1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LEFKE ÇÖKTÜ!
LEFKE ÇÖKTÜ!

LEFKE ÇÖKTÜ!

Lefke çöktü!

A+A-

 

Bu kentin borcu 50 milyon TL, yasaya aykırı ileri tarihli kesilen çeklerin miktarı 3 milyon 621 bin TL. Lefke’de kişi başına borç yaklaşık 5 bin TL. Seçim dönemi hizmeti alınan ancak ödenmeyen 600 bin TL var

Lefke Belediyesi’nde borç 50 milyon TL. Seçim öncesi 45 milyon dense de, ödenmemiş 5 milyon TL daha ortaya çıktı. Seçim öncesi 600 bin TL harcandı, ödenmedi. İleri tarihli çekleri kesildi, ancak ödemeye kaynak yok

İLERİ TARİHLİ ÇEKLER 3 MİLYON 621 BİN TL: Kaya, belediyenin dışarıda bulunan ileri tarihli yazılmış çeklerin olduğunu ve bu çeklerin toplam miktarının da 3 milyon 621.309 TL olduğunu belirtti. Kaya, bu çeklerle ilgili ise henüz işlem yapılmadığını tespit ettiklerini kaydetti

KONU SAYIŞTAY’DA: Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya: 29 Haziran öncesi belediyenin çalıştığı bankadaki çek hesabı 220 bin TL’lik bir limit olmasına rağmen 445 bin TL’ye kadar çıkmasına izin verildi, fazla faiz alındı. Tüm tabloyu Sayıştay, Başsavcılık, İçişleri ve Maliye Bakanlıklarına ilettik

“DENETLEMEYE GELEN YOK”: Kaya: Henüz denetlemeye gelen olmadı. Biz bu konuda yasal işlem başlatacağız. Halkımızın da talebi budur. Seçim döneminde biz halkımıza bu sözü vermiştik ve yerine getireceğiz. Tüm belgeleri toplayarak bir dava açacağız ve bu işin üzerine gideceğiz

Gürsel KARAGÖZLÜ
29 Haziran Yerel Yönetim Seçimleri’nde Lefke’de görevi UBP’li Mehmet Zafer’den devralan CTP adayı Aziz Kaya, bir buçuk aylık dönemde geçmiş dönemden kalan sıkıntılar nedeniyle zorluk içerisinde görevini sürdürdüğünü söyledi.
Kaya, su sorunu ile ilgili çeşitli adımlar attıklarını ve büyük ölçüde su sıkıntısının giderildiğini söylerken, mali yapının oldukça dağınık bir halde karşılarına çıktığını belirtti.
Mali yapının düzene sokulması için önlerinde bir süre daha olduğunu kaydeden Kaya, Lefke halkının en iyi şekilde hizmet alabilmesi için her türlü çalışmayı hayata geçireceklerini de ifade etti.
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, belediye başkanlığındaki bir buçuk ayını Havadis’e anlattı.

“İlk gün çöp sorunu ile karşılaştım”
Kaya, 4 Temmuz’da mazbatasını almasının ardından yine aynı gün karşılaştığı ilk sorunun çöp toplama sorunu olduğunu kaydetti. Akaryakıtçıların benzin ve mazot vermemesi nedeniyle çöplerin toplanmama sorunu ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Kaya, halktan tebrik kabul etmek yerine belediyenin akaryakıt alımı için çalıştığı iki akaryakıtçı ile görüşme yaptığını söyledi.

“Kardeş belediyelerden yardım aldık”
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, göreve geldiği zaman belediyede faal olarak bir çöp kamyonu olduğunu ve bütün ekiplerin bu kamyon ile çöp toplamak zorunda kaldıklarını söyledi. Belediyeye ait üç adet arızalı çöp kamyonu da olduğunu da ifade eden Kaya, bu çöp kamyonlarının da gerekli tamiratını yaparak devreye soktuklarını söyledi.

Bazı gerekli araç gereçler için kardeş belediyelerden yardım aldıklarını da kaydeden Kaya, “Değirmenlik Belediyesi bizlere bir çöp kamyonu verdi. Gönyeli Belediyesi ise çekirge kamyon dediğimiz çöpleri toplayan bir araç gönderdi. Çöpler bizden önce haftada bir kez toplanırdı. Şu anda çöpler tüm yerleşim bölgelerinde haftada iki kez toplanmaktadır” dedi.

“Su sorunu bizi yordu”
Çöp sorununu çözdükten sonra önlerinde su sorununu bulduklarını ifade eden Kaya, ilk başta Taşpınar ve Doğancı köylerinde bahçe sulamalarından dolayı sorunlarla boğuştuklarını söyledi. Doğancı köyünde iki adet dalgıç motorunu değişmek zorunda kaldıklarını ifade eden Kaya, ardından Gaziveren köyünde aynı sorunla karşılaştıklarını söyledi. Taşpınar, Doğancı ve Gaziveren’deki su sorununun kaçak sulamadan kaynaklı olduğunu tespit ettiklerini belirten Kaya, şu anda Taşpınar ve Doğancı’daki su sorununun çözüldüğünü söyledi. Kaya, “Lefke’de bir adet dalgıç motorunu değişmek zorunda kaldık. Gaziveren köyündeki su kuyusunun tribününü tamir ettik. Bağlıköy’ün tribününün tamir edilmesi gerekirdi ve onu da tamir ettik. Yedidalga köyünde üç adet dalgıç arka arkaya yandı ve bunları değiştirdik. Elimizde olmayan sebeplerden dolayı bu köyümüzde yaşanan su sorunu yüzünden vatandaşlarımızdan özür diliyorum” diye konuştu.

“Çöplükteki çalışmalar sürüyor”
Lefke Çöplüğü’nde gerekli düzenlemeleri yaparak çöplüğün yanmaması için çalışma başlattıklarını ifade eden Kaya, çöplüğün son ayda iki kez yanmak üzere iken ekiplerin yangını tespit ettiğini söyledi. Orman Dairesi’nden dozer temin ederek yangına müdahale ettiklerini ifade eden Kaya, çöplükteki yangını önlediklerini söyledi. Çöplük alanında geniş kapsamlı topraklama yaptıklarını da ifade eden Kaya, toplanan çöplerin çöp alanında yangın olmayan bir kısımda depolanmaya başlandığını söyledi.

Belediyenin borcu 50 milyon TL
Kaya, sekiz yıl Lefke’de belediye meclis üyeliği yaptığını ifade ederek belediyenin borcunun ortalama 45-46 milyon TL olduğunu tahmin ettiklerini, göreve geldikten sonra ise bu borcun 50 milyon TL olduğunu gördüklerini söyledi.

Kaya, yaptıkların kontrollerde birçok çek karnesinin kökünde isim, tarih veya miktarın yazılmadığını tespit ettiklerini belirtti.

Kaya, “Şu anda 3 adet çekin kime hangi tarihe, ne kadar miktar yazıldığı ve ne maksatla kesildiği bilinmez durumdadır. Elimizdeki kayıtları ortaya koyarak belediyenin çalıştığı banka, belediye ile iş yapan şirketlerden kayıtlar istedik” diye konuştu.

“328 bin TL’lik iade çek var”
Belediye başkanlığına geldikten sonra elinde belediye çeki olan vatandaşlara çağrı yaptıklarını ifade eden Kaya, bu yönle dışarı olan belediye çeklerinin tutarlarını tespit etmeye çalıştıklarını söyledi. Kaya, göreve geldikleri gün itibarı ile iade işlemi görmüş 328 bin 053 TL’lik çek olduğunu tespit ettiklerini belirtti.

İleri tarihli çekler 3 milyon 621 bin TL
Kaya, belediyenin dışarıda bulunan ileri tarihli yazılmış çeklerin olduğunu ve bu çeklerin toplam miktarının da 3 milyon 621.309 TL olduğunu belirtti. Bu çeklerle ilgili ise henüz işlem yapılmadığını tespit ettiklerini kaydeden Kaya, bu miktar için Savcılığa, Sayıştaylığa, İçişleri Bakanlığı’na ve Maliye Bakanlığı’na yazı gönderdiklerini söyledi. Bu miktarın durdurulmasını ve devlet katkısının ilgili bankaya yatmamasını istediklerini söyleyen Kaya bunda başarılı olamadıklarını belirtti. Katkının bankaya yatmasıyla paranın borçlara kesildiğini ifade eden Kaya, girişimlerinin devam ettiğini ifade etti.

“Seçim öncesine ait ödenmemiş 600 bin TL fatura var”
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, 29 Haziran öncesine ait 600 bin TL’lik ödenmemiş fatura da tespit ettiklerini söyleyerek, “Mali yapıyı böyle bir durumda devraldık. 29 Haziran öncesi belediyenin çalıştığı bankadaki çek hesabı 220 bin TL’lik bir limit olmasına rağmen bunun çok çok üzerinde seyrettiği ve bu limit üstü komisyonluk alındığını öğrendik. Bu limitin yasal olmadan 445 bin TL’ye çıkarılmış olduğunu gördük” dedi.

“Devlet katkısı alamadık”
Kaya sözlerine şöyle devam etti: “Hemen göreve geldiğimiz günün ikinci günü devlet katkısı olan 475 bin 256 TL bankaya yattı ve banka çek hesabına yatan devlet katkısını 220 bin TL’ye düşürdü. Bu yüzden belediyemize devlet katkısı aktarılamadı. Bunun üzerine biz ilgili bankayı uyardık. 4 Temmuz’da toplanan ilk meclis toplantısında yeni belediye meclisinde alınan kararda yeni geçerli imzaların değiştiğini bildirdik. 5 Temmuzda biz çeklerde kimlerin imzası olacağına dair tüm bankalara ve belediyenin çalıştığı bankaya da bu yeni imzaları sunduk. Son dönem Devlet katkısı 25 Temmuz’da bayramdan önce arife günün bir gün öncesinde yattı. Oradan gördüğümüz bizlerin uyarı yapmasına rağmen ilgili banka bu paranın tümünü bir takım çeklerin ödenmesinde kaldı ve biz çalışanlarımızı gününde ödeyemedik.”

“İlk kez bayramlık ödedik”
Göreve geldikleri ay kendi öz kaynaklarından çalışanlara 10 yıldan sonra ilk kez bayramlık ödediklerini ifade eden Kaya, çalışanların toplam maaşlarının 330 bin TL olduğuna vurgu yaptı. Kaya, devletten aldıkları katkı ve kendi kaynakları ile bankadaki sorunun olmaması durumunda çalışanların tüm haklarını günü gününde ödeyebilecek durumda olduklarını söyledi.

Sayıştaylık’a “bizi denetleyin” çağrısı
Kaya, Sayıştaylık’tan belediyeyi denetlemesi ve Maliye Bakanlığı’ndan müfettiş gönderilmesi için talep de bulunduklarını ifade etti. Kaya, “Henüz denetlemeye gelen olmadı. Biz bu konuda yasal işlem başlatacağız. Halkımızın da talebi budur. Seçim döneminde biz halkımıza bu sözü vermiştik ve yerine getireceğiz. Tüm belgeleri toplayarak bir dava açacağız ve bu işin üzerine gideceğiz” dedi.

“Gelirleri artıracağız”
Belediye olarak gelirleri ve tahsilâtı artırmak için bazı çalışmalar başlattıklarını belirten Kaya, bugüne kadar tahsil edilemeyen faturalar üzerinde çalışma yaptıklarını söyledi. Kaya gelirleri artırmayı tam olarak başarabilmeleri durumunda belediyenin mali durumunun düzeltilebileceğini söyledi.

lefke1.jpg

“Çevre konularında çalışıyoruz”
Göreve geldikten sonra çocuk parklarının ve mezarlıkların temizliğini tamamladıklarını belirten Kaya, Belediyeler Birliği’nden bir greyder temin ederek yol kenarlarının da temizliğini başlattıklarını söyledi. “Mezbahamız hayvan kesimlerine devam ediyor. Hijyen olarak bir sorunumuz yoktur. Sağlık görevlilerimiz gerekli denetimleri yapmaktadır. Avrupa Birliği ile belediyemiz arasında imzalanan köpek barınağı için bir proje vardır” diye konuşan Kaya, önümüzdeki günlerde bu projelerin hayata geçmesi için çalışmalarını başlayacağını söyledi.

“STÖ’lerle diyalog halindeyiz”
Belediye kreşinde uzun zamandır kangrenleşmiş bir yapının sürdüğünü belirten Kaya, bölgedeki 3 devlet okulunda 4 yaş gruplarının açılması ve özel bir anaokulunun bölgede faaliyet göstermesi potansiyelin düşmesine sebep olduğunu söyledi.

Belediyenin bölgede bulunan sivil toplum örgütleri ve Lefke Avrupa Üniversitesi ile diyaloglar başlattıklarını bunun nedeninin ise üniversitenin bölgedeki öneminin büyük olması olduğunu söyleyen Kaya, “16 Ağustos Kurtuluş Etkinlikleri çerçevesinde bu iyi ilişkilerimizin semeresini gördük.
Bölgedeki Spor kulüpleri, dernekler ve birliklerle iyi ilişkilerimiz devam ediyor. Olanaklarımız ölçüsünde yardımlarımız da devam edecektir” dedi.

“Belediyenin alacakları çok”
Lefke Belediye Başkanı Kaya, belediyenin yüksek miktarlarda su, inşaat izni ve emlak vergisi alacaklarının olduğunu belirtti. Hükümetin yasa hükmünde kararname ile vergilerde belli bir oranda indirim yapılması kararı aldığını ifade eden Kaya belediye meclis kararı ile devletin aldığı bu kararı aybaşından itibaren çalışmaya koyacaklarını söyledi.

Şikayet Hattı devrede
Lefke Belediyesi’nin şikayet hattı olan Alo 122’nin de devreye sokulduğunu ifade eden Kaya, hattın ücretsiz olduğunu hattın ileriki günlerde 24 saat hizmet verebileceğini söyledi.

 

Havadis

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.