1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “LEFKOŞA’YI BİR DÜNYA BAŞKENTİ KALİTESİNE GETİRMEK İÇİN...”
“LEFKOŞA’YI BİR DÜNYA BAŞKENTİ KALİTESİNE GETİRMEK İÇİN...”

“LEFKOŞA’YI BİR DÜNYA BAŞKENTİ KALİTESİNE GETİRMEK İÇİN...”

Kemal Deniz Dana, ekibiyle birlikte

A+A-

UBP LTB ADAYI DANA BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

DANA: “LEFKOŞA’YI BİR DÜNYA BAŞKENTİ KALİTESİNE GETİRMEK İÇİN GÖREVE HAZIRIM”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Kemal Deniz Dana, ekibiyle birlikte “Demokratik, eşitlikçi, bilimsel, çevreci, halkçı, üretken, üretici dostu, sporsever, insancıl, engelsiz, hayvansever, katılımcı, sanatsever ve dünyalı bir belediyecilik” anlayışıyla, Lefkoşa’yı yaşanabilir bir kente dönüştürmek, bir dünya başkenti kalitesine ve çağdaşlığına ulaştırabilmek için göreve hazır olduklarını açıkladı.

UBP’den verilen bilgiye göre, LTB Başkan adayı Dana, bugün düzenlediği basın toplantısında, Lefkoşa için düşündüğü ve göreve geldiği andan itibaren süratle yerine getirecekleri projelerini anlattı. Dana’nın basın toplantısına UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile milletvekilleri de katıldı.

Dana, Lefkoşa’nın en sıkıntılı günlerinde birlikte mesai yaptığı meclis üyeleriyle bugün bu basın toplantısını yaptığını belirterek, o günlerdeki sıkıntıların bugün de katlanarak devam ettiğini, 15 ay önceki vaatlerin de bugün yine verildiğini savundu.

Dana, “Benim ve arkadaşlarımın bir Dünya Başkenti Lefkoşa yaratma hedefi ve hevesi var. Biz Lefkoşa’yı yaşanabilir bir kente dönüştürmek için, biz başkentimizi bir dünya başkenti kalitesine ve çağdaşlığını ulaştırabilmek için bu vizyonu ortaya koymuş durumdayız” diyerek, Lefkoşa ile ilgili eylem planını üç aşamaya ayırdıklarını kaydetti.

İlkini “Toparlanma Dönemi” olarak adlandırdıklarını ve bu dönem içerisinde Lefkoşa’yı yaşama döndürmeyi planladıklarını belirten Dana, Toparlanma Dönemi’nde ilk önce mali yapının toparlanacağını, İdari Yapılanmanın süratle gerçekleşeceğini, çalışanların sosyal haklarının yatırılmaya başlanacağını, personel ile belediye yönetiminin barışacağını, esnafın Lefkoşa Türk Belediyesi’ndeki alacaklarını almaya başlayacağını, LTB’nn halktan olan alacaklarının yapılandırılıp, ödeme kolaylıkları tanınacağını ve bütün bunlarla birlikte Lefkoşa Türk Belediyesi ile Lefkoşa halkının arasında uzun süredir var olan mesafenin ortadan kaldırılacağını, Belediye ile Lefkoşa halkının kucaklaşacağını vurguladı.

LTB’de borçlanmanın ciddi şekilde arttığını savunan ve mevcut belediye başkanını eleştiren Dana, “Kendi proje kitapçığında Lefkoşa Türk Belediyesi’ni 118,916, 164 TL borçla devraldığını açıklamıştır. Şu anda Lefkoşa Türk Belddiyesi’nin hesaplarına bakıldığı zaman bu borç aradan 15 ay geçmesine ve birtakım ödemeler yapılmış olmasına karşın, azalmamış, aksine 20,699,850 TL artarak, 139 Milyon TL seviyelerine yükselmiştir” iddiasında bulundu.

Lefkoşa Türk Belediyesi’ni bu durumdan nasıl kurtaracaklarını bildiklerini söyleyen Dana, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin mevcut aylık tahsilat miktarının ortalama 2,9 Milyon TL olduğunu, bu rakamın kendi dönemlerinde 3,5 Milyon TL’ye çıkacağını savundu.

Dana şöyle devam etti:

“Göreve gelir gelmez yapacağımızı düzenlemelerle çok kısa bir sürede rutinleşecek olan yeni ek gelirler sağlanacaktır. Meyve sebze halini yeniden Lefkoşa’ya kazandıracağız. Bununla birlikte aylık 300 Bin TL belediyenin kasasına girecek. Mezbaha ile ilgili pürüzler hemen aşılacak ve aylık 100 Bin TL’lik ek bir gelirimiz daha olacak. Reklam panoları ile ilgili anomali aşılacak Belediye ayda 150 Bin TL kazanacak. Atıl duran park ve sosyal tesisler yeniden işlevlik kazanacak. Bu adımdan ayda 80 Bin TL hesaplıyoruz. Otellerden alınması gereken ancak alınmayan geceleme ve kanalizasyon vergileri ile 100 Bin TL ekstra gelir sağlayacağız. 25,000 Metre küp arıtılmış su satılarak, aylık 250 Bin TL gelir elde edilecek. Kentin birçok caddesine kurulacak parkmetrelerle park sorunu ile kaldırım işgalini sonlandırıyoruz ve belediyeye de 300 Bin TL gelir sağlıyoruz. Atıl duran Belediye’ye ait gayrı menkuller tespit edilip verimli şekilde kiralanacak. Buradan da 50 Bin TL aylık bir gelir hesaplıyoruz.”

Kemal Dana, bu tahsilattaki artış ve ek gelir getirici önlemlerle Lefkoşa Türk Belediyesinin toplamda aylık 1,930,000 TL ek gelire sahip olacağını ifade ederek, bu rakamın, devlet katkı payı ve şu andaki belediye geliriyle 7,3 Milyon TL olacağını öngördüklerini söyledi.

Dana, bu para ile ne yapacaklarını ise şöyle sıraladı:

“Yeni dönemde çalışanların maaşları ödenirken, güncel sosyal güvenlik yatırımları da maaşlarla eş zamanlı ilgili kurumlara yatırılacak. Eskiden kalan Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı borçları yapılandırılarak her ay 600,000 TL ödeme yapılacak ve böylelikle, çalışanların sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı avantajlarını kullanabilme olanakları sağlanacak.

Esnafın alacaklarını yapılandırıp ödemeye başlıyoruz. Lefkoşa esnafı ve müteahhidinin Lefkoşa Türk Belediyesi kaynaklı mağduriyeti aylık taksitlerle son bulacak. Bunun için ise aylık bütçeden 250 Bin TL ayırdık. Emekliye ayrılan personelimizin tazminatları da yine aynı şekilde daha fazla mağduriyete mahal vermeden taksitlendirilip ödenecek.

Güncel sosyal güvenlik yatırımları ile birlikte 4, 350,000 TL personel gideri ödendikten, bankalara ödenen 1,070,000 TL kesildikten, yeni dönemde yapılandırıp ödenmeye başlanan borçların taksitleri yatırıldıktan, cari giderler düştükten sonra Lefkoşa Türk Belediyesi uzun zamandır Lefkoşa’lının hasret kaldığı hizmeti sunmak için kasasında aylık 830,000 TL kalmaktadır.

Banka taksitlerinin tamamlanacağı 2016 yılının Eylül ayında ise bu kalan aylık para yaklaşık iki katına çıkarak 2 Milyon TL civarına ulaşacaktır.”

Dana, Lefkoşa ile ilgili eylem planlarının ikinci aşamasına ise “Hizmet Dönemi” adını verdiklerini ifade ederek, Hizmet Dönemi’nde ilk önce temel hizmetlerin en yüksek standartlara çıkarılacağını, caddeleri tertemiz bir Lefkoşa olacağını, kaldırımları düzgün, refüjleri çiçeklendirilmiş, yeşil, düzgün yollar, kesintisiz su, aydınlık olan bir Lefkoşa olacağının kaydetti.

Ücretsiz internet sağlayacaklarını da söyleyen Dana şöyle devam etti:

“Yeni dönemde Lefkoşa’nın birçok önemli caddesi dönüştürülecek. İlk etapta 17 caddemizin ışıklandırılması, traifk akışları, refüjleri, kavşak ve çemberler yeniden ele alınacak bir dünya başkentine yaraşır bir hale getirilecek.

Öte yandan Dereboyu ve Metropol Yolu diye nitelendirdiğimiz caddelerimiz birer prestij caddesi haline getirilecek. Lefkoşa’nın artık bu caddelerle anılmasını sağlanacak.

Kent içi yönlendirmeler yeniden ele alınacak, sökülmüş, eskimiş tabelalar aşama aşama yenilenecek.
Belediye tuvaletleri çoğaltılacak, temiz ve bakımlı tutularak, vatandaş ve turistlerin rahatlıkla kullanabileceği bir standart sağlanacak.

Lefkoşa Şehir Planı’nda bisiklet ve yürüyüş yolları bulunmaktadır. Bu yollar Gönyeli Çemberi’nden Özker Özgür Caddesi’ne kadar uzanmaktadır. Yeni dönemde bu yollar kullanılabilir hale getirilecektir. İleriki süreçte ise bu yollar çoğaltılacaktır.

Bu arada da Lefkoşa Belediye Tiyatrosu her ne pahasına olursa olsun tamamlanacak. Lefkoşa tiyatrosuna artık kavuşacak.”

Sivil toplum örgütleri ile de işbirliği yapacaklarını ifade eden Dana, Kadın Konuk Evi projesini de hayata geçireceklerini kaydetti.

Dana, çevreye yapılacak projeler hakkında da bilgi vererek, 25 bölgede 142 park projeleri olduğunu anlattı.

Yaşlı Hizmet Birimi’nin 7 gün 24 Saat hizmet eder hale getirileceğini ifade eden Dana, Lefkoşa Surlariçi’ne yeni dönemde verecekleri önemi de şöyle sıraladı:

“Öncelikli olarak Surlariçi’ni temizleyip temiz tutmak için özel bir önlem alacağız, daracık sokakları ve turistlerin uğrak yeri olması nedeniyle özel bir çöp toplama sistemi hayata geçirilecek ve gerekli araç gereç temin edilecek.

Yayalaştırma projesi, bu sefer halkın, esnafın hatta turistin istek ve önerileri dikkate alınmak suretiyle yeniden ele alınacak.

Surlariçi’nin altyapı sorunlarına özel ilgi gösterirken, ekonomik imkansızlık nedeniyle bakılamamış ve tehlike arz eden eski binalar kontrol altına alınacak.

Lefkoşa’nın engellerinin ortadan kalkması için herşey düşüldü. Yeni dönemde Lefkoşa için atılacak her adımda işitme, görme ve fiziksel engelli yurttaşların ihtiyaçları kararlarda etkin olacak.”

Lefkoşa Eylem Planı’nın son aşamasını ise “Projeler Dönemi” olarak nitelendirdiklerini ifade eden Dana, bu aşama mali sorunları çözülmüş, yapılandırılmış borçlarının çoğunun ödenmiş olacağını kaydetti.

Bu aşamada Lefkoşalılar için 5 “Mega Proje” hazırladıklarını ifade eden Dana, şöyle devam etti:

“İlk projemize Lefkoşa Kolay Hizmet adını verdik. İlk etapta Hamitköy, Küçük Kaymaklı, Surlariçi, Ortaköy, Çağlayan, Göçmenköy, Kızılay, Köşklüçiftlik, Marmara Bölgesi ve Yenişehir’de kurulacak Koordinasyon Merkezleri ile Belediye hizmetleri halkın ayağına gidecek, Belediye Sarayı’nda verilen hizmetlerin tümü bu Koordinasyon Merkezleri tarafından da verilecek.

İkinci Projemize Lefkoşa Parkkent adını verdik.

Lefkoşa bu proje ile dünyadaki diğer başkentler gibi Lefkoşa’da artık Merkezi Şehir Parkı’na kavuşacak. Yeşilin her tonunun bulunacağı, yürüyüş ve bisiklet yollarının olacağı, konser alanlarının da bulunup, festivallerin düzenlenebileceği, sair zamanlarda ise Lefkoşalıların günün yorgunluğu atabileceği muhteşem bir park hedefliyoruz.

Üçüncü projemize Lefkoşa Modern adını verdik.

Bu proje ile Lefkoşa’yı sadece ülkenin değil, sanatın ve kültürün de başkenti yapmayı hedefliyoruz. Lefkoşa Modern, Kültür Sanat ve Kongre Merkezi ile Lefkoşa sanat dallarının tümüne kucak açarken, yapılacak uluslararası kongreler için kendine ait bir tesise sahip olacak. Etap etap gerçekleştireceğimiz bu projenin son etabında ise Lefkoşa’ya bir kent Müzesi kazandıracağız.”
 
Kemal Deniz Dana, “Lefkoşa Terminal Projesi”nin de artık hizmet edemez duruma gelmiş olan Lefkoşa Otobüs terminalini yıkarak yerine daha modern bir terminal binası ve alışveriş merkezinin kurulması olduğunu belirterek, “Yap İşlet Devret” modeli ile gerçekleştirmeyi planladıkları bu proje ile bölgede ekonomik bir ivme kazanılacağını öngördüklerini söyledi. 
 
Son projelerine ise “Lefkoşa Kolay Ulaşım” adını verdiklerini ifade eden Dana, Bakanlıklar Kavşağı projesi ile hem başkentin prestijli bir kavşak kazanmış olacağını, hem de alt ve üst geçitlerle artık boşa zaman harcanmayacağını kaydetti.

Dana, Lefkoşa için kurdukları ama nasıl gerçeğe dönüştüreceklerini bildikleri ve bunun için hazır oldukları hayalleri Lefkoşa halkı takdir eder ve görevi verirse bu verdiği sözleri harfiyen yerine getirmeye hazır olduğunu vurguladı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.