1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LEFKE’DE ALTIN ARANMASINA İZİN VERİLDİ
LEFKE’DE ALTIN ARANMASINA İZİN VERİLDİ

LEFKE’DE ALTIN ARANMASINA İZİN VERİLDİ

CMC atıkları temizlenmeyen ve ciddi sorunlarla boğuşan Lefke bölgesinde altın- bakır aranmasına yönelik yeni bir izin verildi. UBP Hükümeti’nin son icraatlarından biri de bu oldu

A+A-

ALTIN-BAKIR… Bakanlar Kurulu, seçime kısa bir süre kala birçok tartışmalı karara imza atarken, son olarak Türkiye merkezli bir şirkete Lefke bölgesinde metalik maden araması için izin verdi. İzin, altın-bakır gibi madenleri kapsıyor

ÖNCE TARAMA… Şirket, ilk etapta Yeşilırmak’tan Akdeniz köyüne kadar uzanan geniş alanda kamu arazilerinde tarama çalışması yapacak. Daha sonra ise, envanter bulunan alanlarda kazı çalışmalarına başlayabilecek

YAGA DOĞRULADI… YAGA Direktörü Derviş Besimler: Şirketin yatırımı değerlendirmeye değer görüldü. Henüz işin başındayız. Bize arama için başvuru yapıldı. Maden aranacak. Sonuçlara göre, gerekli koşullara uyulma kaydı ile ileride maden çıkarmaya da izin verilecek

FARKLI AÇIKLAMA… Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Mustafa Alkaravlı ise, Besimler’in aksine bunun sadece bir “envanter çalışması” olduğunu belirtti. Alkaravlı, “Tepki gösterecek bir şey yok. Önce envanter ortaya çıksın, gerisine sonra karar verilecek” dedi

Bakanlar Kurulu, seçime kısa bir süre kala birçok tartışmalı karara imza atarken, son olarak Türkiye merkezli bir şirkete KKTC’de altın araması için izin verdi.KKTC’de altın arama iznini almayı başaran K.K. Santral Madencilik Ltd., Ankara merkezli enerji, altyapı, petro kimya, toplu konut ve inşaat sektörlerinde görev yapan GÜRİŞ İnşaat ve Mühendislik A.Ş. tarafından kuruldu.
Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar, Yeşilırmak’tan başlayarak, Güzelyurt’un doğu sınırı olarak kabul edilen Akdeniz köyü bölgesine kadar ulaşıyor.

Yatırım Geliştirme Ajansı, şirketin “maden çıkarmak” için KKTC’de olduğu ve bakır- altın-gümüş-çinko gibi değerli madenlere yönelik faaliyet içerisinde olacağını doğruladı.

Her türlü kıymetli maden
Kararın Yeşilırmak’tan Güzelyurt doğu sınırına kadar olan çok geniş bir alandaki her türlü kıymetli madeni aramaya izin verdiği anlaşılıyor.Aynı karara göre şirket, ham madde, metalik ya da metalik olmayan maden araştırmalarını yapabilecek.

Özel mülkler, askeri bölge ve kiralı alanlar dışında kalan tüm kamu arazileri de ilgili şirket K.K. Santral Madencilik Ltd. tarafından araştırma kapsamına alınabilecek.

Metalik ve metlik olmayan madenler
Şirketin aldığı metalik olan ve metalik olmayan maden arama izni, çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor.“Metalik maden arama izni”, Altın, Antimuan, bakır, pirit, boksit, kalay, kurşun  çinko, krom, kadmiyum, molibden, nikel, vanadyum, demir, manganez, tungsten (wolfram), osmiyum gibi değerli madenleri kapsıyor.

“İşlerini Besimler takip ediyor” iddiası
Havadis’e ulaşan bir kaynak, şirketle ilgili işlerin bizzat YAGA Direktörü Derviş Besimler tarafından takip edildiğini ve bunu üzülerek izlediklerini söyledi.Firma yetkililerinin Ankara destekli olduğu, ülkemizdeki işlerinin bizzat YAGA Direktörü tarafından takip edildiği, bahse konu arama izni kararının da direktörün özel uğraşı ile çıkarıldığı gelen bilgiler arasında.

Besimler ise, bu iddiayı yalanlayarak, “Bizim görevimiz, ülke için hayırlı olduğu düşünülen yatırımların önünü açmaktır. Görev ve sorumluluk alanım dışına çıkmam, çıkmayacağım” dedi.

Değerli atıklar
Mevcut alan içerisinde, özellikle değerli bakır olduğunu anlatan Besimler, “Mevcut atıkların içerisinde, eskiden rafine etme rantabl değilken, bırakıldı. Şimdi, bakır o kadar pahalı oldu ki, bu atıkları işlemek ve yaşam bulmasını sağlamak son derece karlı bir iş. Gerekli tahliller yapıldıktan sonra, değerli madeni alınacak, atıklardan da kurtulacağız” dedi.

Rant için mi?
CMC artıklarının rehabilitesinin henüz tamamlanmadığı için bölgede sadece rant için yeni bir madencilik macerasına karşı olan bölge STÖ’leri ve halkının konuya tepkisi ise merak konusu.
İlgili çevreler, hükümetin CMC atıkları temizlenmeden, yeni bir “maden arama” izni vermesi kafalarda soru işareti bıraktı.
UBP Hükümeti giderayak, Türkiye'den gelen ve ülkemizde şirket kuran Santral Madencilik Ltd.'ye Güzelyurt'un batı bölgesinde metal madeni arama izni verdi. Bölgede metalik maden yani, altın gümüş, bakır ve çinko araştırması yapılacak.

Besimler: Bu yatırım Lefke için bir fırsat
YAGA Direktörü Derviş Besimler, yatırımcı şirketin KKTC için bir şans olduğunu söyledi. Müracaatın kendilerine yapıldığını ancak, karar merciinin kendileri olmadığını ifade eden Besimler, şirkete gerekli iznin Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından verildiğinin altını çizdi.
Yapılan müracaatta ana amacın, Lefke’deki kirli maden bölgesin temizlenmesi olduğunu vurgulayan Besimler, “Atık  ilgili şirket tarafından alınacak, içerisindeki değerli maden ekonomiye kazandırılacak, kalan kısım ise, farklı alanlarda kullanılacak. Buradaki faaliyetten sonra ise, Lefke kötü bir kirlilikten kurtulacak” dedi.
Besimler, “Bölge PORT- İSBİ tarafından temizlenmeyecek miydi?” sorusuna ise, “Bölge sadece serbest bölge yapılması için o şirkete verildi. Verilen bölge içerisindeki maden atıkları devlete aittir” karşılığını verdi.
Besimler şöyle devam etti:
“Şirketin yatırımı değerlendirmeye değer görüldü. Henüz işin başındayız. Bize arama için başvuru yapıldı. Maden aranacak. Sonuçlara göre, gerekli koşullara uyulma kaydı ile ileride maden çıkarmaya da izin verilecek.

Uzun zamandır bu firmayı izliyoruz. İlk talep, atıkları temizleme yönündedir. PORT- İSBİ temizleme yönünde henüz bir adım atmadı. Atıkların daha fazlası barajın üst kısmındadır. Dolayısı ile hepimiz de, başta Lefke olmak üzere, atıklardan kurtulmaktan istiyoruz. Bize göre bu yatırım bir fırsat.”

Alkaravlı: Çevrecileri kızdıracak bir durum yok
Konuyla İlgili gazetemize bir açıklama yapan Mustafa Alkaravlı, haberi doğruladı. Alkaravlı, Lefke bölgesinde CMC zamanında 1914'ten 1974'e kadar bakır araştırması yapıldığını, şimdi de daha Santral Madencilik diye tanımlanan bu firmanın metalik maden araştıracağını kaydetti. Nisan ayında bunun için Bakanlar Kurulu'ndan izin çıktığını ifade eden Alkaravlı,  jeolojik ve jeofizik açıdan olumlu sonuç alınırsa, harutlu sondaj yapılacağını yani yerin altından numune alınacağını dile getirdi. 

Alkaravlı eğer olumlu sonuç alınırsa, şirketin bu madeni çıkarmak müracaat edeceğini belirtti. Alkaravlı, "Ama bunu şimdi konuşmanın anlamı yok. Vatandaşı etkilemek doğru değil.  Araştırma yapılacak öncelik olarak. Amaç envanter oluşturmadır.  Aslında çok önceden yapılmış olması gerekirdi. Yerin altında ne var ne yok bilinmesi gerekir. Çevrecilerin kızacağı bir şey yok. Bu sadece  bir araştırmadır" diye konuştu.

al22.jpg

Çok sayıda tartışmalı karara imza atan Bakanlar Kurulu’nun son marifetlerinden biri de Ankara merkezli bir şirkete, KKTC’de altın ve bakır arama izni vermek oldu

Kaynak:Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.