1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LEFKELİLER, LEFKE GÖLETİ’Nİ KENDİLERİ YÖNETMEK İSTİYOR
LEFKELİLER, LEFKE GÖLETİ’Nİ KENDİLERİ YÖNETMEK İSTİYOR

LEFKELİLER, LEFKE GÖLETİ’Nİ KENDİLERİ YÖNETMEK İSTİYOR

Lefkeliler, Lefke Göleti’ni kendileri yönetmek istiyor;

A+A-

Lefkeli üreticiler, yıllık dört milyon metreküp su kapasitesine sahip Lefke Göleti’ni kendileri yönetmek istiyor ve siyasilere mesaj gönderiyor: “Elinizi göletten çekin”

Üreticiye satılan gölet suyunun fiyatının keyfi olarak belirlendiği söyleyen Lefkeliler, suyun satışından yaklaşık iki milyon TL toplandığını, bu paranın nere gittiğinin belli olmadığını söyledi

Lefkeli üreticiler, yıllık dört milyon metreküp su kapasitesine sahip Lefke Göleti’ni kendileri yönetmek istiyor.

Üreticiler, göleti, Su Dairesi’ne bağlı Sular Komitesi’nin yönettiğini,  dört kişiden oluşan komitede Güzelyurt Kaymakamı’nın da bulunduğunu belirterek, göletteki suyun satışından toplanan paranın nere gittiğin de belli olmadığını savundu.

Üreticilerden Ahmet Öksüz, “Lefkeliler olarak göleti biz yönetmek istiyoruz. Siyasiler göletin suyunu aldı Aydınköy’e kadar götürdü. Bu su Lefke’nin, Lefke’de kalmalı” dedi.

Göletin yönetimin Lefke halkına verilmesi için daha önce Başbakanlık ve diğer ilgili yerlere defalarca yazı yazdıklarını ve yanıt alamadıklarını belirten Ahmet Öksüz, göletin adaletsiz bir şekilde yönetildiğini öne sürdü.

“KEYFİ FİYAT ÇIKARDILAR”

Lefke göletinin 4 milyon metreküp su kapasitesine sahip olduğunu ve göletten, yüzde 90’ı narenciye üreticisi olan bölgedeki 234 üreticinin faydalandığını anlatan Ahmet Öksüz, gölet suyunun fiyatının keyfi şekilde belirlendiğini, fiyatın yüksek olduğunu kaydetti.

Gölet geçen yıl su tutmadığı için su dağıtımının olmadığını, bir yıl kadar 20 ve 25 kuruş olan suyun tonunun bir yıl sonra 40 kuruştan satıldığını ve bu fiyatın yüksek olduğunu ifade eden Öksüz, keyfi bir şekilde fiyat belirlendiğini söyledi.

Ahmet Öksüz, “Gölet geçen yıl su tutmadı ve su satışı olmadı. Tonunu önce 20 kuruştan sattılar, sonra 25 kuruş oldu. Şimdi de fiyatı 40 kuruş. Bu fiyat fazla. Bu keyfi bir fiyat, kendileri belirliyorlar, üreticiyi çağırıp da görüşünü sormuyorlar. İster al ister alma derler. Bir de su parasını veremeyenin gidip vanasını kilitlerler. Adamın parası yoksa, neden zaman tanınmaz, bahçesini sulayamaz. Narenciyeyi satınca borcunu öder, o fırsatın da verilmesi lazım” dedi.

Göletin “adaletsiz bir şekilde yönetildiğini” öne süren Öksüz, “Lefkeliler olarak biz de gölete talip olduk, eşit bir dağıtım yapılsın” ifadesini kullandı.

“Su kaynaklarının devletin olduğunu ama devletin göleti yönetmemesi gerektiğini” ifade eden Öksüz, gölet konusunda Başkan ve ilgili yerlere mektup yazdıklarını ve bir yanıt alamadıklarını, göleti yönetmeye talip olduklarını söyledi.

Göletin suyunun Aydınköy’e kadar götürüldüğünü, suyu, Lefke, Cengizköy, Yeşilköy ile Gaziveren’in bir kısmının ve Güneşköy’ün kullandığını anlatan Ahmet Öksüz, Lefke’ye 2.5 milyon metreküp su gittiğini, bölge için ayrılan suyun bölgede kalması gerektiğini belirtti.

Göletteki suyun satışından toplanan suyun “nereye gittiğini kimsenin bilmediğini, hesabını soran da olmadığını” kaydeden Öksüz, “Toplanan paralarının nereye gittiği bilinmiyor. Toplanan para az değil, yıllık 2 milyon TL’den bahsediliyor” dedi.

Ahmet Öksüz, Çevre Dairesi ile gölet konusunda bir toplantı yapacaklarını da sözlerine ekledi.   

Halkın Sesi

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.