1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LİDERLERİN GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ
LİDERLERİN GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

LİDERLERİN GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis arasında ara bölgede yer alan görüşme sona erdi.

A+A-

EROĞLU: “HİÇBİR ÖNKOŞUL OLMAKSIZIN SAYIN ANASTASİADİS’İN YURTDIŞINDAN DÖNMESİ ERTESİNDE MASAYA OTURMAYA HAZIRIM”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis arasında ara bölgede yer alan görüşme sona erdi.

Rum lider Anastasiadis’in davetiyle BM gözetimindeki ara bölgede Chateau Status Restoran’da BM yetkililerinin hazır bulunmadığı ve yaklaşık 3 saat süren görüşme sonrası her iki lider basına açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu görüşme sonrası, hazırlamış olduğu yazılı açıklamayı okudu.

EROĞLU

Eroğlu sözlerine geçtiğimiz günlerde ölen eski Rum lider Glafkoş Klerides’in vefatından dolayı Rum halkına başsağlığı dileyerek başladı.

Eroğlu, bu akşam Anastasiadis’le bir ilki gerçekleştirdiklerini, Anastasiadis’in seçilmesinin hemen ardından Türk tarafının müzakerelerin devamına hazır olduğunu, hem Rum tarafına hem tüm kesimlere bildirdiğini hatırlattı.

“ANASTASİADİS ORTAK AÇIKLAMAYI ÖN KOŞUL HALİNE GETİRDİ”

Anastasiadis’in kapsamlı çözüm müzakerelerinin sürdürülmesi için bir ortak açıklama talebinde bulunduğunu ve zamanla bunu bir ön koşul haline getirdiğini anlatan Eroğlu, Eylül’ün ilk haftasından beri özel temsilcilerin böyle bir taslak üzerinde çalıştıklarını, fakat bu egzersizin artık doyum noktasına ulaştığını kaydetti.

Eroğlu, ortak açıklama konusunun sonuca ulaşmamasının nedeninin Rum tarafının öze yönelik ve kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde masada görüşülmesi gereken konuları ortak açıklama metnine dahil etmeye çalışması olduğunu ifade etti.

“YENİ FORMÜLLER ÖNERDİK”

Bu akşamki toplantıda mevcut zorlukların aşılabilmesi için yeni formüller önerdiklerini açıklayan Eroğlu, ortak açıklama konusunda tartışılan tüm konuların “Yönetim ve Güç Paylaşımı” başlığının unsurları olduğunun bilindiğini söyledi.

Eroğlu, “Sayın Anastasiadis’e yurtdışından döner dönmez kapsamlı müzakerelere ‘Yönetim ve Güç Paylaşımı’ başlığıyla başlayıp tüm bu unsurları sonuçlandırmayı teklif ettim. Görüşme sırasında ayrıca Sayın Anastasiadis’e 30 Mayıs’ta önermiş olduğum birlikte Apostolos Andreas Manastırı’nı ziyaret etme önerimi de yineledim. Noel’den önce bunun gerçekleşmesinin halklarımıza iyi bir mesaj vereceğini düşünüyorum” dedi.

“MASAYA OTURMAYA HAZIRIM”

Bu akşam vermek istediği mesajın net olduğunu vurgulayan Eroğlu, gerekli zeminin müzakere masasındaki yakınlaşmalarda var olduğunu, hiçbir ön koşul olmaksızın Anastasiadis’in yurtdışından dönmesi ertesinde masaya oturmaya hazır olduğunu söyledi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.