1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LİDERLERİN SON YOĞUNLAŞTIRILMIŞ GÖRÜŞMESİ…
LİDERLERİN SON YOĞUNLAŞTIRILMIŞ GÖRÜŞMESİ…

LİDERLERİN SON YOĞUNLAŞTIRILMIŞ GÖRÜŞMESİ…

“Aralıkta Yakınlaşmalar Değerlendirilecek… ''

A+A-

BM BÜTÜN YAKINLAŞMALARI İÇERECEK BİR “FON” HEDEFLİYOR

ANASTASİADİS’İN ARALIK PROGRAMI YÜKLÜ, 3-4 LİDERLER GÖRÜŞMESİ OLACAK

BM’nin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yoğunlaştırılmış Kasım görüşmelerinin sonuncusunu yapacakları bugünkü görüşmelerini “dönüm noktası” addettiği haber verildi.

Fileleftheros “Aralıkta Yakınlaşmalar Değerlendirilecek… Bugünkü Akıncı-Anastasiadis Görüşmesi Dönüm noktası… Bundan Sonraki Adımlar Belirleniyor… BM Yetkilisi Bağışçı Arıyor” başlıklı haberinde BM’nin, Aralık ayında, bütün yakınlaşmaları içerecek bir ‘fon’ elde edilmesini hedeflediğini yazdı.

ARALIK’TA 3-4 GÖRÜŞME

Bugünkü görüşmede bundan sonra atılacak adımların belirleneceğini, görüşme sonrasında yapılacak açıklamanın ise merakla beklendiğini vurgulayan gazeteye göre, açıklamanın içeriğine de bugün karar verilecek. Liderlerin Aralık’ta 3-4 görüşme yapacağı değerlendiriliyor.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide dün Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le ayrı ayrı görüştü ve “sürekli görüşmelerin iyi bir deneyim olduğu,  bazı konularda anlaşmaya doğru ilerlendiği, diğerlerinin de bundan sonra nasıl organize edilmesi gerektiğinin bilindiğine” dikkat çekti.

“Halkla ne zaman neyi paylaşacaklarına liderler karar verecek” diyen Eide, çözümün ekonomik yönüne de değindi. Çözümün ekonomik açıdan desteklenmesi gereğini ortaya koyarak, ekonomik yön için çok mesai harcadığını hatırlatan Eide “bu, bir çuval para toplayıp Kıbrıs’a döneceğim anlamına gelmiyor. Bağışçıların, neye destek vereceklerini bilmek istiyor. Çözümden sonra Kıbrıs’ta ekonomik kalkınma olacak” dedi.

Rum Sözcü Nikos Hristodulidis ise “iki tarafın tezleri arasında daralmanın nerelerde, özlü anlaşmazlıkların nerede ve yakınlaşmaların neler olduğunu görmek ve bundan sonra nasıl ilerleyeceğimizi kararlaştırmak için bundan sonraki görüşmelerde kaçınılmaz olarak, Kıbrıs sorununun bütün başlıklarına dair görüşmenin tamamlanmasına odaklanılacak” dedi.

Politis “Baş Başa Görüşmede Belirlenecek” başlıklı haberinde, liderlerin bundan sonraki görüşme tarihlerini belirlemeden önce kasım ayındaki yoğunlaştırılmış görüşmelerinde meşgul oldukları –nüfus ve iki bölgelilik bağlamında-Vatandaşlık, -önerilecek hukuki çarelerin tabi olacağı kriterlerin belirlenmesi bağlamında- Mülkiyet ve Yönetim başlıklarını topluca ele alacaklarını yazdı.

“DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIKLA İLGİLİ ANLAŞMAZLIK SÜRÜYOR”

Edindiği bilgilere dayanarak Yönetim başlığında tarafların, Dönüşümlü Başkanlıkla ilgili anlaşmazlığının devam ettiğini,  yasama erkinin ve yürütme erkine tabi bağımsız kurumların işleyişiyle ilgili belirli konuların görüşüldüğünü kaydeden gazete, görüşme sonunda açıklama yapılıp yapılmayacağının liderlerin baş başa görüşmesinde kararlaştırılacağına işaret etti, özetle şunları yazdı:

“İyi bilgili bir kaynağa göre büyük meselelerden birinin etkileyici şekilde kapatılması veya mülkiyette mal sahibinin mülkiyet hakkının tanınması anlaşmasındaki gibi bir anlaşma olması zor görünüyor çünkü büyük konular birbiriyle bağlantılıdır.

Bize söylendiğine göre Pazartesi gününe kadar yapılan 5 görüşmede liderler ortak kabul edilecek çözüm arayışları çerçevesinde fikirler geliştirilip teati etti, Espen Barth Eide’nin görüşmeye müdahalesine gerek kalmadığı görülüyor.

ANASTASİADİS’İN ARALIK PROGRAMI YÜKLÜ

Dikkat çekilen iyi ortamın ötesinde liderler, görüşmelerini daha da sıklaştırmakta acele etmiyor görünüyor. Başkan Anastasiadis’in Aralık ayı programında da bayramlar (noel, yeni yıl) dışında diğer birçok meşguliyeti var. Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov 2, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de 3 Aralık’ta gelecek. Anastasiadis Kıbrıs-Yunanistan-Mısır üçlü zirvesi için 8-10 Aralık’ta Atina’da olacak. 12 Aralık’ta Ukrayna’ya gidecek, 16-18 Aralık’ta da Avrupa Konseyi Zirvesi’nde olacak.”

Alithia haberi “Aralık’ta İki-Üç Görüşme… Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis Bugün Yönetim, Vatandaşlık ve Mülkiyeti Görüşecek… Liderlerin İlk Tur Yoğunlaşmış Görüşmeleriyle İlgili Bugün Açıklama Yapılması Bekleniyor” başlığıyla aktardı.

Simerini ise “Anastasiadis ve Eide Takvimleri ve Konu Listesini Görüştü… İki Liderin Bugünkü Görüşmesinde Müzakere Süreciyle İlgili Karar Alması Bekleniyor” başlığını attı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.