1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LEFKE’DE YENİDEN FACİA
LEFKE’DE YENİDEN FACİA

LEFKE’DE YENİDEN FACİA

Yeni bir tartışma alevlendi;

A+A-

 

Lefke’de CMC’de Maden Dairesi ve Çevre Dairesi baypas edilerek yeni bir facianın eşiğine gelindi. CMC’nin kapatılması sonucunda geride kalan 10 milyon tonluk maden atığının çevreye verdiği ve vermeye devam ettiği zarar yeniden yeni bir tartışmayı alevlendirdi.

Lefke’de CMC’de yasalar çiğnenerek ÇED raporu olmadan maden ayrıştırma işlemi yapılmaya başlandı! Maden Dairesi ve Çevre Dairesi devre dışı bırakılarak yeni bir facianın eşiğine gelindi. Hiç yetkisi ve alanı olmadan tamamen Serbest Limanlar Müdürlüğünün yetkisi ile Lefke CMC madenleri atıklarının çeşitli kimyasallar kullanılarak ayrıştırma işlemine başlandığı öğrenildi. Söz konusu firmanın maden sahası işletme için yeterliliği olmadığı savunulurken, 2007 yılından bugüne kadar adım atmayıp, hem de ÇED raporu almadan böyle bir maden işleme işlemi yapılmasının çevreye büyük zararlar yol açabileceği kaydediliyor.

Söz konusu pilot tesisin teknolojisinin çok eski olduğu ve bu şartlar ile maden işlenmesi yeni felaketlere yol açabileceği uzmanlar tarafından belirtiliyor. ÇED raporu olmadan bu tesisin işletilmesinin yasalara aykırı olduğu ve ülkenin hukuk devleti olup olmadığının sorgulanmasına yol açacağı da vurgulanıyor.

CMC’nin bölgenin ekolojik yapısını bozduğu, Lefke bölgesinde suyu içilemez bir duruma getirdiği ve bu kirliliğin deniz canlılarını da etkilediği uzmanlar tarafından ifade ediliyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.