1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LEFKOŞA'DA ÇİPRAS HEYECANI!
LEFKOŞA'DA ÇİPRAS HEYECANI!

LEFKOŞA'DA ÇİPRAS HEYECANI!

Lefkoşa'da Çipras heyecanı!

A+A-

 

“Öngörülemez ve çatışmacı bir Atina’nın Lefkoşa’yı kaygılandırdığı” bildirilirken; bugün adayı ziyaret edecek olan yeni Yunan Başbakan Çipras’ın geleneksel temasları dışında Kıbrıslı Türklerin ve Rumların katıldığı iki sivil toplum örgütüyle de görüşeceği bildirildi.

Rum yönetiminin, Aleksis Çipras iktidarındaki Yunanistan’ın Avrupalı ortaklarıyla ilişkilerinin bozulmasından kaygı duyduğu haber verildi.

Haftalık Kathimerini “Çatışmacı Atina Lefkoşa’yı Korkutuyor” başlıklı haberinde Aleksis Çipras’ın Yunanistan Başbakanı olarak bugün yapacağı ilk yurtdışı ziyaretinin, sembolik öneminin dışında, Kıbrıs sorunundaki politikasını üst seviyede belirleyerek mesajlar verecek olmasından dolayı da ilgi odağı olduğunu yazdı.

Rusya’ya yaptırımlar krizi gölgesinde

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmesinin, Çipras’ın ilk dış politika icraatı olarak Salı gecesi, AB Bakanlar Konseyi’nin Ukrayna meselesi yüzünden Rusya’ya yaptırımlar konusundaki sonuç metnini veto etme tehdidi nedeniyle meydana gelen mini diplomatik kriz görüntüsü önünde gerçekleşeceğini yazdı, özetle şöyle devam etti:

“Yeni Yunan hükümeti ile Brüksel arasındaki ilk çatışma noktası olan bu konu Lefkoşa’yı kaygılandırdı. Lefkoşa, itirazları aynı olmasına karşın çok daha ılımlı ve gerilim yaratmadan hareket etti.

“Her ülkenin kendi çıkarları ve kendi gündemi var”

Diplomatik kaynaklar Atina’nın, memorandum yükümlükleri konusunda Avrupalı ortaklarına karşı müzakere avantajı elde etmek maksadıyla, çantada keklik olmadığını göstermek için Ukrayna meselesinde cepheden hareket etmiş olabileceğini söylüyor.

Kıbrıs hükümetinden bir yetkili Kathimerini’nin, Atina’nın Ukrayna meselesindeki sürprizinin Lefkoşa’yı rahatsız edip etmediği sorusuna cevaben ‘Her ülkenin kendi çıkarları ve kendi gündemi var. Biz, metinle ilgili itirazlarımızı yazılı verdik’ dedi ve nihai uzlaşının Lefkoşa’nın tepkisi sayesinde başarıldığı görüntüsünün yanlış olduğunu söyledi.

‘Kıbrıs karar verir Yunanistan destekler’ mi?

Kıbrıs hükümetinden başka bir kaynak da ‘ister bilmeden ister siyasi blöf çerçevesinde olsun, öngörülemez ve çatışmacı bir Atina; ekonomik istikrarı kendi memorandum yükümlülüğünü yerine getirmesine bağlı olduğundan Lefkoşa’yı kaygılandırır’ dedi.

Aleksis Çipras’ın daha hükümet programını meclise sunmadan, Kıbrıs sorunundaki stratejisini belirlemesi bekleniyor. ‘Kıbrıs karar verir Yunanistan destekler’ doktrininin değişmesi beklenmiyor. Lefkoşa Çipras’ın, özellikle de iktidar partisinin politikasının, Ulusal Konsey’in iki bölgeli iki toplumlu federasyon arayışıyla ilgili kararında belirtilen Kıbrıs Rum tarafının resmi tezine uygun olduğu kanaatinde. Anastasiadis hükümetinden bir kaynak ‘bu noktada arada hiçbir mesafe yok’ dedi.

Anastasiadis’le baş başa

Kıbrıs ziyaretinde Çipras’a Dışişleri Bakanı, Hükümet Sözcüsü ve diplomatik büro şefi eşlik edecek. Başkan Anastasiadis’le baş başa görüşmelerinin ardından heyetler arası görüşmelere geçilecek. Akşamüzeri Meclis özel oturumunda konuşacak olan Çipras daha sonra Başkanlık Köşkü’nde onuruna verilecek yemeğe katılacak.”

İki sivil toplum örgütüyle de görüşecek

Fileleftheros “Daha Çok Sembolizm ve Mesajlar Ziyareti” başlıklı haberinde Çipras’ın bugünkü ziyareti sırasında Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin ve özellikle Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege’deki “meydan okumaları” üzerinde odaklanılacağını yazdı.

Gazete bu hafta Roma ve Paris’e gidecek olan Çipras’ın gelenek olduğu üzere ilk yurtdışı ziyaretini yapmak için acele ettiğinden Güney’e iyi hazırlık yapamadan gideceğine vurgu yaptı, ana hedefin Rum ve Yunan hükümetleri arasında direkt iletişim, eşgüdüm ve karşılıklı bilgilendirme kanalları oluşturmak olduğunu belirtti.

Gazete Güney Kıbrıs ziyareti ile “milli konularda” mesajlar vermek isteyen Çipras’ın, Yunan başbakanlarının Güney Kıbrıs ziyaretlerinde uygulanan geleneksel görüşme programlarına ek olarak Kıbrıslı Türklerin ve Rumların katıldığı iki sivil toplum örgütüyle temas edeceğine işaret etti.

Önündeki tek engel SİRİZA değil

Simerini Rusya’ya yönelik yaptırımları veto etme tehdidi özelinde Çipras ve partisi SYRİZA’nın ekonomi ve dış politikasını analiz ettiği haberinde şu değerlendirmeleri aktardı:

“Peki, Kıbrıs sorununda ne olacak ve iki hükümet (Rum ve Yunan) bu kritik dönemde nasıl birlikte yürüyecek? Liberal Anastasiadis ve DİSİ’nin radikal sol Aleksis Çipras ile ortak dil bulması mümkün mü? Yetkililer bu soruya ‘mümkün ve çok mantıklı’ cevabını veriyor.

ANEL’in kabinede yer alması soru işaretleri yaratıyor

Öngörü şu: Yarın Başkan ve Kıbrıs hükümeti uzlaşıcı hareket etmeye ve müzakerelerin devamı için uzlaşı bulmaya karar verirse önündeki tek engel SYRİZA olmayacak. Lefkoşa’daki bazı kesimler ‘Brüksel’in müdürünün’ aksine yeni Yunan hükümetinin ekonomi konularındaki büyük talepkarlığına hayran kalan siyasi çevreler sorun çıkaracak’ diyorlar.

Yine özellikle Panos Kammenos’un Savunma Bakanlığı’nda ve ANEL’in kabinede yer alması soru işaretleri yaratıyor. Parti çevreleri biraz da nükteli bir şekilde ‘Kammenos-Fotiadis baş başa görüşmelerinde bir köşede olmak için neler vermezdim’ diyorlar.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.