1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LİDERLER GÖRÜŞMESİ
LİDERLER GÖRÜŞMESİ

LİDERLER GÖRÜŞMESİ

Akıncı, Kıbrıs konusunda yeniden başlayan sürecin mümkün olan en hızlı şekilde ve her iki tarafın da yararına olacak bir çerçevede sonuçlandırılmasının en temel hedef olduğunu vurguladı.

A+A-

AKINCI: “SÜRECİN EN HIZLI ŞEKİLDE, TARAFLARIN YARARINA OLACAK BİR ÇERÇEVEDE SONUÇLANDIRILMASININ EN TEMEL HEDEF”

“KAPSAMLI ÇÖZÜM GEREKLİLİĞİNİ VE ONUN İHTİYACINI HİÇBİR ZAMAN AKILDAN ÇIKARMAMAK GEREK”

“LİDERLERİN SÜRECE DAHA FAZLA KATILMASI KARARLAŞTIRDI”

“GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER KONUSUNDA BAŞKA DÜŞÜNÜLENLER DE VAR”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusunda yeniden başlayan sürecin mümkün olan en hızlı şekilde ve her iki tarafın da yararına olacak bir çerçevede sonuçlandırılmasının en temel hedef olduğunu vurguladı.

Akıncı, Güney Kıbrıs ile atılacak tüm olumlu adımlar yanında kapsamlı çözüm gerekliliğini ve onun ihtiyacını hiçbir zaman akıldan çıkarmamak gerektiğini vurgulayarak, “Çünkü asıl olan odur. Kıbrıs Türk halkının uluslararası hukukun içine gireceği, gelecek kuşaklarımızın belirsizlikten kurtulacağı yeni bir dönem ancak böyle oluşacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, bütün yaptıkları ve yapacaklarının hep o temel alınarak, hizmet eder şekilde olacağını söyledi. Tercihen bu yıl sonuna kadar bir çıkış yolu bulunursa, bunun herkesi mutlu edeceğini ifade eden Akıncı, ay ve zaman söyleyerek bir takvim zorlaması içinde olmadıklarını, ancak herkeste oluşmuş “bir 47 yıl daha görüşmelerin devam etmesine kimsenin sabrı olmadığı” yönündeki ortak görüşe kendilerinin de katıldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ara bölgedeki Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmeden Cumhurbaşkanlığı’na dönüşte basına açıklamalarda bulundu.

“LİDERLERİN SÜRECE DAHA FAZLA KATILMASI KARARLAŞTIRDI”

Cumhurbaşkanı Akıncı, bugünkü liderler görüşmesinin çok verimli ve yararlı geçtiğini söyledi.

Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades’le birlikte gerçekleştirdikleri sosyal gecenin ardından, bugünkü görüşmeyle kapsamlı müzakerelerin ilk adımını attıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, toplantı sonrasında açıklanan metinde de görüleceği üzere liderler olarak sürece daha fazla katılmayı kararlaştırdıklarını vurguladı.

Bunun yanı sıra, ayda en az iki kere kendilerinin de olacağı toplantıların yapılması hususunda uzlaştıklarına dikkat çeken Akıncı, müzakerecilerin de bugün öğleden sonradan başlayarak, daha sık bir şekilde bir araya geleceklerini ve liderlerin 28 Mayıs’ta yapacakları toplantıya hazırlık yapacaklarını kaydetti.

“KİMSENİN ZAMAN YİTİRMEYE NİYETİ YOK”

Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle devam etti:

“Hedef bellidir. Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu federal çözümü 11 Şubat 2014 uzlaşması çerçevesinde elde etmektir. Buna ulaşmaktır. Bu çerçevede de mümkün olan en hızlı şekilde hareket etmektir. Kimsenin zaman yitirmeye niyeti yoktur.”

Tercihen bu yıl sonuna kadar bir çıkış yolu bulunursa, bunun herkesi mutlu edeceğini ifade eden Akıncı, ay ve zaman söyleyerek bir takvim zorlaması içinde olmadıklarını, ancak herkeste oluşmuş “bir 47 yıl daha görüşmelerin devam etmesine kimsenin sabrı olmadığı” yönündeki ortak görüşe kendilerinin de katıldığını belirtti.

Akıncı, yeniden başlayan sürecin mümkün olan en hızlı şekilde, her iki tarafın da yararına olacak bir çerçevede sonuçlandırılmasının en temel hedef olduğunu vurguladı.

“VİZE KAĞITLARI ARTIK DOLDURULMAYACAK”

Cumhurbaşkanı Akıncı bugün Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades’in 28 mayın tarlasıyla ilgili koordinatları içeren bir belgeyi kendilerine sunduğunu, kendilerinin de bir süredir hükümetle işbirliği içinde çalıştıkları ve emniyet mensuplarıyla konuştukları kararı hem Rum Yönetimi’ne, hem de kamuoyuna duyurduklarını anlattı.

Geçişlerde kullanılan vize kağıtlarının artık doldurulmayacağını anlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, böyle bir gerekliliğin ortadan kaldırıldığını söyledi.

Vize kağıtları nedeniyle Türk tarafına geçmeyen bir çok insan olduğunun bilindiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Konu sadece bir kağıt doldurma konusu değildi. Bu kağıtların üzerinde vize ibaresi yer alıyordu. Dolayısıyla bir taraftan öbür tarafa geçerken vize alınmış gibi bir muameleye tabi olmayı arzu etmeyen çok sayıda insan olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla onlar bakımından da bu zorluk aşılmış oluyor” dedi.

Bu uygulamayla iki taraf arasındaki geçişlerin daha ileri boyutlara taşınmış olması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bugün sabah polis müdürlüyle görüşerek, kendisinden güneye geçerken bir vatandaş nasıl arabasından inmiyor ve polis vatandaşın ayağına gidip notlarını alıyorsa, bizim uygulamamızın da bu şekilde sağlanmasını istedik” şeklinde devam etti.

Konunun sadece form doldurma olayı değil, vatandaşın arabadan inmemesi konusu da olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, yarından itibaren uygulamanın bu çerçevede olacağına inanç belirtti.

“23 MAYIS’TA YENİDEN BULUŞACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Anastasiades ile 23 Mayıs Cumartesi günü yeniden buluşacaklarını belirtti.

Sosyal ilişkileri kapsamlı müzakereler paralelinde yer almasının yararı olduğunun açık olduğunu kaydeden Akıncı, bu bağlamda 23 Mayıs’taki görüşmenin yer ve saatinin daha sonra bildirileceğini söyledi.

“ORTAK BİR KÜLTÜR KOMİTESİ KURULACAK”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ayrıca ortak bir kültür komitesi kurmayı kararlaştırdıklarına dikkat çekerek, bu konuyu da çok fazla önemsediğini vurguladı.

Akıncı, kendisi 1987 yılında belediye başkanlığı yaptığı dönemde, Lefkoşa Türk Belediye Tiyatrosu’nun ilk kez Güney Kıbrıs’a gittiğini ve tamamen Rumlardan oluşan bir topluluğa Türkçe bir oyun sahnelediğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, iki halk ve iki toplumun yakınlaşmasını sağlayacak en önemli araçlardan birinin kültür ve sanat olduğunu kaydetti.

“KÜLTÜR VE SANAT SINIR TANIMAZ”

Cumhurbaşkanı Akıncı, kültür ve sanatın sınır tanımadığını ifade ederek, “Sosyal temaslar olacak, kültür komitesi kurulacak, güven arttırıcı adımlar atılacak. Bugün bir başlangıç. Bunların arkası gelecek, bunları zamanı geldikçe sizlerle paylaşacağız. Bunlar çok olumlu, iyi adımlar” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı şöyle devam etti:

“Bunları yaparken de bir yandan kapsamlı çözüm gerekliliğini, onun ihtiyacını hiçbir zaman akıldan çıkarmayacağız. Çünkü asıl olan odur. Kıbrıs Türk halkının uluslararası hukukun içine gireceği, gelecek kuşaklarımızın belirsizlikten kurtulacağı yeni bir dönem ancak böyle oluşacaktır. Bütün bu yaptıklarımız ve yapacaklarımız hep o temel alınarak hizmet eder şekilde olacaktır.”

Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşmelerin ve atılan adımların her iki topluma yarar getirmesi ve hayırlı olması temennisinde bulundu.

“GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER KONUSUNDA BAŞKA DÜŞÜNÜLENLER DE VAR”

Açıklamaları ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, güven yaratıcı önlemler konusunda başka düşünülenler de olduğunu ve bunların uzlaşıldıkça açıklanacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bazı konular vardır ki hiç sıkıntı yoktur. Hemen önümüzdeki günlerde duyurulabilecek. Bazı konular vardır ki biraz daha çalışmak lazım. Ancak anlayış iyidir. Hayatı kolaylaştıracak adımları yeri geldikçe sık sık açıklayacağız” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.