıç kapısının açılması karşılığında Hristofyas’ın; Akıncılar yolunu bölüp geçecek yeni bir yolla Güney Lefkoşa’nın Eylence bölgesiyle Güneydeki Kiracıköyü bağlayacak yeni bir yol yapılıp oraya da kapı açılması talebinde bulunduğunu kaydetti.

“ANASTASİADİS’TEN RANDEVU BEKLİYORUZ”

Nekipzade konuyu yeni Rum lider Anstasiadis’e de iletmek için randevu talebine olumlu yanıt beklediklerini de açıklayarak, “Gönlümüz Kıbrıs’ta nihai barışa ulaşılması ve kapı sorunu diye bir sorun kalmamasından yana” şeklinde konuştu.

“ANLAM VERMEK ZOR”

Lefke Aplıç – Kalabanayot kapısına karşı Eylence – Kiracıköy kapılarının açılışının şart koşulmasına anlam vermenin zor olduğunu kaydeden Nekipzade, yine de kapı açılış şartlarının hazırlanmasında fayda olduğunu ve kapı açılışlarını kilitlemeye çalışmanın hiçbir tarafa fayda sağlamayacağını ifade etti.

“LEFKE 50 YILA YAKINDIR ‘ÇIKMAZ SOKAK’ OLMUŞTUR”

“Lefke 50 yıla yakın bir süredir çıkmaz sokak olmuş ve bunun menfi etkilerini hep yaşamıştır ve yaşamaktadır” diyen Nekipzade, konunun yeniden başlayacak Kıbrıs görüşmelerinde ele alınmasını talep ettiklerini söyledi.

Nekipzade şöyle devam etti:

“Bu arada yeni Hükümet ve Ulaştırma Bakanı’ndan talebimiz ise, Aplıç bölgesinde KTBK kontrolü altında bulunan 1. Ve 2. Barikat diye bilinen noktalar arasındaki yaklaşık 750 metre uzunluğundaki yol ile Lefke Merkez – Aplıç bölgesi arasında ıslah edilmeye muhtaç takriben 300 metrelik yolun yeniden yapılması ve 2. Barikatın bulunduğu yere Lefke-Aplıç kapısı alt yapısının götürülerek kapının inşa edilmesidir. Bunu başardığımız takdirde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de Lefke Aplıç-Kalabanayot kapısının açılmasına bigane kalamayacaktır. Uğraş ve eylemlerimiz Lefke Aplıç – Kalabanayot Kapısı açılana değin ısrarla devam edecektir...”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.