1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LİDERLER DAVOS'TA ÇÖZÜME DESTEK ÇAĞRISI YAPTI
LİDERLER DAVOS'TA ÇÖZÜME DESTEK ÇAĞRISI YAPTI

LİDERLER DAVOS'TA ÇÖZÜME DESTEK ÇAĞRISI YAPTI

Liderler Davos'ta çözüme destek çağrısı yaptı

A+A-

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis, Dünya Ekonomi Forumu'nun yer aldığı Davos'ta birer konuşma yaparak dünyaya, adadaki olası bir çözüme maddi ve teknik destek sağlanması çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, konuşmasında  Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğe olduğu kadar  Avrupa değerleri ve ilkelerine dayalı iki kesimli bir federasyon temelinde bir çözüme ulaşma yönündeki kuvvetli kararlılığını yineledi.

Aynı nesilden iki lider olarak, karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme ulaşmak için yorulmaksızın çalıştıklarını belirten Akıncı, mevcut çabanın adayı birleştirmek adına son çaba olduğunun farkında olduklarını söyledi.

Çözümün iki topluma yarar sağlamanın yanı sıra, AB, Türkiye, Yunanistan ve gelecekteki birleşik Kıbrıs da dahil olmak üzere tüm ilgili aktörler arasındaki ilişkileri de geliştireceğine ciddi şekilde inandığını belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, "Çözümle birlikte Doğu Akdeniz’de yeni keşfedilen hidrokarbon yatakları çatışma ve gerilimden ziyade bir barış, istikrar ve işbirliği vazifesi görecektir; Birleşik Kıbrıs, doğal gazın AB’ye aktarımı konusunda en elverişli rota olduğu açıkça görülen Kıbrıs ve Türkiye üzerinden geçecek boru hatları için bir merkez işlevi görebilecektir; Türkiye’den hali hazırda Kuzey Kıbrıs’a getirilmiş olan temiz su adanın tüm nüfusuyla paylaşılabilecektir; ve, AB ve Orta Doğu elektrik şebeklerinin yine en verimli yol olarak Kıbrıs ve Türkiye üzerinden enterkonnekte olması bir gerçeğe dönüşecektir" dedi.

Akıncı, tüm bunların ancak Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar birbirlerini gelecekteki ortaklar olarak görebildiği ve barış ve refahın hüküm süreceği, gelecek kuşakların aynı anlaşmazlık ve geçmişin belirsizlikleriyle karşılaşmayacağı birleşik bir Kıbrıs yaratmaya odaklandığı takdirde mümkün olabileceğini dile getirdi.

Kuvvetli ve kolektif teknik ve mali destek

Cumhurbaşkanı Akıncı, "Kıbrıslılar olarak, tüm bunları gerçeğe dönüştürerek, bulunacak bir çözümün devam etmekte olan diğer anlaşmazlıklara bir ümit ışığı teşkil edebilmesini sağlayacak esas aktörlerin kendimiz olduğunu farkındayız. Dolayısıyla, 53 yıldır devam eden bu sorunu sona erdirmek ve çalkantılarla sarsılan bölgemize refah ve güvenlik getirecek yeni ekonomik fırsatların önünü açmak için çok çalışmaya devam edeceğiz. Bu amaç doğrultusunda, teknik ve mali açıdan kuvvetli ve kolektif uluslararası desteğe ihtiyaç duyulacaktır" şeklinde konuştu.

Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümü için çalışmanın yanı sıra daha iyi bir dünya yaratmak ve 2016 yılını sadece Kıbrıs sorununun çözümlenmesiyle değil, gezegenimizde insanoğlunun çekmekte olduğu her türlü acıya karşı daha iyi işbirliği ve etkin faaliyetlerde bulunacağımız bir yıl yapmak için acil olarak birlikte çalışılması gerektiğini ifade etti.

Anastasiadis: Uluslararası toplumun vereceği desteğe güveniyorum

Diğer yandan Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, yaptığı konuşmada Kıbrıs için kritik zamanın geldiğini ve uluslararası toplumun vereceği desteğe güvendiğini belirtti.

Kıbrıs sorununa kalıcı çözümün, AB ve tüm ilgili taraflara önemli etkisi olacağını anlatan Anastasiadis, çözümün ardından Kıbrıs AB üyeliğinin devam edeceğini bu nedenle masadaki tüm sorunlara AB merceğinden bakılması gerektiğine işaret etti.

Anastasiadis, 2016 yılının “kabul edilemez” diye nitelediği adadaki mevcut durumun sonunun geleceği yıl olabileceğini söyledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.