1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LİDERLERE DESTEK VE ÇAĞRI
LİDERLERE DESTEK VE ÇAĞRI

LİDERLERE DESTEK VE ÇAĞRI

Liderlere müzakerelerde “hızlı ilerleme” çağrısı;

A+A-

“HER İKİ LİDERİN MÜZAKERE YOLUNDA HIZLI İLERLEMELERİ ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ”

İNİSİYATİF, 30 HAZİRAN’DA “58, 63 VE 74’TE HAYATINI KAYBEDENLER” İÇİN ORTAK ANMA TÖRENİ DÜZENLİYOR

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum kesiminden 60’tan fazla örgütün yer aldığı Birleşik Kıbrıs-İki Toplumlu Barış İnisiyatifi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’e müzakerelerde “hızlı ilerleme” çağrısında bulundu.

İnisiyatif tarafından Lefkoşa Ara Bölgede bulunan Dayanışma Evi’nde düzenlenen basın toplantısında, okunan ortak deklarasyonda, adanın yeniden birleşmesi yönündeki olumlu atmosferin iyileştirilebileceğine inanan örgütlere de birlikte hareket etme çağrısı yapıldı.

Toplantıda, 30 Haziran Salı Günü Dayanışma Evi’nde “Kıbrıs’ta gerek 58, 63 ve 74’te hayatını kaybeden insanları” anmak için bir etkinlik düzenleneneceği, saat 19:00’da başlayacak olan etkinliğe iki liderin de davet edildiği belirtildi.

ELCİL

Etkinlikte açılış konuşması yapan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil, İnsiyatif’te yer alan örgütlerin müzakere sürecine destek olmak amacıyla “ciddi bir çalışma içerisine girdiğini” kaydetti.

Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte çözüm yönündeki umutların arttığını ve söz konusu atmosferi ileriye taşımak için örgütlerin etkinlikler tasarladığını belirten Elcil, 30 Haziran Salı günü “Kıbrıs’ta gerek 58, 63 ve 74’te hayatını kaybeden insanlar” için ortak etkinlik düzenleneceğine işaret etti.

Elcil, “Tek amacımız vardır: Adanın yeniden birleştirilmesi, acıların, gözyaşlarının olmadığı bir ada” dedi.

DEKLARASYON

Basın toplantısında okunan deklarasyonda, Kıbrıs sorununa yönelik görüşmeler için zamanlamanın doğru olduğu ve sürecin kararlılıkla, gecikmeden ele alınması gerektiği belirtildi.

Liderlerin deklare ettiği, “Tek uluslararası kimlik, tek vatandaşlık, tek egemenlik ve her iki toplumun siyasal eşitliği temelinde  iki bölgeli, iki toplumlu ortak vizyonun, Kıbrıslılara barış içerisinde bir ada ve geleceği refah olan yeni bir nesil sunduğu” belirtildi.

Adada “değişim rüzgarı” estiği kaydedilen deklarasyonda, “umut ve aciliyet” hissinin yeniden birleşme için verilen mücadeleye ilham ve güç verdiği savunuldu.

HIZLI İLERLEME ÇAĞRISI

Deklarasyon’da “Her iki liderin müzakere yolunda hızlı ilerlemeleri çağrısında bulunuyoruz. Müzakere masasında zaten önemli derecede kamuoyunun da kabul gördüğü ilerleme kaydedilmiştir. Kalan bölümler ise karaların alınması için yeterince tartışılarak gerkli olgunluğa eriştirilmiştir. Taraflar zaten anlaşılan konuların üzerinden yeniden geçmekten kaçınmakta, böylece kolayca ilerleme gerçekleştirilebilecektir. Hiç tereddüt etmeden ve durumdan tamamen istifade ederek mevcut olan momentumu yakalamak ve oluşan havanın ilerletilerek sadece olağanüstü durumlarla ilgilenmeleri gerekmektedir” denildi.

ORTAK HAREKET ETME ÇAĞRISI

Yeniden birleşme için umut atmosferinin iyileştirilebileceği kaydedilen deklarasyonda, “Bu yolu destekleyen tüm örgütleri, grup ve akımlara eylemlerini birleştirme çağrısında bulunuyoruz. İvme oluşturmak, halkın güvenini arttırmak ve de çözüm yolunda ilerlemek üzere birlikte iki toplumlu bir hareket olarak çabalarımızı büyüterek, yorulmadan ve korkmadan çalışacağımızı deklare ederiz” denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.