1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LEFKE HURMA FESTİVALİ BAŞLADI
LEFKE HURMA FESTİVALİ BAŞLADI

LEFKE HURMA FESTİVALİ BAŞLADI

Geleneksel Lefke Hurma Festivali dün görkemli bir törenle başladı

A+A-

Lefke Turizm Derneği, Lefke Belediyesi ve Lefke Avrupa Üniversitesi’nin (LAÜ) işbirliğiyle gerçekleştirilen 4. Geleneksel Lefke Hurma Festivali, farklı gösteriler ve etkinliklerle başladı. Bugün de devam edecek festivalin açılışı saat 11.00’de Lefke Belediye Pazarı’nda yapıldı. Festivalin açılışını 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılara, hurma, portakal, yaban mersini ikram edildi. İkramların ardından SEÇDER Folklor Grubu tarafından yöresel gösteriler sunuldu. Festival sırasında stantları gezen Talat ve beraberindekiler, burada kendilerine ikram edilen hurma, cevizli ürünler, herse, turunç, kabak tatlısı gibi farklı ürünlerin tadına baktı ve vatandaşlarla sohbet etti.

Festivale, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTB-BG) Milletvekilleri Mehmet Çağlar, Armağan Candan, Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) Milletvekili Menteş Gündüz, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Milletvekili Zorlu Töre ve Kemal Dürüst’ün yanı sıra LAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen, Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Akın Cellatoğlu ile bölge halkı katıldı.

Açılış töreninde 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Lefke Belediye Başkanı Mehmet Zafer ve Lefke Turizm Derneği Başkanı Ergun Taşkın birer konuşma yaptı.

Talat: Lefke parlayan inci 

Festivalin açılışını yapan 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Lefke’nin KKTC’nin parlayan incisi ve yıldızı olmaya devam ettiğini belirterek, Lefke bölgesinin önemli bazı özellikleri bünyesinde taşıdığına vurgu yaptı ve bunlardan birincisinin Lefke portakalı olduğunu söyledi. Adanın neresinde olursa olsun hiçbir portakalın Lefke portakalının tadına ulaşamadığını dile getiren Talat, “Çünkü benim bahçemde de var, ondan biliyorum. Lefke portakalı Lefke’ye özgü ve özgün bir meyvedir. Tabii ki Lefke bununla yetinmiyor. Gerek ceviz macunu olsun gerekse hurma mamulleri olsun hemen hemen bütün adaya buradan gitmektedir. Hurma ağacının Lefke’ye, portakalların daha rahat taşınması için dikildiği söyleniyor” dedi. Talat, konuşmasının sonunda festivalin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Zafer: Katılım giderek artıyor

Lefke Belediye Başkanı Mehmet Zafer de konuşmasında artık gelenekselleşen ve bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Lefke Hurma Festivali’ne katılımın giderek arttığını, bununda Lefke bölgesinin tanıtımına katkı sağladığını belirtti.

Mehmet Zafer, festival sayesinde bölge halkı ve esnafının ürettiği ürünleri satma ve tanıtma fırsatı bulduğuna değinerek, alın teri döken herkesi kutladı.

Taşkın: Yardıma ihtiyacımız var

Lefke Turizm Derneği Başkanı Ergun Taşkın da yaptığı konuşmasında, Lefke’nin artık sadece portakalıyla değil, hurmasıyla ve ceviziyle de büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. 

Yetiştirilen bu ürünlerin pazarlanması ve satılması konusunda siyasi iradenin yardımına ihtiyaç duyduklarını söyleyen Taşkın, kapalı olan kapıların açılmasıyla bu ürünlerin daha kolay pazarlanacağına inanç belirtti.

Taşkın, festivallerin desteklenmesinin önemine de işaret etti.

Konuşmaların ardından, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, LAÜ Öğretim Görevlisi Kadir Kaba’nın Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Lokali’nde yer alan “Kıbrıs Türk Fotoğrafının Kökeni” isimli fotoğraf sergisinin açılışını yaptı.

Festivalde ayrıca LAÜ’den Jazzies ve Sugar müzik gruplarının yanı sıra, SEÇDER, Kaju Türkçe Rock Grubu, AKDER, Lefke Turizm Derneği müzik grubu, Muharrem Cemoğlu & Ersan Karaç’ın müzik dinletileri yer aldı. 

Rehber eşliğinde Lefke şehir turunun da yapıldığı festivalde, hurmalı ürünler yarışması ve halk dansları gösterileri yer aldı.

KIBRIS

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.