1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LİDERLER NİSAN AYININ SON GÖRÜŞMESİNİ YAPTI
LİDERLER NİSAN AYININ SON GÖRÜŞMESİNİ YAPTI

LİDERLER NİSAN AYININ SON GÖRÜŞMESİNİ YAPTI

Liderler Nisan ayının son görüşmesini yaptı

A+A-

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yeniden biraraya geldi

2 buçuk saat süren görüşmenin başında Türkiye’nin açıkladığı Navtex ve 23 Nisan gösterilerine gelen çocukların engellenmesi konusu gündeme geldi.

Görüşmede iki lider, federal yönetimde kararlara etkin katılım ve Türk ve Yunan vatandaşlarına eş değer muamele konusunu ele aldı.

Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, her iki konunun da iyi niyet olması halinde çözümlenebileceğini ancak Rum muhataplarını ikna edemediklerini söyledi.

Akıncı bu çerçevede devam edilmesi halinde bir sonuca ulaşmayı son derece zor gördüğünü vurguladı.Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakere öncesinde Rum lider Anastasiadis’in Türkiye’nin açıkladığı Navtexle ilgili kaygılarını dile getirdiğini, bunun iyi niyetle bağdaşmadığını ve olumlu atmosfere katkı yapmadığını dile getirdiğini aktardı.

Navtex’in Rum tarafının inat ve ısrarla tek taraflı olarak doğalgaz araştırmalarını ileri görtürmek istemelerinden kaynaklandığını Anastasiadis’e aktardığını belirten Akıncı, 15 mayıs 2015’te müzakerelerin başlamasından 4 gün önce Anastasiadis’e aktardığı ilk konunun bu olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, 23 Nisan kutlamalarına katılmak amacıyla Larnaka üzerinden adaya gelen konuk ekiplerin engellenmesi konusunu da kendilerinin gündeme getirdiğine dikkat çekerek, asıl güveni zedeleyenin bu olduğunu söyledi.

Akıncı, Litavanya’dan gelen grubun AB üyeliği nedeniyle geçişlerinde sorun yaşanmadığını ancak Sırp ve Rus çocukların geçişlerinin engellenmesinin güven ortamı bir yana o çocuklara bir haksızlık oldugunu dile getirdiklerini kaydetti.

Müzakerelerde ise Federal Yönetim’de kararlara etkin katılım süreci ile Türk ve Yunan vatandaşlarına eş değer muamele konusunu ele aldıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, her iki konunun da niyet ve istek olması halinde makul bir şekilde çözülebilir olduğunu söyledi.

Akıncı, “80 milyon TC vatandaşını arka kapıdan AB’ye sokma veya milyonlarca insanın istila etme girişimidir gibi şeyler sözkonusu değil. Ortaya koyduğumuz makul görüşler AB ve BM tarafından teslim ediliyor ama henüz Rum muhataplarımızı ikna edemedik. Kararlara etkin katılımda anlamakta zorlandığımız bir direnişle karşı karşıyayız” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı önlerinde 3 toplantı daha olduğunu ancak bu çerçevede devam edilmesi halinde bir sonuca ulaşmayı son derece zor gördüğünü vurguladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bir soru üzerine eşi Meral Akıncı’nın omzundaki çıkığa yapılan müdahaleye ilişkin olarak da açıklama yaptı.Meral Akıncı’nın ayağının merdivene takılması üzerine düştüğünü ve omzunun çıktığını söyleyen Mustafa Akıncı, Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde kendisine gereken müdahalenin yapıldığını ve omuzunun yerine konduğunu söyledi.Akıncı, tüm hastane personeline teşekkürlerini de sundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.