1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “LİDERLER YEMEĞİ, MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASI AMACINA SAHİP DEĞİL”
“LİDERLER YEMEĞİ, MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASI AMACINA SAHİP DEĞİL”

“LİDERLER YEMEĞİ, MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASI AMACINA SAHİP DEĞİL”

DOWNER RUM YÖNETİMİ LİDERİ ANASTASİADİS’LE GÖRÜŞTÜ

A+A-

DOWNER: “EROĞLU-ANASTASİADİS YEMEĞİ, KIBRIS SORUNUNDAKİ MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASI AMACINA SAHİP DEĞİL”

Lefkoşa, 28 Mayıs 13 (T.A.K): BM Genel Sekterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in katılımıyla 30 Mayıs’ta gerçekleşecek yemeğin  niyetinin, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeniden başlaması olmadığını söyledi.

Downer, Anastasiadis ile bu sabah yaptığı görüşmenin akabinde, Başkanlık konutunda basına bazı açıklamalarda bulundu.

Downer, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında 30 Mayıs’ta gerçekleşecek akşam yemeğiyle ilgili bir soruya “niyetin müzakerelerin yeniden başlaması olmadığı” yanıtını verdi.

Rum haber kaynaklarına göre, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeniden başlaması için, ilk önce dikkatli bir hazırlık yapılması gerektiğini dile getiren Downer, BM’nin, müzakerelerin yeniden başlaması için tarih belirlemediğini ifade etti.

İki taraf arasında müzakerelerde varılan görüş birlikleriyle ilgili olarak hazırladığı belge konusunda ise Downer, belgenin iki toplum liderine, halâ adada iken, yaklaşık bir ay kadar önce, aynı gün gönderildiğini belirtti.

Adaya birkaç gün için; temaslarda bulunmak amacıyla ve Perşembe akşamı gerçekleştirilecek olan akşam yemeğine ev sahipliği yapmak için geldiğini dile getiren Downer, yemeğin BM Barış Gücü Başkanının ara bölgedeki konutunda gerçekleştirileceğini ve yemeğe iki lider dışında liderlerin eşleri, kendisi ve eşi aynı zamanda Lisa Buttenheim ile eşinin de katılacağını anlattı.

Yemekte Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu için tercüman da olacağını dile getiren Downer, bunun “küçük bir akşam yemeği” olacağını, ancak bunu sabırsızlıkla beklemekte olduklarını söyledi.

Yemeğin BM için Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeniden başlangıcını teşkil edip etmediğinin kendisine sorulması üzerine, niyetin bu olmadığını yineleyen Downer, akşam yemeği niyetinin, Nikos Anastasiadis’in başkanlığa seçilmesinin hemen ardından ortaya çıktığını ifade etti.

Yemeği Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun önerdiğini, kendilerinin ise buna belki de BM’nin ev sahipliği yapmasının daha iyi olacağını söylediğini anlatan Downer, yemeğin başarılı olacağına dair iyimserliğini de belirtti.

Downer, uygar insanlar arasında gerçekleştirileceğinden ötürü, yemeğin başarılı olmaması için bir sebep olmadığına da işaret etti.

Konuşmasında, müzakerelere de değinen ve müzakerelerin yeniden başlamasından önce dikkatli bir hazırlık yapılması gerektiğini yineleyen Downer, bu gerçekleştiği zaman, müzakerelerin de yeniden başlayabileceğini kaydetti.

Önemli olan şeyin, hazırlık çalışmasını doğru bir şekilde tamamlamaları olduğuna dikkati çeken Downer, bunun iki tarafça yapılması gerektiğini dile getirdi.

BM’nin müzakerelerin yeniden başlaması için bir tarih belirlemediğini de ifade eden Downer, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakerelerle ilgili hazırlık çalışmasının Eylül ile Ekim ayları arasındaki bir zamanda tamamlanabileceğini düşündüğünü aktardı.

Hazırlık tamamlanmadan önce müzakerelere başlamalarının bir anlamı olmadığını söyleyen Downer, en nihayetinde müzakerelere yol açacak olan hazırlığın başlamasını beklediklerini dile getirdi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, bu konunun ele alınması için Haziran ayı ortalarında Ulusal Konseyi toplayacağını kaydeden Downer, Anastasiadis’in BM Genel Sekreterine gönderdiği mektupla ilgili bir soruya ise, kendisinin son 3–4 haftadır Kıbrıs’ta değil, Avustralya’da bulunduğunu ifade etti.

Bahse konu mektubu Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile görüşüp görüşmediği sorusuna ise Downer, kendi adetinin, Anastasiadis veya başka kişilerle olan özel görüşmelerinin içeriğini herkesin gözü önünde yorumlamak olmadığına dikkati çekti.

Rum kesiminin ekonomiyle ilgili olarak çok zor bir dönemden geçmekten olduğunu ve bunun göz önüne alınması gerektiğini ifade eden Downer, vatandaşların hükümetten, bu çok zor ekonomik şartlarda kendilerine yardımcı olmaya çabalamak için, elinden geleni yapmasını beklediklerini, kendilerinin ise bunu daima dikkate aldıklarını anlattı.

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Ban’a yönelik mektubunda, güvenilirliğini sarsmakta olduğu gerekçesiyle kendisi şikâyet edip etmediği sorusuna ise Downer, mektubu yazanın kendisi olmadığını, bu yüzden herhangi bir yorum yapamayacağını yineledi.

Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak taraflara gönderdiği belgeye de değinen Downer, belgenin kendisinden istendiğini; kendisinin de bunu liderlere verdiğini söyledi.

Bu belgeyle ilgili olarak, ortada özellikle heyecanlandırıcı bir şey olmadığını da söyleyen Downer, belgede 2008–2012 yılları arasındaki müzakerelerde neler olduğunun kayıtlı olduğunu ifade etti.

BM’nin bu belgeyi yeni fikirlerle zenginleştirmediğine dikkati çeken Downer, belgenin, BM’nin Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili önerisini teşkil etmediğini de vurguladı.

Müzakerelerin kaldığı yerden başlayıp başlamayacağı sorusuna ise Downer, bu sorunun liderlere yöneltilmesi gerektiğini söyledi ve bu soruya cevap vermenin kendi görevi olmadığını sözlerine ekledi.

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.