1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LEFKE BELEDİYESİ MAHKEMELİK OLDU
LEFKE BELEDİYESİ MAHKEMELİK OLDU

LEFKE BELEDİYESİ MAHKEMELİK OLDU

Emekli oldular, ikramiyelerini alamadılar, konuyu yargıya taşıdılar

A+A-

Çalıştıkları yıllar boyunca kendilerinden her ay düzenli bir şekilde kesilen, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı aidatlarının Lefke Belediyesi tarafından ilgili kurumlara yatırılmaması, emekliye ayrılan yedi kişiyi mağdur etti, konu mahkemelik oldu.

Lefke Belediyesi’nden emekliye ayrılan yedi kişi, halen İhtiyat Sandığı ikramiyelerini almayı bekliyor. Çalıştıkları yıllar boyunca kendilerinden her ay düzenli bir şekilde kesilen, Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı ve vergilerin; belediye tarafından ilgili kurumlara yatırılmaması, emekliye ayrılan yedi kişinin aylardır mağduriyet yaşamasına sebep oldu. Lefke Belediyesi’nde yaşanan birçok sorundan yalnızca birisi olan Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı ve vergilerin yatırılmaması konusu ile ilgili yargı süreci sürerken; mağdurların avukatlığını üstelenen Vehit Nekipzade ve mağdurlar konu ile ilgili açıklamada bulundu.

“Devlet kefaleti alınmıştı”
Konu ile ilgili ilk açıklamayı yapan mağdurlar, emekliye ayrılacakları dönemde, Lefke Belediyesi’ne, devlet kefaleti ile ödenmeyen yatırımların yatırılması adına yaklaşık iki milyon TL’nin verildiğini belirtti. Yaklaşık bir yıl önce alınan yaklaşık 2 milyon TL olmasına rağmen, halen kendi İhtiyat Sandığı, Sosyal Sigortalar ve vergilerinin ödenmemesi nedeni ile öfkeli olan mağdurlar; yargı yolu ile tüm haklarını alma mücadelesini sürdüreceklerini belirtti.

“Yaklaşık bir milyon TL”
Avukat Vehit Nekipzade, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada mahkemenin halen devam ettiğini ve dava sonunda müvekkillerinin haklı bulunmasını beklediği yönünde bir açıklamada bulundu. Bugüne kadar faizleri ile birlikte Lefke Belediyesi’nin, mağdur yedi kişiye yaklaşık bir milyon TL borcu olduğunu ifade eden Nekipzade; ilgili borç hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bir de öneride bulunduğunu ifade etti.

“Katkı paylarından kesilsin”
Bu ve benzeri durumların önüne geçilmesi adına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bir öneri dilekçesinde bulunduğunu dile getiren Nekipzade,  önerinin dikkate alınması halinde; bu tür olayların yaşanmasının önüne geçilebileceğinin altını çizdi. Belediyeler Yasası’nda Devlet katkısının düzenlendiği bölüme bir ek önerisinde bulunduğunu vurgulayan Nekipzade, öneride ilgili yatırımların yapılaması halinde, katkı payından kesilmesinin öngörüldüğünü açıkladı.

İşte öneride yer alan ek madde:
“Herhangi bir Belediye tarafından, çalışanlarının Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı, çalışan ve işveren primi ile depozitoları veya ahar herhangi bir mükellefiyetleri ile ücret ve/veya ödeneklerinden kesilen gelir vergisi yatırımları ile ilgili ay veya ödeme dönemini takip eden ödeme süresi içerisinde yatırılmazsa, bu mükellefiyetlerin toplamına eşit meblağ ve varsa gecikme zam ve/veya faizi ilgili belediyenin takip eden ilk veya ondan sonraki devlet katkısı ödeneğinden tenzil edilerek Maliye Bakanlığınca ilgili fon ve/veya daire ve/veya merciye yatırılır.”

Vehit Nekipzade: “Verdiğimiz öneri ile sorunların önüne geçilebilir”
Her sigortalı çalıştıran kurum gibi, Lefke Belediyesi’nin de, İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta yatırımlarını gerçekleştirme zorunluluğu bulunduğunu dile getiren Avukat Vehit Nekipzade, bu yönde çalışanların maaş veya ödeneklerinden gerekli ödeneklerin kesildiğini ancak; kesilen bu ödeneklerin ilgili kurumlara yatırılmadığını vurguladı. Konu ile ilgili avukat olarak, İhtiyat Sandığı Dairesi Müdürü ile bizzat görüştüğünü belirten Vehit Nekipzade, Lefke Belediyesi’nin sadece İhtiyat Sandığı borcunun, yaklaşık 7 milyon TL artı gecikme faizleri tutarında olduğu bilgisini aldığını belirtti.

Geçmiş hükümet döneminde çıkan kanun hükmünde kararname ile belediyelere İhtiyat Sandığı borçlarının yapılandırılması imkanının tanındığını hatırlatan Nekipzade, Lefke Belediyesi’nin ilk başvuru yapan belediyeler arasında yer aldığı bilgisini de verdi. Ancak daha sonra, Lefke Belediye Meclisi’nin karar üretip, Temlik işlerini yerine getirmemesi sebebi ile yapılandırmanın sonuçlanmadığına dikkat çeken Nekipzade, borç miktarının her gün faiz işlenerek arttığına işaret etti. Mevcut sorunun çözülmesine kadar, ilgili yasada bir değişikliğe gidilebileceğinin altını çizen Nekipzade, bu değişikliğin benzeri sorunların ortadan kalkmasına neden olacağını kaydetti. Belediyelere verilen katkı payları ile ilgili bir düzenlemenin yer aldığı değişiklik sayesinde, başka mağduriyetlerin doğmasının önünün kesileceğine dikkat çeken Nekipzade, bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar’a bir dilekçede bulunduğunu kaydetti.

Öte yandan Lefke Belediyesi’nin Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımlarının yanı sıra, personelden kesilen vergileri de ilgili kuruma yatırmadığına işaret eden Nekipzade, alınacak önlem ile hem devletin, hem de çalışanların mağduriyetinin önüne geçileceği bilgisini verdi.

YD

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.