1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LİMAN ÇÖKTÜ
LİMAN ÇÖKTÜ

LİMAN ÇÖKTÜ

Liman çöktü

A+A-

Mağusa Limanı’nda 115 yıl önce İngilizlerin yaptığı iskele dün çöktü. 200 bin TL değerinde oldukları tahmin edilen biri balıkçı diğeri ise sürat teknesi sulara gömüldü…

Ahmet İLKTAÇ

Sadece Doğu Akdeniz ya da Akdeniz'in değil, yüzyıllar boyunca, tarihin hemen her döneminde dünyanın en önemli limanlarından biri olarak kabul edilen Mağusa Limanı dökülüyor...

Siyasi çözümsüzlüğün kurbanı olan ve son yıllarda her yanı dökülen, insan sağlığını tehdit eden ilkel yükleme - boşaltma yöntemleriyle baş başa kalan Mağusa Limanı'nda,115 yıl önce İngilizlerin yaptığı, balıkçı ve yat barınağının bulunduğu alandaki iskele dün çöktü. 200 bin TL değerinde olduğu tahmin edilen biri balıkçı teknesi diğeri sürat teknesi ise sulara gömüldü.

Dalgıç, itfaiye ekipleri, Gazimağusa Liman Başkanlığı ekipleri ve tekne sahiplerinin olağanüstü gayretiyle suya gömülen tekneler bir vincin de yardımıyla sudan çıkarıldı.

Büyük maddi hasarın oluştuğu her iki teknenin de tüm elektronik cihazlarının kullanılmaz hale geldiği öğrenilirken, yapılarında da ciddi hasar meydana geldi.

İyi ki biri yoktu!

Yarısı beton yarısı ahşap zeminden oluşan yaklaşık 100 metrelik iskelenin karaya bağlanan beton kısmı aniden çöktü. İskelenin çöken kısmında çökmenin yaşandığı sırada üzerinde kimsenin bulunmaması büyük şans olarak nitelendirildi. İskelede balıkçıların ve tekne sahiplerinin yanı sıra hafta sonu tatili olması nedeniyle küçük çocukların da gün boyu gezindikleri öğrenildi.

İyi bakamadık

İskelenin çökme nedeni yılların getirdiği bakımsızlık olarak görülüyor. İskelenin beton zeminini taşıyan demir ayakların uzun yıllardır yenilenmedikleri ve deniz suyunun etkisiyle çürüyüp küçülmeleri ve üzerindeki yükü kaldıramamaları sonucu çöktüğü öğrenildi.

İki tekne suya gömüldü

Çökme ile birlikte Gazi Ekemen’e ait BG 5 plakalı “Gazi” isimli yaklaşık 30 bin TL değerindeki balıkçı teknesi ve İrfan Atatüzün’e ait GM 875 plakalı “ Hera” isimli yaklaşık 170 bin TL değerindeki sürat teknesi sulara gömüldü. Her iki teknenin iskelenin çöken kısmına halatlarla bağlı olması nedeniyle suya gömüldükleri öğrenildi.

Çökme sırasında iskeleye bağlı olan diğer teknelerin halatlarının kendiliğinden kopması veya sahiplerinin halatları kesmesi sonucu suya gömülmekten son anda kurtuldukları öğrenildi.

“Hazır bulduk, çivi bile çakmadık”

Konu ile ilgili olarak  konuşan KKTC Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, çöken iskelenin kötü durumunu yıllardır gerek basın gerekse de yüz yüze yetkililere söylediklerini dile getirdi.

Kemal Atakan, 1974 yılında hazır bulduğumuz iskeleye günümüze kadar herhangi bir iyileştirme yapmadığımızı söyledi.

Gazimağusa balıkçı barınağına devletin duyarsız kaldığına dikkat çeken Atakan, ülkemizde sadece gösteriş yapmayı bilen yetkililer sayesinde de iskelenin çöktüğünü belirtti.

Kemal Atakan, “İskelenin içler acısı durumunu anlata anlata dilimizde tüy bitti. Ama yine bu şekilde çökmesine engel olamadık” diye konuşurken, en büyük şansın kimsenin canının zarar görmemesi olduğuna vurgu yaptı.

Tamamen yıkılan iskelenin üzerinde her yıl balık festivali yaptıklarını anlatan Atakan, festival sırasında böyle bir şeyin olması durumunda bunun sorumlusunun kim olacağını sordu. Kemal Atakan, bu yaşananın yetkililere ders olmasını ve ellerini çabuk tutup iskeleyi yenilemelerini istedi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.