1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LEFKELİLER ARA EMRİNDEN RAHATSIZ
LEFKELİLER ARA EMRİNDEN RAHATSIZ

LEFKELİLER ARA EMRİNDEN RAHATSIZ

Lefkeliler ara emrinden rahatsız

A+A-

 

“Sabah ezanına ara emri” başlığı ile verilen haber Lefke’de yankı uyandırdı.

 

Gazetenin “Sabah ezanına ara emri” başlığıyla sürmanşetten verdiği haber, Lefke’de birçok kişinin tepkisine neden oldu.  Havadise konuşan bazı Lefkeliler, ezanın susmasını değil, daha gür çıkmasını istediklerini belirttiler.

Lefke’de Şeyh Nazım ( Orta Cami ), Pir Paşa ve Aşağı Camilerde ses yükseltici cihazlarla sabah ezanının okunmasını engelleyen ara emrinin adil olmadığını savunan Lefkeliler, “ezanı duymak istemeyenler kadar dinlemek isteyenler de var” diyerek tepkilerini ortaya koydu.

Lefkeli Avukat Feza Güzeloğlu’nun 2 Kasım tarihinde, Lefke’de bulunan camilerdeki ses yükseltici cihazlarla ezan okunmasının rahatsızlık verdiği gerekçesi ile ses yükseltici cihazların kaldırılması için Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi ve Din İşleri Dairesi Başkanı Talip Atalay hakkında dava açtı. Güzeloğlu, mahkemeye yaptığı ara emri başvurusu ile dava görüşülene kadar ses yükseltici cihazla sabah ezanı okunmasının durdurulmasını istedi. Mahkeme ara emri başvurusunu haklı buldu ve durdurulmasını emretti.

Halk Ne dedi?

Mustafa Aktan ( Lefke Vatandaş)

Havadis gazetesinden öğrendiğime göre Lefkeli bir vatandaş sabah ezanlarının okunmaması için mahkemeden ara emri aldı.. Ben bir vatandaş olarak bu konuya çok tepkiliyim. Bizim ezanımız, bayrağımız olmazsa niye yaşarız. Ezan sesleri hiçbir Müslümanı rahatsız etmediği gibi beni de rahatsız etmiyor. Ezanlar halkı namaza çağırmadır. Camilerdeki hoparlörün ayarları vardır. Benim evim camiden 1 kilometre kadar uzaktadır ve ben ezan sesi duymuyorum. Evleri camiye yakın arkadaşlarım vardır ve onlarla konuştum rahatsız edici bir durum olmadığını bana söylediler.

Reşat Yolaç ( Lefke Vatandaş)

Karadağ bölgesinde kalırım. Evim camiden 1 kilometre kadar uzaktadır. Camiden uzak olduğumuz için tüm ezan saatlerinde ezan sesini duymadığımız için bölge sakinleri ilgili daireye müracaat ettik ve Karadağ da iftar çadırlarının olduğu bölgeye hoparlör konması için talepte bulunduk ve oraya hoparlör koydular. Şuanda bu hoparlöre 200-300 metre kadar yakın bir yerde kalırım. Biz bölge sakinleri olarak ezanlardan rahatsız değiliz. Birkaç kişi bu durumdan rahatsız olabilirler. Müslüman bir toplumuz. Müslüman toplum olduğumuz için ezan seslerinin de olması gerekir. Camilere yakın yerde oturanlar bu durumdan rahatsız olurlarsa ve ezan sesi çok çıkarsa bu ses kısılarak sorun çözülür. Mahkemelere konuyu götürme uygun bir durum değildir.

Suat Toslak ( Lefke Vatandaş)

Lefke Karadağ bölgesinde kalırım. Pir Paşa Camisi bize en yakın camidir ve aramızda 2 kilometreye yakın bir mesafe vardır. Camiden ezan sesi duyulmadığından mahalleliler ilgili daireye müracaat ettiler ve mahallemize hoparlör sistemi kuruldu. Bu hoparlörlere 300 metre kadar uzakta kalırım ve özellikle sabah ezanları kısık sesle okunduğundan ezan sesini duyamadığımız zamanlar olmaktadır. Elhamdülillah Müslümanım ve namazlarımı da fırsat buldukça camide kılarım. Camiye gidemediğim zamanlarda namazımı evimde kılarım. Ses yükseltici cihazların ölçümleri var ilgili daire sabah ezanları okunurken cami yanlarına gidip sesi ölçtü mü ki bu karar alındı. Bu kararın geri alınması için Dinişleri dairesi gerekli girişimi başlatmalıdır. Gerekli girişim başlatılmazsa bizlerde mahalleliler olarak Türkiye Elçiliğine giderek yardım isteyeceğiz.

Mehmet Genç ( İmam- Din İşleri Lefke bölge sorumlusu)

Lefke Şeyh Nazım camisinde imamım. 15 yıllık imamım. 4 yıldan beride Dinişleri Başkanlığı Lefke bölgesi daire temsilcisiyim. Müslüman bir ülkede olamaması gereken bir durumla karşı karşıyayız. Bugünkü sistem teknolojinin gerekleri olarak yapılmaktadır. Ezanı istemeyenlerin olduğu kadar ezanı isteyen çok sayıda vatandaşlarımız da vardır. Ezanla kalkan ezanla işine giden çok sayıda insanımız vardır.  Maalesef yıllardır bölgemizde gazetede adı geçen avukat hanım tarafından bu konu hep istismar edilmiştir. Bu bayan avukat hanım aylar önce de mahkemeye başvurdu ve mahkemede sabah ezanları konusunda hassasiyete uyarak ses cihazlarının sesi minimum seviyeye alındı ve o günden beridir sabah ezanları kısık sesle okunmaktadır. Aradan 2 ay geçtikten sonra bu durumla karşı karşıya kaldık. Biz İmamlar elimizden gelene kadar sabah ezanlarını okumaya devam edeceğiz. Bir Müslüman olarak ve Lefke de yaşayan bir insan olarak şunu söyleyeyim.   Bir vatandaş Müslüman bir ülkede toplumun huzurunu ancak böyle bir şekilde bozabilir.

Salih Gazi ( Lefke-Vatandaş)

Lefke’de kalırım. Evim camilerden uzaktır ve ezan seslerini duymamaktayım. Lefke de daha önceleri camiye çok yakın yere oturmaktaydım ve ezan seslerini duymamaktaydım. Sabahları işe gitmek için erken kalkarım ve sabahları okunan ezanların kısık sesle okunduklarını duyarım. Zaten sabahları ezanlar kısık sesle okunmaktadır. Müslüman bir ülke ve toplumuz 28 yaşındayım ve bu yaşıma kadar ezanla kalkar ezanla yatırım. Biz bu şekilde yaşam süreriz ve bu duruma alışmış insanlarız. Ben tüm ezan saatlerinde ezanların okunmasını isterim. Bizler Müslüman bir ülkede yaşıyoruz ve haliyle de ezanların okunmasını istiyoruz. Bundan dolayı kimsenin rahatsızlık duymaması gerekir. Alınan bu kararın iptalini istiyorum.

Havadis

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.